https://kolorline.hu/A halloween és a mindenszentek – a halottak ünnepe a pogány és a keresztény hitvilág tükrében

A halloween és a mindenszentek – a halottak ünnepe a pogány és a keresztény hitvilág tükrében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Az elkövetkezendő napokban emlékezünk elhunyt szeretteinkre. A keresztény szokásrend szerint november 1-én a kegyelet lángjai gyulladnak meg a temetőkben és a templomokban. Ám egyre többen hódolnak a Halloween-napi tradícióknak, s bár a két ünnepet az egymást követő napokon tartják, kialakulásukban, hiedelem-és szokásvilágukban teljesen eltérő módon fejlődtek.

Az ősi kelta hagyományokból táplálkozó halloweent október 31-én éjjel ünneplik. A kelták ugyanis két évszakra osztották fel az évet. A tél Samhainkor, azaz az október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött, és május 1-ig tartott. Úgy vélték, ilyenkor a napisten Samhain a halál és sötétség istenének fogságába kerül, aki október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit. Papjaik, a druidák hite szerint a szellemek, méghozzá a gonoszok, ekkor jöttek fel az alvilágból. Elijesztésükre oltották ki a tüzeket otthonaikban, illetve öltöztek félelmetes jelmezekbe. Mára az angolszász területekre jellemző ünnep legelkötelezettebb követője az Amerikai Egyesült Államok, ahol furábbnál furább jelmezekben és dekorációval ijesztgetik egymást az emberek, viszont Magyarországon is egyre inkább divatba jön a Mindenszentek estéjét megelőző nap játékos hangulata.

A következő napon, tartjuk a mindenszentek ünnepét. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, miután Hadrianus római császár a pápának ajándékozta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont, majd III. Gergely pápa a 800-as években november 1-re tette mindenszentek napját.  A halottak napját pedig november 2-án tartja a katolikus egyház.

Hazánkban mindenszentek napján, azaz november 1-én látogatjuk meg szeretteink sírját, helyezzük el az emlékezés virágait, melyen nem változtathatnak a külföldről átvett szokások sem.

 

További híreink

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

Eltemették a hősi halált halt rendőrt

Dátum: 2023. jan 26. 14:46

A Mátészalkai köztemetőben helyezték végső nyugalomra a 2 hete, szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőrt. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság rendőrautóinak szirénái is megszólaltak ma 13 órakor, így búcsúztak barcikai kollégái Baumann Pétertől.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Összevont Óvodák februári programjai

Kazincbarcikai Összevont Óvodák

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk