https://kolorline.hu/Reggeleink megmentője a kávé - Ma van a kávé világnapja

Reggeleink megmentője a kávé - Ma van a kávé világnapja

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Honnan ered a kávé?

A kávé világnapja, mint kávés esemény, Japánból indult 1983-ban. Ekkor még nem nevezték hivatalosan a kávé világnapjának. Még hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a kávénak saját ünnepnapja legyen.

Mit ünneplünk a kávé világnapján?

Természetesen a kávét! Ám ezen a napon számtalan kávéakciót is meghirdetnek a különböző kávéházakban. Az akciókon belül olyan kávékülönlegességeket is ki lehet próbálni, melyre máskor nem biztos, hogy lenne alkalmunk és ennek nem feltétlenül az ára az oka.

Mi az az Illycaffé?

A kávéfőzés területén is van magyar érdekeltség, talán sokan nem is tudják de a magyar származású Illy Ferenc találta fel a presszókávé-automata elődjét. Az 1892-ben Temesváron született Illy Ferenc, 1933-ban megalapította az Illycaffèt, majd 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát: a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt. Illy tehát az olasz presszókávé atyja.

Egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Felhalmozott tudását nemzetközi tudományos szervezetekben, publikációkban osztotta meg. Szintén az ő találmánya a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum- (légmentes) csomagolás, amire speciális dobozokat használt. Nélküle nem is élveznénk a reggel a friss kávé illatát.

Robuszta vagy arab kávé?

Bár a kávé nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét. Az egyik az arab kávé, a másik a robuszta kávé. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, viszont kényesebb a robuszta kávénál. Termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel.

Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb az arab kévénál és elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

A kávészemek szüretelését mindkét esetben kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Szedés után a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton más az eljárás. Óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják.

A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

További híreink

Boldog születésnapot, Kazincbarcika!

Dátum: 2023. febr 01. 20:25

Kerek évforduló közeledik. Kazincbarcikát a Minisztertanács 1954. február 1-jén nyilvánította várossá, 2023-ban pedig már a 69. születésnapját ünnepli városunk.

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

KolorTV élőben

Programajánló

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk