https://kolorline.hu/Az édes sütőtök!

Az édes sütőtök!

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A sütőtök a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan Amerika felfedezése után került Európába. A sütőtök kifejezetten melegigényes növény, amit az is mutat, hogy az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, még a laza homoktalajon is. Nem viseli el a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Vízigénye igen nagy. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.

A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi.

A tök, cukrot, vitaminokat, rostokat és fehérjét tartalmaz. Sok tápanyagra van szüksége, ezért nyugodtan ültethetjük a komposzt tetejére is, így elősegíti a komposzt beérését és olyan helyen is tudunk ültetni, ahol egyébként egy növény sem tudnánk előállítani.

Az élelmezésben is nagy szerepe van és volt. A háború idején, a budapestiek egyik nagyon fontos étele volt. Az utcai árusoknál lehetett hozzájutni, és aki sokat evett belőle, annak még a szeme fehérje is sárga lett a tökben levő sok karotintól. Ha elkészítjük, ma is belengi finom illatával a helységet.

A sütőtök magja, pörkölve kellemes "ropogtatnivaló, ha pedig valaki többet termel belőle, akkor a magjából ízletes étolaj is sajtolható belőle. Az olaj kinyerése után visszamarad a pogácsa, ami a háziállatok értékes fehérjetakarmánya lehet.

A konzervipar az utóbbi években ivóleveket, bébiételeket is készít a sütőtökből.

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk