https://kolorline.hu/Az édes sütőtök!

Az édes sütőtök!

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A sütőtök a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan Amerika felfedezése után került Európába. A sütőtök kifejezetten melegigényes növény, amit az is mutat, hogy az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, még a laza homoktalajon is. Nem viseli el a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Vízigénye igen nagy. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.

A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi.

A tök, cukrot, vitaminokat, rostokat és fehérjét tartalmaz. Sok tápanyagra van szüksége, ezért nyugodtan ültethetjük a komposzt tetejére is, így elősegíti a komposzt beérését és olyan helyen is tudunk ültetni, ahol egyébként egy növény sem tudnánk előállítani.

Az élelmezésben is nagy szerepe van és volt. A háború idején, a budapestiek egyik nagyon fontos étele volt. Az utcai árusoknál lehetett hozzájutni, és aki sokat evett belőle, annak még a szeme fehérje is sárga lett a tökben levő sok karotintól. Ha elkészítjük, ma is belengi finom illatával a helységet.

A sütőtök magja, pörkölve kellemes "ropogtatnivaló, ha pedig valaki többet termel belőle, akkor a magjából ízletes étolaj is sajtolható belőle. Az olaj kinyerése után visszamarad a pogácsa, ami a háziállatok értékes fehérjetakarmánya lehet.

A konzervipar az utóbbi években ivóleveket, bébiételeket is készít a sütőtökből.

További híreink

Leállás a Kazincbarcikai Fedett Uszodában

Dátum: 2024. júl 26. 13:08

Augusztus 5. és 25. között a szokásos éves karbantartás miatt leáll a Kazincbarcikai Fedett Uszoda és az ott elérhető szolgáltatások. Az üzemeltető a lakosság türelmét és megértését kéri.

Kolorfesztivál – idén is Kolorcountryvá tágul-tárul Kolorcity

Dátum: 2024. júl 25. 07:25

A Kolorfesztivál évek óta plusz dimenziót jelent a helyszínt adó Kolorcity és a fesztiválozók számára. A környező települések a Kolorcountry virtuális birodalmának égisze alatt csatlakoznak saját porondon tartott kulturális programokkal a Kolorfesztivál szellemiségéhez. Így lesz ez idén is. Négy település terjeszti ki 2024-ben Kazincbarcika fesztiválhatárait egytől egyig izgalmas, értékes programokkal.

A Gyermekek Háza-Kézművesház izgalmas-mozgalmas élménytábora

Dátum: 2024. júl 24. 20:36

Kazincbarcika idei Kolortábor-konstellációjából a gyerekek által egyik legjobban várt alkalom a Gyermekek-Háza Kézművesház sokat ígérő élménytábora volt. Ezen a héten többek között lézerharc, Szafari Park, BorsodChem-üzemlátogatás, illetve közös mozizás kínálkozik számukra, és ez sok kis táborélvező érdeklődését telibe találta.

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk