https://kolorline.hu/Reggeleink megmentője a kávé - Ma van a kávé világnapja

Reggeleink megmentője a kávé - Ma van a kávé világnapja

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Honnan ered a kávé?

A kávé világnapja, mint kávés esemény, Japánból indult 1983-ban. Ekkor még nem nevezték hivatalosan a kávé világnapjának. Még hosszú éveknek kellett eltelnie ahhoz, hogy a kávénak saját ünnepnapja legyen.

Mit ünneplünk a kávé világnapján?

Természetesen a kávét! Ám ezen a napon számtalan kávéakciót is meghirdetnek a különböző kávéházakban. Az akciókon belül olyan kávékülönlegességeket is ki lehet próbálni, melyre máskor nem biztos, hogy lenne alkalmunk és ennek nem feltétlenül az ára az oka.

Mi az az Illycaffé?

A kávéfőzés területén is van magyar érdekeltség, talán sokan nem is tudják de a magyar származású Illy Ferenc találta fel a presszókávé-automata elődjét. Az 1892-ben Temesváron született Illy Ferenc, 1933-ban megalapította az Illycaffèt, majd 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát: a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt. Illy tehát az olasz presszókávé atyja.

Egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Felhalmozott tudását nemzetközi tudományos szervezetekben, publikációkban osztotta meg. Szintén az ő találmánya a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum- (légmentes) csomagolás, amire speciális dobozokat használt. Nélküle nem is élveznénk a reggel a friss kávé illatát.

Robuszta vagy arab kávé?

Bár a kávé nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét. Az egyik az arab kávé, a másik a robuszta kávé. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, viszont kényesebb a robuszta kávénál. Termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel.

Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb az arab kévénál és elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik.

A kávészemek szüretelését mindkét esetben kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Szedés után a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. Vietnamban és az Elefántcsontparton más az eljárás. Óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják.

A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illatanyagokkal rendelkezik.

További híreink

Húsvéti látványajándék a Völgy parkban: művészi óriási tojások

Dátum: 2024. márc 29. 12:58

Kazincbarcika idén reformmódon ünnepli a húsvétot: március 31-én, vasárnap a Völgy parkban három óriás tojást festenek meg helyi művészek és közösségek. A 15:00 órakor kezdődő Tojásra fel! című esemény az ünnepi hangulat fokozásán túl a közösségépítést is szolgálja, így a programra mindenkit szeretettel vár a város.

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk