https://kolorline.hu/Parádés mezőny a Tour de Hongrie kerékpárversenyen

Parádés mezőny a Tour de Hongrie kerékpárversenyen

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Bizonyára emlékeznek, hogy korábban már tudósítottunk arról, hogy városunkban lesz a magyar kerékpár körverseny rajtja és célja augusztus 19-én, mely után összetett győztest avatnak.

A bravúros verseny várhatóan nagyszámú érdeklődőt vonz a helyszínekre. Az induló csapatokról, a lehetséges győztesekről, valamint a szervezés háttérmunkálatairól faggattuk Gombkötő Rolandot, a szervezőbizottság tagját.


Ízelítő a korábbi versenyekről Fotók: tourdehongrie.hu

A hatnapos megmérettetésen hány csapat indul, milyen nemzet színeiben?

Idén különösen erős mezőnyt láthat a hazai közönség. A versenyre húsz csapat kapott meghívót a negyven jelentkezőből. Elsőséget élveztek a prokontinentális csapatok, illetve azok, akik a magyar kerékpársport számára prioritással bírnak. A többi helyen már bizonyított kontinentális együttesek osztoznak. 35 ország kerékpárosai alkotják a mezőnyt, három magyar, három olasz, két osztrák, egy-egy amerikai, lengyel, luxemburgi, cseh, szlovén, spanyol, német, szlovák, román, szerb és romániai (erdélyi) csapattal.

Említette a hazai kerékpárosokat. Milyen klubot képviselnek? Lehet tudni a csapatösszeállításról?

 Az augusztus 14-i rajtnál két profi, kontinentális klub, a Kőbánya Cycling Team, és a Pannon Cycling Team, illetve a magyar válogatott lesz látható, ám az összeállításokat csak közvetlenül a start előtt tudjuk közölni. A főként fiatal versenyzőkből álló Pannon Cycling Team, 2017 őszén alakult, kifejezetten azzal az elvárással, hogy a magyar kerékpársport felzárkózzon a professzionális csapatokhoz. A teljesen magyar összeállítású együttesben tizennégy bringás teker, közülük, - mint minden más csapat esetén, - hét főt fogunk látni a körversenyen.  A Kőbánya Cycling Team összetétele már „nemzetközibb”, hiszen a magyar versenyzőkön kívül olasz és norvég biciklisekkel is találkozhatunk. Ugyanakkor más külföldi csapatok színeiben is indulnak magyarok, mint például Kusztor Péter, aki az osztrák My Bike Stevens csapat tagja, így nagyából húsz magyar bringás lesz a mezőnyben.

Kiktől várják a legnagyobb eredményt?

A hazaiak közül két olimpikon, az Európa-bajnoki ezüstérmes Lovassy Krisztián a Kőbánya Cycling Team élversenyzője és a Pekingben szereplő, néhány napja profi győzelmet ünneplő, imént említett Kusztor Péter érhet el kimagasló helyezést.

A csapatok vonatkozásában kik tekinthetők a magyarok legfőbb ellenfelének?

A mezőnyben lesz három prokontinentális együttes, közülük az olasz Androni és a lengyel CCC Spandi Plokowice a legerősebb, várhatóan ők irányítják majd a versenyt. A harmadik együttes, az amerikai Team Novo Nordisk érdekessége, hogy tagjai mind cukorbetegek, s teljesítményükkel igyekeznek jó példával előljárni.

Nagyon érdekel a szervezés folyamata: mennyi időbe tellett megszervezni a versenyt, a helyszínek kiválasztásában melyek voltak a legfontosabb szempontok, bejárták-e a helyszíneket?

Pályázat útján választották ki a városokat, sportszakmai és természetesen anyagi szempontok alapján. Fontos volt, a város partnersége, illetve a verseny szervezhetősége. Természetesen minden helyszínen több alkalommal is megfordulnak a szervező csapat tagjai, és a 843 kilométeres versenyútvonalat is több alkalommal végigjárták a versenyt megelőző hetekben, hónapokban. Az pályabejárás során tapasztalt hiányosságokat minden alkalommal jelezzük az illetékesek felé, a legtöbb esetben orvosolják a hibákat. Remek partnerünk, mondhatni főszponzorunk a Magyar Közút Zrt., amely az utak állapotán igyekszik javítani a jelzett helyeken.

Hány ember munkája van a tour teljes lebonyolításában?

A szűkebb irányító stáb létszáma nagyjából húsz fő, de száznál is többre tehető azok száma, akik az előkészítésben közreműködtek, nem számolva az egyes városok által biztosított segítséget. A verseny alatt több mint négyszáz fős karaván utazik egyik helyszínről a másikra.

Beszélhetünk arról, hogy mennyibe kerül ennek a nagy volumenű viadalnak a megrendezése?

A verseny költségvetése ugrásszerűen nőtt az elmúlt években, elsősorban a televíziós közvetítések miatt. Ebben az évben az M4 Sport mindennap kétórás műsorban élő közvetítéssel jelentkezik, az Eurosport pedig minden versenynapon egyórás összefoglalót sugároz – a Tour de Hongrie történetében először. Az már biztos, hogy két kontinens – Európa és Ázsia- több mint száz országában számol majd be a televízió a versenyünkről, de a folyamatban lévő tárgyalások alapján ez a szám akár meg is duplázódhat. A büdzsé több mint felét a televíziós közvetítés finanszírozása emészti fel, mindez nem valósulhatna meg a Magyar Kormány támogatása nélkül. A Kormány ötéves fejlesztési programhoz biztosít forrást a Tour de Hongrie szervezői számára, a cél, hogy a program végére a Magyar Körverseny kiemelt kategóriájú viadalként szerepeljen a nemzetközi versenynaptárban.

 Információim szerint a Tour de Hongrie-n belül rendeznek amatőr versenyt. Ott figyelik a tehetségeket?

Igen, augusztus 18-án Miskolc és Bükkszentkereszt között rendezünk amatőr túrát, a résztvevők próbára tehetik magukat a Tour de Hongrie idei legkomolyabb emelkedőjén. Ezen az erőpróbán nem a tehetségkutatás a legfőbb szempont, de reményeink szerint az egyre nagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó Tour de Hongrie főszerepet játszhat abban, hogy a korábbinál is több gyerek kapjon kedvet a kerékpársporthoz.

 

 

További híreink

VRCK - MÁV Előre Székesfehérvár 3-0

Dátum: 2018. dec 09. 18:51

A Vegyész RC Kazincbarcika vasárnap délután 3-0-ra legyőzte a MÁV Előre Székesfehérvár csapatát az NB I 5. fordulójából elmaradt mérkőzésen.

Advent a kastélyban

Dátum: 2018. dec 09. 07:00

Advent második vasárnapját ünnepeljük

Tedd képessé

Dátum: 2018. dec 08. 09:37

A Don Bosco roma szakképzés-fejlesztési mintaprogram nyitókonferenciájának adott otthont a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont december 7-én. A „Szegregáció vagy pasztoráció?” elnevezésű előadássorozaton a keresztény egyházak romák felzárkóztatására irányuló tevékenységébe nyertek betekintést az idelátogatók az érintett intézmények jó gyakorlatain keresztül.

Elmaradt a Vegyész csoda

Dátum: 2018. dec 07. 12:47

A férfi röplabda CEV kupában a legjobb 16 közé jutás volt a tét a Vegyész RC Kazincbarcika számára. A kék-sárgáknak nem sikerült a továbbjutás, hiszen a cseh Kladno 3-2-re győzött Kazincbarcikán.

Programajánló

Édes karácsony! Süteménysütő verseny

Kazincbarcika

Nagycsaládosok Karácsonya

Kazincbarcika

Szekeres Adrien Adventi koncertje

Kazincbarcika

Angyali érintés - Kissné Király Piroska kiállítása

Kazincbarcika

Adventi játszóház

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk