https://kolorline.hu/Kalandozás a népművészet világába

Kalandozás a népművészet világába

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Ahányszor látom, mindig valami kellemes, megnyugtató érzés fog el. Egy új világ kapuját nyitja meg, hiszen a népi iparművész Neszádeliné Kállai Mária viselete minden alkalommal tükrözi a népművészet iránti elhivatottságát. Minap Sajókazán, a Radvánszky-kastélyban megrendezett Kistérségi Amatőr Alkotóművészeti Kiállítás megnyitóján futottunk össze vele. Egy mosolygós beszélgetésre invitáljuk Kedves Olvasóinkat, melyből megtudhatják, hogy miért különleges a gömöri csipke, vagy éppen a halasi, és amelyből kiderül egy alkotó ember érzékenysége.

– A rendezvényen ismét egy rendhagyó ruhát visel, melyen látszik a saját keze munkája. Öltözködésében tudatosan követi a népi irányzatot?

 Igen, annál is inkább, mert az első csipkémet, amit készítettem, szintén egy ruhámra tettem. Ennek a szellemében dolgozom a mai napig. Megtartom a csipke funkcionális jellegét, hiszen az a feladata, hogy egyedivé tegye azt, illetve annak a ruháját, aki viseli. Éppen ezért sosem csinálok csupán díszítőelemként szolgáló lakástextileket, terítőket. A csipkével való foglalkozás egy olyan nemes kézműves tevékenység, amely művészi értékkel bír és fontos ezt az értéket megőrizni.

– Magyarországon többféle csipkefajta terjedt el. Ön a gömöri csipkével foglalkozik. Mi vonzotta ehhez?

 Amikor egy múzeumi látogatás során megláttam egy közel kétszáz esztendős csipkét, feltettem a kérdést magamnak: tud-e az ember olyat alkotni, amiben kétszáz év múlva is gyönyörködhetnek, de legalább két emberöltőnyi idő után büszkélkedhetnek-e a gyerekek, hogy a dédnagyanyjuk csinálta? Ez a gondolat motoszkált a fejemben, mikor elkezdtem csipkével foglalkozni. Miért pont gömöri? Mert nagyon nehéz elkészíteni, van egy speciális tudás, amire szükség van, de a legszebbek közé tartozó magyar csipke. Most is gyűjtöm a motívumokat, feldolgozom, lerajzolom, és tanítom. Én azok közé tartozom, aki nem csak gyűjti a tudását, hanem mióta megtanultam a csipke készítését, azóta népszerűsítem és tanítom ezt a szép népi mesterséget.

– És a halasi csipke? Az is a magyar népművészet fontos része. Ugyanolyan nehezek mind motívumukban, mind elkészítésükben.

 Ez így van, de míg én verem a csipkét orsókkal vagy verőkékkel, tehát szövöm össze a szálakat, addig a halasi csipke nem a nép kezén terjedt el, hanem Dékány Árpád rajzai, Markovits Mária keze munkája által. (A halasi csipke a gömörivel ellentétben varrott csipke technikával készül. – a szerk.) Azért mégis van némi közöm Markovits Máriához. Az első önálló kiállításom megnyitójára eljött a Népművészeti Egyesületek Szövetségének akkori elnöke és ő mondta, hogy milyen jó a barcikaiaknak, mert van egy Neszádeliné Kállai Máriájuk. Nem kellett hozzá rajztanár, hogy megrajzolja a gömöri csipkét, nem kellett egy csipkekészítő, aki megcsinálja, ő egy személyben itt van nekik.

– Hogyan alakult a pályája?

Először népi játék- és kismesterség szakoktató, valamint csipke- és viseletkészítő lettem. Aztán elvégeztem a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Karát, onnan jön a rajztanár és a vizuális kommunikáció szakos diplomám. Húsz évig tanítottam Kazincbarcikán, a Deákban, és közel húsz éve oktatom textil- és iparművészetre a kodályos gyerekeket. Népi iparművészként pedig a felnőtteknek is átadom a tudásomat.

– Egy alkotót, akinek a szenvedélye a hivatása, biztosan nem hagyják hidegen a művészettörténeti korszakok. Melyik a legkedvesebb?

 Szinte mindegyik, de igazából a reneszánsz a kedvencem. Amikor tanítottam a nagy művészettörténeti korszakokat, ott mindig kicsit elidőztem, szívesebben, lelkesebben beszéltem azokról a művészekről, akik olyan maradandót alkottak, hogy azóta sem szárnyaltuk túl. Nagyon nehéz kiemelnem bárkit is, de talán az élettörténete és a művészete alapján, Leonardo da Vinci-t tartom a legkiemelkedőbb alkotónak.

- Remek választás. Ön is fest?

Igen, olykor előfordul, hogy elő kell vennem a ceruzát, az ecsetet. Legyen az egy tájkép részlet, vagy portré, ami rögtön megragad, le kell rajzolnom.

- A magánember Kállai Mária milyen?

Nagyon érzékeny, de meg van benne az a kitartás, az a keményfejűség, ami viszi előre az úton.

 

 

 

További híreink

Ötletbörze 2.0 – Kolorcity extreme park tervezete

Dátum: 2019. jún 22. 15:00

Második alkalommal hívta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata a KolorLab Innovációs központba azokat a fiatalokat, akik a környék extreme sportolói közegét alkotják.

Borsod MTB Bajnoka verseny Kolorcityben

Dátum: 2019. jún 20. 13:35

Kazincbarcikára érkezik augusztus 11-én a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek a Csónakázó-tó lesz az otthona.

„Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” – Kazincbarcikai siker a TDH rajzpályázatán

Dátum: 2019. jún 20. 13:18

Kazincbarcikai iskolások diadalmaskodtak a „Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” című rajzpályázaton, melyet a 2019-es Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny szervezője, a Vuelta Sportiroda írt ki.

Városmarketing gyémánt díjat nyert a Fitt Ovi

Dátum: 2019. jún 19. 12:31

Idén június 5-én került sor az ötödik Országos Városmarketing Díj pályázat díjátadójára, melynek a MédiapiacON konferencián a - Magyar Marketing Szövetséggel közös szervezésű „Smart City Smart Marketing” szekciója adott otthont. Kazincbarcika idén újra városmarketing gyémánt díjat kapott.

Programajánló

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Szekeres Adrien - KolorCountry - Kolorfesztivál 7.0

Nekézseny

KolorFutás Kazincbarcika 2019

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk