https://kolorline.hu/Szüret, bor és mustgáz

Szüret, bor és mustgáz

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Hogyan előzzük meg a szén-dioxid mérgezést?

Hamarosan itt a szüret és a bortermelői munkálatok egyik legveszélyesebb forrása a mustgáz. Hiába tanuljuk meg gyerekkorban, hogy mennyire veszélyesek a felszabadult gázok, mégsem telik el év baleset nélkül, pedig a tragédiák megelőzhetők lennének.

A mustgáznak nevezett anyag nem más, mint szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedésével együtt járó folyamat. Mit is tudunk erről a gáznemű anyagól? Ez a gáz színtelen, szagtalan a levegőnél másfélszer nehezebb, ami a padló szintjétől tölti meg a teret. Ez az anyag önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos állapotot idéz elő. Aki mégis a gáz fogságába kerül, szédülést, álmosságot érezhet, eszméletvesztést szenvedhet, és legrosszabb esetben elhalálozhat.
Nagyon fontos az elővigyázatosság, hiszen ezek a balesetek megelőzhetők. Közismert a „gyertyázás”, amikor egy ember gyertyával ellenőrzi a levegő összetételét.

A gyertyát ne magunk elé tartsuk, hanem derékmagasság alá. A legegyszerűbb, ha lapátra tesszük és lábmagasságba tartjuk. Háziállatainkat ilyenkor ne vigyük magunkkal, hiszen ők nagyon közel vannak a talajhoz, így nagyobb veszélynek vannak kitéve. Ha elalszik a gyertya, az azt jelenti nincs elég oxigén a picébe, azonnal hagyjuk el a helységet!
A szén-dioxiddal telített helységbe csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet bemenni, aki mustgázos problémát észlel, azonnal hívja a 112-es telefonszámot vagy a tűzoltóságot.

További híreink

Egy délután a környezettudatosság jegyében

Dátum: 2018. szept 22. 20:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Art Kft. idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, melynek keretében Nemzetközi Autómentes Napot tartottak Kazincbarcikán, szeptember 22-én.

Győzelem Tállya ellen

Dátum: 2018. szept 22. 17:07

A Kazincbarcikai Sport Club U17-es csapata a Tállya ellen lépett pályára szeptember 22-én.

Születésfát avattak az Anyatejes Világnapon

Dátum: 2018. szept 21. 17:11

Az anyatejjel való táplálás fontosságára hívták fel a kismamák figyelmét az anyatejes világnap alkalmából Kazincbarcikán.

Ötven év munkája fotókban

Dátum: 2018. szept 20. 23:44

Az idén ötven éves Kamera Fotókör tagjainak munkáiból nyílt tárlat a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében szeptember 20-án csütörtökön. A kiállításon száz alkotó, csaknem százötven fotója tekinthető meg.

Programajánló

Tompa Mihály teljesítménytúra

Putnok

Farkas Mira hárfakoncertje - Borkóstoló

Edelény

Szüreti Vigalom

Kazincbarcika

II. Szuha-parti Futóparty

Felsőnyárád

Közösségi Integrációs Programok a Hámán Kató Akcióterületen

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk