https://kolorline.hu/Csavard fel a szőnyeget!

Csavard fel a szőnyeget!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Elgondolkodtak már rajta, mi minden fér bele nagyjából fél évszázad munkásságába? Mennyit változik a világ ötven év alatt?


Fotók: Kovács Loretta

Történetünk kezdetén egy húszéves fiú elindul a hírnév felé. 1967-et írunk, amikor Fenyő Miklós megalapítja a legendás Hungária együttest. A következő évben első helyezést érnek el a Ki mit tud?-on. A csavard fel a szőnyeget című nyertes dal nemzedékek kultikus számává válik. Pezsgő hangulata az 1960-as évek legelejének amerikai jampikorszakát idézi. Nem véletlenül, hiszen a gyermekkort ott tölti a szerző. Abban a néhány évben ivódik bele kitörölhetetlenül a rock and roll szeretete, s lesz később a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja. Fenyő Miklós népszerűsége azóta is töretlen, slágereit generációk dúdolják a mai napig. Önéletrajzi ihletésű darabját, a Made in Hungária c. musicalt 2001-ben mutatták be először a József Attila Színházban. Az előadás azóta számos színházban folyamatos népszerűséggel fut. Sajóivánkán a Magyarock Dalszínház feldolgozásában láthatta a Kolorfesztivál 7.0 közönsége. A társulat vezetőjét, Vizeli Csabát faggatta stábunk nem csupán az előadásról. 

A társulatnak Komárom az „otthona”, de mit érdemes tudni a dalszínházról?

Valóban Komáromot tekintjük az otthonunknak. Mi lettünk a város színháza, s ezt a címet büszkén viseljük. A Magyarock Dalszínház 2002-ben alakult a saját kezdeményezésemre, kimondottan magyar színházi darabok bemutatására, illetve egyfajta alkotóműhely szerepét is betöltjük a hazai színházi életben.  Az elmúlt évek során bejártuk az ország minden pontját, eljutottunk a Felvidékre, Erdélybe és Szlovéniába, valamint számos vendégprodukcióban is közreműködtünk. Emellett pedig folyamatosan állítjuk színpadra a magyar zenés darabok legjavát, többek között a Made in Hungáriát. Idén tízéves jubileumát ünnepeljük a darabnak, melyet a kezdetektől nagy sikerrel játszunk. Igaz, többszöri megújulással és szereplőváltással, de maximálisan a szívünkhöz nőtt. Ezenkívül másik tíz magyar zenés színházi darab van a repertoárunkon, két hét múlva pedig egy új zenei darabbal állunk a közönség elé. A legendás aranycsapat balszélsőjének, Czibor Zoltánnak a 90. születésnapja előtt tisztelegve tartjuk az életéről szóló előadás ősbemutatóját.

Nagyon sokan színpadra állították már a Made in Hungáriát. Mennyire ragaszkodnak az eredeti forgatókönyvhöz? Egyáltalán van némi mozgástere a rendezőnek és a dramaturgnak?

Úgy gondolom, hogy a musical a magyar közkincs része és a magyar köztudatban maximálisan benne vannak a Hungária együttes, illetve Fenyő Miklós dalai. Tasnádi István egy nagyon jó librettót készített hozzá Fenyő Miklóssal. A darab egy letűnt kor édes nosztalgiáját vetíti elénk, amelynek megvannak a jellegzetes figurái, és ahol betör Angyalföldre egy kis Amerika. A képzelet világában az Angyalföld fényárban úszó utcáin kifényesített Chevyk hasítanak, a szél pálmafákat ráz, és minden utcasarkon hotelek, bárok várják a betérő jampikat. Egy önfeledt vidámságról szól az egész. Természetesen a darab keretétől nem tértünk el, de mint mindenhol, a mi előadásunkban is fellehetők egyedi pillanatok.

Történelmi korszakot idéző darabról lévén szó, mennyire törekednek a korhűség megtartására a díszlet és az öltözék tekintetében?

Maximálisan törekszünk a hitelesség megtartására. Nagyon nehéz helyzetben voltunk tíz évvel ezelőtt, mert február elején mutattuk be. Akkor az igazi nyári ruhákat nem volt túl egyszerű beszerezni, ráadásul akkor jött ki a film is. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő kellékek alkalmazását, mert sokat segítenek a nézői élményben, és abban, hogy mi is érezni tudjuk azt a miliőt, amiben játszódik a darab.

További híreink

A második éves RePohár esete a kevesebb szeméttel az idei Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. szept 05. 08:10

A 11. Kolorfesztiválnak — sok más tényező mellett — idén is büszke vívmánya lett az elenyésző mennyiségű szemét. A tavaly indított RePohár rendszer már a második évébe lépett. A mutatós kolorcitys és Kazincbarcika 70-es RePoharakat sokan visszaváltották, de már gyűjtők is szép számmal akadtak, akik hazavitték a kollekcióba az idei új példányokat. A szelektív gyűjtők szintén jól szuperáltak, és zömében újrahasznosítható szeméttel teltek meg. Mindez a fesztiválozók és szakemberek odafigyelésének is köszönhető.

Bányásznapi megemlékezés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 04. 12:11

Magyarországon 1951 óta szeptember első vasárnapja bányásznap, amelyet az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére rendeznek. Kazincbarcikán idén szeptember 1-jén az Egressy Béni Művelődési Központ melletti bányászszobornál tartották a koszorúzással egybekötött megemlékezést.

Intézmények nevezhetnek még a Kolorfutásra

Dátum: 2024. szept 03. 18:57

Csak pár napra és csak pár száz regisztráció erejéig újranyílt a BorsodChem Kolorfutás nevezési ablaka meghatározott csoportok részére.

Kazincbarcikai rendőr kapta a Tündik Csaba-díjat

Dátum: 2024. szept 03. 14:32

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője négy éve alapított díjat az egykor tragikus hirtelenséggel elhunyt bűnügyi osztályvezető, az emberként és rendőrként is kimagasló kvalitású Tündik Csaba emlékének megőrzésére.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk