https://kolorline.hu/Szüret, bor és mustgáz

Szüret, bor és mustgáz

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hogyan előzzük meg a szén-dioxid mérgezést?

Hamarosan itt a szüret és a bortermelői munkálatok egyik legveszélyesebb forrása a mustgáz. Hiába tanuljuk meg gyerekkorban, hogy mennyire veszélyesek a felszabadult gázok, mégsem telik el év baleset nélkül, pedig a tragédiák megelőzhetők lennének.

A mustgáznak nevezett anyag nem más, mint szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedésével együtt járó folyamat. Mit is tudunk erről a gáznemű anyagól? Ez a gáz színtelen, szagtalan a levegőnél másfélszer nehezebb, ami a padló szintjétől tölti meg a teret. Ez az anyag önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő. Aki mégis a gáz fogságába kerül, szédülést, álmosságot érezhet, eszméletvesztést szenvedhet, és legrosszabb esetben elhalálozhat.
Nagyon fontos az elővigyázatosság, hiszen ezek a balesetek megelőzhetők. Közismert a „gyertyázás”, amikor egy ember gyertyával ellenőrzi a levegő összetételét.

A gyertyát ne magunk elé tartsuk, hanem derékmagasság alá. A legegyszerűbb, ha lapátra tesszük és lábmagasságba tartjuk. Háziállatainkat ilyenkor ne vigyük magunkkal, hiszen ők nagyon közel vannak a talajhoz, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha elalszik a gyertya, az azt jelenti nincs elég oxigén a picébe, azonnal hagyjuk el a helységet!
A szén-dioxiddal telített helységbe csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet bemenni, aki mustgázos problémát észlel, azonnal hívja a 112-es telefonszámot vagy a tűzoltóságot.

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk