https://kolorline.hu/Az édes sütőtök!

Az édes sütőtök!

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A sütőtök a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan Amerika felfedezése után került Európába. A sütőtök kifejezetten melegigényes növény, amit az is mutat, hogy az elvetett magjai csak 12 °C fölötti hőmérsékleten kezdenek el csírázni. Szinte mindenütt megterem, még a laza homoktalajon is. Nem viseli el a hideg, vízállásos, erősen savanyú földet. Vízigénye igen nagy. Kedvező helyen a sütőtök termése a 6-8 kg-ot is eléri, de a takarmánytökök között nem ritka a 30 kilónál súlyosabb termés sem.

A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi.

A tök, cukrot, vitaminokat, rostokat és fehérjét tartalmaz. Sok tápanyagra van szüksége, ezért nyugodtan ültethetjük a komposzt tetejére is, így elősegíti a komposzt beérését és olyan helyen is tudunk ültetni, ahol egyébként egy növény sem tudnánk előállítani.

Az élelmezésben is nagy szerepe van és volt. A háború idején, a budapestiek egyik nagyon fontos étele volt. Az utcai árusoknál lehetett hozzájutni, és aki sokat evett belőle, annak még a szeme fehérje is sárga lett a tökben levő sok karotintól. Ha elkészítjük, ma is belengi finom illatával a helységet.

A sütőtök magja, pörkölve kellemes "ropogtatnivaló, ha pedig valaki többet termel belőle, akkor a magjából ízletes étolaj is sajtolható belőle. Az olaj kinyerése után visszamarad a pogácsa, ami a háziállatok értékes fehérjetakarmánya lehet.

A konzervipar az utóbbi években ivóleveket, bébiételeket is készít a sütőtökből.

További híreink

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk