https://kolorline.hu/Nyári bűnmegelőzési tanácsok

Nyári bűnmegelőzési tanácsok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár egyebek mellett a kikapcsolódás, a szórakozás és az ellazulás időszaka. Az iskolai szünetben gyermekeink óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak. Sajnos, mi felnőttek sem vagyunk minden esetben kellőképpen elővigyázatosak, bizony előfordul, hogy meggondolatlanságunkkal teret engedünk az alkalmi bűnözőknek. A kellemetlen, kárt okozó események elkerülésére, megelőzésére összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, melyet érdemes megszívelni.

A gyermekek – kicsik és kamaszok egyaránt – nagyobb mértékben vannak kitéve az ellenük elkövetett bűncselekmények veszélyének. Éppen ezért, fokozottabban figyeljünk rájuk az utakon, játszótereken!
Természetesen, nem csupán a kiskorúak válhatnak áldozatokká. A nyár a fesztiválok tömkelegét kínálja, itt sem árt az óvatosság.


Egy-két tudnivaló a gyerekeknek

Idegenekben még ha kedvesek is, ne bízz meg, és soha ne menj velük sehová, még útbaigazítás céljából sem! Soha ne nyiss ajtót ismeretlen személynek, ha egyedül vagy otthon! Értékeidet tartsd biztonságos helyen és ne add oda senkinek! A táskádat mindig tartsd magad mellett! Ha elmész otthonról, mondd meg szüleidnek, hová mész, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza! Veszély esetén hívd a 112-es segélyhívó számot!

112


A tömegben a zsebesek és a tolvajok biztonságban érzik magukat. A rendezvényekre ne vigyünk magunkkal nagy összegű készpénzt. Amennyiben ez elkerülhetetlen, célszerű a táska egy eldugott rekeszében külön tárolni.
Üdítő, vagy alkoholos ital fogyasztásánál csak gyári csomagolású, előttünk felbontott italt igyunk és ne hagyjuk őrizetlenül. Az éjjeli gyalogos közlekedésben kerüljük a kietlen helyeket, inkább szervezzük meg a csoportos hazafelé utunkat. Ittasan soha ne üljünk a volán mögé. S ha már a közlekedésnél tartunk, a sofőrök igyekezzenek betartani a KRESZ előírásait, a gyalogosok pedig minden esetben használják a kijelölt gyalogátkelőket. A bűnmegelőzési szakemberek mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók és strandok a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek, ezért ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre! Közlekedési eszközre történő le-és felszálláskor ügyeljenek táskáikra, és csomagjaikat ne bízzák ismeretlen személyekre. Soha ne hagyjuk értékeinket az autóban látható helyen. A kánikulai melegben jólesik a fürdőzés, de ha fürödni megyünk, ott hagyott holminkat őrizze valaki, vagy, - ha lehetőség van rá – használjuk az értékmegőrzőt. S ha nyaralni megyünk, ne posztoljunk egyidejű fotókat és leírásokat a hollétünkről, kedvet adva a betörőnek.

betörő
A lakásbiztonság esetén lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó és az ablak. Az ajtókra szerelhetnek pótzárakat, biztosítóláncot, emellett mozgásérzékelős lámpát is elhelyezhetnek környezetében, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol.
Az ablakoknak sem árt a megerősített védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, emellett olyan kombinált riasztóberendezések is beszerezhetők, amelyek helyben riasztanak. S nem árt titokban tartani azt sem, ha netán egyedül élünk, vagy huzamosabb ideig tartózkodunk magányosan otthonunkban!

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk