https://kolorline.hu/Nyári bűnmegelőzési tanácsok

Nyári bűnmegelőzési tanácsok

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár egyebek mellett a kikapcsolódás, a szórakozás és az ellazulás időszaka. Az iskolai szünetben gyermekeink óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak. Sajnos, mi felnőttek sem vagyunk minden esetben kellőképpen elővigyázatosak, bizony előfordul, hogy meggondolatlanságunkkal teret engedünk az alkalmi bűnözőknek. A kellemetlen, kárt okozó események elkerülésére, megelőzésére összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, melyet érdemes megszívelni.

A gyermekek – kicsik és kamaszok egyaránt – nagyobb mértékben vannak kitéve az ellenük elkövetett bűncselekmények veszélyének. Éppen ezért, fokozottabban figyeljünk rájuk az utakon, játszótereken!
Természetesen, nem csupán a kiskorúak válhatnak áldozatokká. A nyár a fesztiválok tömkelegét kínálja, itt sem árt az óvatosság.


Egy-két tudnivaló a gyerekeknek

Idegenekben még ha kedvesek is, ne bízz meg, és soha ne menj velük sehová, még útbaigazítás céljából sem! Soha ne nyiss ajtót ismeretlen személynek, ha egyedül vagy otthon! Értékeidet tartsd biztonságos helyen és ne add oda senkinek! A táskádat mindig tartsd magad mellett! Ha elmész otthonról, mondd meg szüleidnek, hová mész, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza! Veszély esetén hívd a 112-es segélyhívó számot!

112


A tömegben a zsebesek és a tolvajok biztonságban érzik magukat. A rendezvényekre ne vigyünk magunkkal nagy összegű készpénzt. Amennyiben ez elkerülhetetlen, célszerű a táska egy eldugott rekeszében külön tárolni.
Üdítő, vagy alkoholos ital fogyasztásánál csak gyári csomagolású, előttünk felbontott italt igyunk és ne hagyjuk őrizetlenül. Az éjjeli gyalogos közlekedésben kerüljük a kietlen helyeket, inkább szervezzük meg a csoportos hazafelé utunkat. Ittasan soha ne üljünk a volán mögé. S ha már a közlekedésnél tartunk, a sofőrök igyekezzenek betartani a KRESZ előírásait, a gyalogosok pedig minden esetben használják a kijelölt gyalogátkelőket. A bűnmegelőzési szakemberek mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók és strandok a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek, ezért ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre! Közlekedési eszközre történő le-és felszálláskor ügyeljenek táskáikra, és csomagjaikat ne bízzák ismeretlen személyekre. Soha ne hagyjuk értékeinket az autóban látható helyen. A kánikulai melegben jólesik a fürdőzés, de ha fürödni megyünk, ott hagyott holminkat őrizze valaki, vagy, - ha lehetőség van rá – használjuk az értékmegőrzőt. S ha nyaralni megyünk, ne posztoljunk egyidejű fotókat és leírásokat a hollétünkről, kedvet adva a betörőnek.

betörő
A lakásbiztonság esetén lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó és az ablak. Az ajtókra szerelhetnek pótzárakat, biztosítóláncot, emellett mozgásérzékelős lámpát is elhelyezhetnek környezetében, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol.
Az ablakoknak sem árt a megerősített védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, emellett olyan kombinált riasztóberendezések is beszerezhetők, amelyek helyben riasztanak. S nem árt titokban tartani azt sem, ha netán egyedül élünk, vagy huzamosabb ideig tartózkodunk magányosan otthonunkban!

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk