https://kolorline.hu/Szüret, bor és mustgáz

Szüret, bor és mustgáz

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hogyan előzzük meg a szén-dioxid mérgezést?

Hamarosan itt a szüret és a bortermelői munkálatok egyik legveszélyesebb forrása a mustgáz. Hiába tanuljuk meg gyerekkorban, hogy mennyire veszélyesek a felszabadult gázok, mégsem telik el év baleset nélkül, pedig a tragédiák megelőzhetők lennének.

A mustgáznak nevezett anyag nem más, mint szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedésével együtt járó folyamat. Mit is tudunk erről a gáznemű anyagól? Ez a gáz színtelen, szagtalan a levegőnél másfélszer nehezebb, ami a padló szintjétől tölti meg a teret. Ez az anyag önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő. Aki mégis a gáz fogságába kerül, szédülést, álmosságot érezhet, eszméletvesztést szenvedhet, és legrosszabb esetben elhalálozhat.
Nagyon fontos az elővigyázatosság, hiszen ezek a balesetek megelőzhetők. Közismert a „gyertyázás”, amikor egy ember gyertyával ellenőrzi a levegő összetételét.

A gyertyát ne magunk elé tartsuk, hanem derékmagasság alá. A legegyszerűbb, ha lapátra tesszük és lábmagasságba tartjuk. Háziállatainkat ilyenkor ne vigyük magunkkal, hiszen ők nagyon közel vannak a talajhoz, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha elalszik a gyertya, az azt jelenti nincs elég oxigén a picébe, azonnal hagyjuk el a helységet!
A szén-dioxiddal telített helységbe csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet bemenni, aki mustgázos problémát észlel, azonnal hívja a 112-es telefonszámot vagy a tűzoltóságot.

További híreink

Asztalitenisz Diákolimpia Körzeti Döntő Kazincbarcikán

Dátum: 2018. nov 19. 16:20

Az Asztalitenisz Diákolimpia kapcsán rendeztek körzeti döntőt November 19-én a Kazincbarcikai Sportközpontban.

Tűz a Hámán Katón

Dátum: 2018. nov 18. 16:12

Egy önkormányzati tulajdonú lakás kiégett, több pedig megrongálódott Kazincbarcikán november 18-án délután.

Régi adósság a Fő tér felújítása

Dátum: 2018. nov 18. 14:20

Az 1979-ben átadott Fő tér korszerűsítését, a mai kor követelményeihez igazodó megszépítését régóta terveztük – emelte ki Szitka Péter polgármester. A meglévő járdák új burkolatot kaptak, valamint új sétányokat alakítottak ki.

Jubileumi díjátadó a szociális munka napja alkalmából

Dátum: 2018. nov 18. 08:06

Díjátadó gálaműsorral egybekötött ünnepségen köszöntették a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ egykori és jelenlegi dolgozóit a Szociális Munka Napja alkalmából a város vezetői.

Programajánló

Turay Ida Színház: Égben maradt repülő

Kazincbarcika- Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad 2018/2019

Kazincbarcika

60 alkotó év

Kazincbarcika

Legyél Te is Szuperhős

Ózd - Nemzeti Filmtörténeti Élménypark

XII. Krumplis Lángos Fesztivál

Bánhorváti - Tornacsarnok és környéke

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk