https://kolorline.hu/Nyári bűnmegelőzési tanácsok

Nyári bűnmegelőzési tanácsok

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A nyár egyebek mellett a kikapcsolódás, a szórakozás és az ellazulás időszaka. Az iskolai szünetben gyermekeink óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak. Sajnos, mi felnőttek sem vagyunk minden esetben kellőképpen elővigyázatosak, bizony előfordul, hogy meggondolatlanságunkkal teret engedünk az alkalmi bűnözőknek. A kellemetlen, kárt okozó események elkerülésére, megelőzésére összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, melyet érdemes megszívelni.

A gyermekek – kicsik és kamaszok egyaránt – nagyobb mértékben vannak kitéve az ellenük elkövetett bűncselekmények veszélyének. Éppen ezért, fokozottabban figyeljünk rájuk az utakon, játszótereken!
Természetesen, nem csupán a kiskorúak válhatnak áldozatokká. A nyár a fesztiválok tömkelegét kínálja, itt sem árt az óvatosság.


Egy-két tudnivaló a gyerekeknek

Idegenekben még ha kedvesek is, ne bízz meg, és soha ne menj velük sehová, még útbaigazítás céljából sem! Soha ne nyiss ajtót ismeretlen személynek, ha egyedül vagy otthon! Értékeidet tartsd biztonságos helyen és ne add oda senkinek! A táskádat mindig tartsd magad mellett! Ha elmész otthonról, mondd meg szüleidnek, hová mész, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza! Veszély esetén hívd a 112-es segélyhívó számot!

112


A tömegben a zsebesek és a tolvajok biztonságban érzik magukat. A rendezvényekre ne vigyünk magunkkal nagy összegű készpénzt. Amennyiben ez elkerülhetetlen, célszerű a táska egy eldugott rekeszében külön tárolni.
Üdítő, vagy alkoholos ital fogyasztásánál csak gyári csomagolású, előttünk felbontott italt igyunk és ne hagyjuk őrizetlenül. Az éjjeli gyalogos közlekedésben kerüljük a kietlen helyeket, inkább szervezzük meg a csoportos hazafelé utunkat. Ittasan soha ne üljünk a volán mögé. S ha már a közlekedésnél tartunk, a sofőrök igyekezzenek betartani a KRESZ előírásait, a gyalogosok pedig minden esetben használják a kijelölt gyalogátkelőket. A bűnmegelőzési szakemberek mindig felhívják a figyelmet arra, hogy a zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók és strandok a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek, ezért ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre! Közlekedési eszközre történő le-és felszálláskor ügyeljenek táskáikra, és csomagjaikat ne bízzák ismeretlen személyekre. Soha ne hagyjuk értékeinket az autóban látható helyen. A kánikulai melegben jólesik a fürdőzés, de ha fürödni megyünk, ott hagyott holminkat őrizze valaki, vagy, - ha lehetőség van rá – használjuk az értékmegőrzőt. S ha nyaralni megyünk, ne posztoljunk egyidejű fotókat és leírásokat a hollétünkről, kedvet adva a betörőnek.

betörő
A lakásbiztonság esetén lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó és az ablak. Az ajtókra szerelhetnek pótzárakat, biztosítóláncot, emellett mozgásérzékelős lámpát is elhelyezhetnek környezetében, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol.
Az ablakoknak sem árt a megerősített védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, emellett olyan kombinált riasztóberendezések is beszerezhetők, amelyek helyben riasztanak. S nem árt titokban tartani azt sem, ha netán egyedül élünk, vagy huzamosabb ideig tartózkodunk magányosan otthonunkban!

További híreink

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2020. június 4.

Dátum: 2020. jún 04. 21:12

Helyzetjelentés: Kazincbarcika város illetékességi területén járványügyi megfigyelés alatt álló személyek száma: 47 fő. Járványügyi elkülönítés alatt álló személyek száma: 0 fő.

Kolor kölyök táborok

Dátum: 2020. jún 04. 17:16

A Barcika Art Kft. idén nyárra öt héten keresztül kínál napközis jelleggel különböző tematikájú táborokat a gyermekek számára. A rendezvények ideje alatt, a szervezők fokozott figyelmet szentelnek a járványügyi szabályok betartására.

Újabb lehetőségek a KolorAPP-al

Dátum: 2020. jún 04. 13:42

Minden városban előfordulnak törött padok, a helyükről elmozdított szemetesek, kátyúk, közvilágítási hibák. Bosszantó, amikor ilyen dolgot lát az ember és rögtön az fogalmazódik meg a fejében, hogyan és mennyire gyorsan lehetne ezeket a problémákat orvosolni, kinek kellene szólni. Három évvel ezelőtt született az ötlet, hogy egy olyan intelligens városüzemeltetési problémabejelentő mobilapplikációt fejlesszenek ki Kazincbarcikán, melynek segítségével a felhasználók okos eszközeikkel könnyedén jelezni tudják, ha a városban valamilyen problémát fedeznek fel. Kazincbarcika Város Önkormányzata a városi tulajdonban lévő Barcika Centrum Kft.-t bízta meg a projekt kidolgozásával és megvalósításával. Kétezer-tizennyolc januárjában el is indult a modern, rendkívül könnyen kezelhető KolorAPP, amely mára újabb, hasznos funkcióval bővült.

Helyreállt a melegvíz szolgáltatás a városban

Dátum: 2020. jún 03. 15:45

Minden távfűtéses lakásban és a Napsugár Tagóvodában is van melegvíz. Az elmúlt napokban több csőtörés is érintette a távfűtéses lakások jelentős részét Kazincbarcikán, ezáltal nem tudott eljutni a melegvízhez szükséges hőenergia az érintett épületekbe.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk