https://kolorline.hu/Szüret, bor és mustgáz

Szüret, bor és mustgáz

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hogyan előzzük meg a szén-dioxid mérgezést?

Hamarosan itt a szüret és a bortermelői munkálatok egyik legveszélyesebb forrása a mustgáz. Hiába tanuljuk meg gyerekkorban, hogy mennyire veszélyesek a felszabadult gázok, mégsem telik el év baleset nélkül, pedig a tragédiák megelőzhetők lennének.

A mustgáznak nevezett anyag nem más, mint szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedésével együtt járó folyamat. Mit is tudunk erről a gáznemű anyagól? Ez a gáz színtelen, szagtalan a levegőnél másfélszer nehezebb, ami a padló szintjétől tölti meg a teret. Ez az anyag önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő. Aki mégis a gáz fogságába kerül, szédülést, álmosságot érezhet, eszméletvesztést szenvedhet, és legrosszabb esetben elhalálozhat.
Nagyon fontos az elővigyázatosság, hiszen ezek a balesetek megelőzhetők. Közismert a „gyertyázás”, amikor egy ember gyertyával ellenőrzi a levegő összetételét.

A gyertyát ne magunk elé tartsuk, hanem derékmagasság alá. A legegyszerűbb, ha lapátra tesszük és lábmagasságba tartjuk. Háziállatainkat ilyenkor ne vigyük magunkkal, hiszen ők nagyon közel vannak a talajhoz, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha elalszik a gyertya, az azt jelenti nincs elég oxigén a picébe, azonnal hagyjuk el a helységet!
A szén-dioxiddal telített helységbe csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet bemenni, aki mustgázos problémát észlel, azonnal hívja a 112-es telefonszámot vagy a tűzoltóságot.

További híreink

TÉRKÉPPEL — Nem áll meg a munka az Újkazinc városrészen és a Paál László utcán sem

Dátum: 2024. ápr 15. 18:57

Az Újkazinc városrészen április 17-től (szerdától) aszfaltmarással folytatódik az útfelújítás, a Paál László utcán pedig ugyanekkortól egy szakasz lezárásra kerül. Mint arról már többször is beszámoltunk: Kazincbarcikán összesen 2,5 km út kap teljesen új aszfaltot.

Mező Misi fellépése koronázta meg a költészet napját Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 14. 20:24

A Magna Cum Laude frontembereként ismert énekes rendhagyó műsorral bűvölte el a közönséget a Mezey István Művészeti Központban. Mező Misi Mesélő című előadásán nemcsak a zenéé volt a főszerep — személyes, egyúttal inspiráló történetei is elhangzottak.

Jubileumi, 10. születésnapját ünnepelte a Kincsem Napközi

Dátum: 2024. ápr 13. 21:02

A jelenleg 32 férőhellyel üzemelő intézmény 2014-ben vált a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ tagjává. Az intézmény jelentős és megkerülhetetlen szerepet tölt be a város életében: az ide járó fogyatékkal élő fiatalok társadalmi integrációját és esélyegyenlőségét is segíti.

Súlykorlátozott zónát alakítanak ki Sajószentpéteren

Dátum: 2024. ápr 12. 17:11

Tavaly év végén adták át a forgalomnak az új 260-as, többek között Sajószentpétert elkerülő utat. A fejlesztés lehetőséget teremtett arra, hogy a településen átmenő nehézgépjármű-forgalmat átirányítsák az új útra, tehermentesítve ezzel a várost.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk