https://kolorline.hu/Reggeleink megmentője a kávé - Ma van a kávé világnapja

Reggeleink megmentője a kávé - Ma van a kávé világnapja

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Honnan ered a kávé?

A kávé világnapja, mint kávés esemény, Japánból indult 1983-ban. Ekkor még nem nevezték hivatalosan a kávé világnapjának. Még hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a kávénak saját ünnepnapja legyen.

Mit ünneplünk a kávé világnapján?

Természetesen a kávét! Ám ezen a napon számtalan kávéakciót is meghirdetnek a különböző kávéházakban. Az akciókon belül olyan kávékülönlegességeket is ki lehet próbálni, melyre máskor nem biztos, hogy lenne alkalmunk és ennek nem feltétlenül az ára az oka.

Mi az az Illycaffé?

A kávéfőzés területén is van magyar érdekeltség, talán sokan nem is tudják de a magyar származású Illy Ferenc találta fel a presszókávé-automata elődjét. Az 1892-ben Temesváron született Illy Ferenc, 1933-ban megalapította az Illycaffèt, majd 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát: a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt. Illy tehát az olasz presszókávé atyja.

Egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Felhalmozott tudását nemzetközi tudományos szervezetekben, publikációkban osztotta meg. Szintén az ő találmánya a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum- (légmentes) csomagolás, amire speciális dobozokat használt. Nélküle nem is élveznénk a reggel a friss kávé illatát.

Robuszta vagy arab kávé?

Bár a kávé nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét. Az egyik az arab kávé, a másik a robuszta kávé. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, viszont kényesebb a robuszta kávénál. Termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel.

Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb az arab kévénál és elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

A kávészemek szüretelését mindkét esetben kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Szedés után a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton más az eljárás. Óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják.

A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

További híreink

BorsodChem Kolorfutás Night 2025 — minden, amit tudni érdemes

Dátum: 2025. szept 18. 08:00

Idén szeptember 27-én (szombaton) 17:30 és 22:00 óra között zajlik a BorsodChem Kolorfutás Night Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi területeken számíthatnak a városlakók és a látogatók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Zöld közösség – elindult a „Fogadj örökbe egy közterületet” program Kazincbarcikán

Dátum: 2025. szept 17. 16:48

Kazincbarcika zöld jövője nemcsak a tervezőasztalon, hanem a lakók kezében is formálódik. A városvezetés új kezdeményezése, a „Fogadj örökbe egy közterületet” program lehetőséget kínál arra, hogy magánszemélyek, intézmények és cégek aktívan részt vegyenek a város szépítésében. A cél nem csupán a faültetés, hanem a hosszú távú gondozás: locsolás, metszés, gaztalanítás – mindaz, ami egy élő, fejlődő zöldfelület fenntartásához szükséges.

Kazincbarcikáról születik szakdolgozat

Dátum: 2025. szept 17. 15:49

A város egyik önkormányzati cégénél, a Barcika Art Nonprofit Kft.-nél tölti szakmai gyakorlatát a Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing szakos hallgatója, Vincze Liliána. A kazincbarcikai egyetemista nem kis fába vágta a fejszéjét: szakdolgozati témájának otthonát, Kazincbarcikát választotta.

Huszonnegyedszer is sakkverseny Kazincbarcikán!

Dátum: 2025. szept 17. 07:58

Már büszke 24. alkalommal adott otthont városunk a Kazincbarcika Városi Sakk Klub szervezésében a Kovács Aladár-Simon József nemzetközi sakkversenynek. A megmérettetésen mintegy 100-an vettek részt, országunk több pontjáról. A díszvendég és főszponzor Almási Zoltán sakknagymester, kétszeres olimpiai ezüstérmes és magyar bajnok volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Utcazene Fiesta — A Kolorfutás Night napos oldala

Kazincbarcika

Befutott a Kolorfutás Night 2025 dátuma — él a nevezés

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán 2025

Kazincbarcika

Thrash-est

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk