https://kolorline.hu/Aki a virágot szereti…

Aki a virágot szereti…

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Fancsik József, a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület elnöke nemzeti ünnepünkön megkapta Kazincbarcika Város Képviselő-testületének „Pro Urbe Kazincbarcika” díját, augusztus 31-én pedig Nyíregyházán, a város nevében vette át a Kazincbarcikát különdíjjal jutalmazó Magyar Önkormányzati Főkertészek Egyesületének oklevelét.

Sajógalgóci otthonában a közösségért munkálkodva él. Kazincbarcikai lokálpatriótának vallja magát, hiszen napjai nagy részében a városért dolgozik.

Beszélgetésünkből kiderült, hogy mélyen kötődik Kazincbarcikához. Hogyan került ide?

A II. világháború utolsó éveihez kell visszakanyarodnom a történetben. 1942-ben születtem, tehát igencsak kisfiú voltam, amikor a vészterhes fővárosból elindultunk vidékre új, biztonságos lakóhelyet keresni. Édesapám a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, onnan vitték ki a keleti frontra, ahol fogságba esett. A nagyszüleim miskolciak voltak, de Mucsonyban volt családi házuk, s a nagyapám mindannyiunkat odavitt. Miután édesapám 1946-ban hazatért a hadifogságból, semmiképpen sem akart visszatelepülni Budapestre, hanem a felsőnyárádi bányaüzemnél helyezkedett el. 1947-ben költöztünk Kurityánba, 1966-ban pedig Kazincbarcikára.

Huszonnégy éves fiatalemberként milyen területen kezdett el dolgozni a városban?

A VGV-nél kezdtem a munkát, a kertészetben dolgoztam, ahol nem sokkal később parképítő ágazatvezető lettem. Többek között én terveztem meg az akkor még beépítetlen kórházdombi rézsü mintegy egyhektáros területére a helyi tanács által elképzelt parkot. Kiutaztunk a bolgár testvérvárosba, Dimitrovgrádba, és az ott látottak alapján készítettem el a komplex tervezetet a tóval, illetve a vízrendszerével együtt. Hatalmas társadalmi összefogással épült meg a díszkert, szinte minden városi ember dolgozott rajta. Egy idő után elmentem Sajószentpéterre regionális tervezőnek, majd amikor a rendszerváltás után a Városüzemeltetési Kft.-ben megalakult az Arborétum, tíz éven keresztül voltam az ügyvezetője. 2002-ben vonultam nyugdíjba.

Ezek szerint, ha kimegy Barcika közterületre, rá tud mutatni egy-egy fára, hogy azt Ön ültette?

Természetesen. Amikor 1978-ban elkészült a Csónakázó-tó, felkértek, hogy a parkját én tervezzem meg. Mivel fiatal város volt és rengeteg gyermek született, kitaláltam az „egy gyerek, egy fa” mozgalmat. Tavasszal és ősszel annyi fát ültettünk, amennyi baba született a városban. Az egész Csónakázó – tó ennek a jegyében lett fásítva. A fák fajaiból látszik, hogy a telepítés melyik időszakban történt.

Olyan szeretettel és lelkesedéssel beszél a munkájáról, hogy muszáj megkérdeznem: mindig vonzotta a növények világa?

Bevallom, nem tudom mi vitt ebbe az irányba. A családból soha senki nem dolgozott a mezőgazdaságban. Az anyai nagyapám katonazenész volt, az apai nagyszülők pedig kereskedők. Mégis, amikor eljött a pályaválasztás ideje, Gyöngyösre, a Mezőgazdasági Technikumba jelentkeztem, ám, mint osztályidegent nem vettek fel. Később levelezőn elvégeztem a technikumot, illetve a főiskolát, és végig a szakmában tevékenykedtem.

Idén nemcsak Kazincbarcika ünnepel, hanem Önök is, hiszen fél évszázados a Városszépítő Egyesület. Összefoglalná röviden az egyesület elmúlt 50 évét?

Az 1969-es megalakuláskor a város szépítését tűztük ki célul. Rengeteg ház és játszótér épült, de temérdek szabad terület állt rendelkezésre. Az egyesületnek az volt a feladata, hogy óriási társadalmi munkával a még nem parkosított helyeket fásítsa. Teljesen más szervezés volt, de nagy lelkesedéssel ment a munka. A megyei versenyben háromszor egymás után megnyertük a díjat. A vándorszobor a mai napig itt van. A rendszerváltás után újraélesztettem az egyesületet. A fő funkciónk, hogy a város lakosságát és a különböző intézményeket mozgósítsuk a „Tiszta, virágos” versenyre. Minden évben meghirdetjük, a jelentkezőket megnézzük, filmeket készítünk, ezeket bíráljuk. Ezenkívül az óvodástól a középiskolásig képzőművészeti pályázatot írunk ki. Csodálatos kreációkat nyújtanak be a gyerekek. A másik, amit még nagyon fontosnak tartok, hogy a Város- és Faluvédők Szövetségének, a Hungaria Nostranak, aminek Ráday Mihály az elnöke, mi alapító tagjai vagyunk. Ők is meghirdették minden évben a diákoknak „fiatal városvédő” pályázatokat és mindig nagyon komoly, dobogós helyezést hoz el Kazincbarcika. Az országos szövetség legrangosabb elismerését, a Podmaniczky-díjat tíz évvel ezelőtt kaptam meg, melyet az egyesület, valamint kolléganőnk, Bukodiné Sólyom Ilona művésztanár szintén elnyert.

A nyár utolsó napján vette át a Kazincbarcika városának szóló nívós kitüntetést. Mit jelent ez a díj városnak?

A Virágos Magyarország verseny tulajdonképpen egy nemzetközi megmérettetés magyar vonatkozású része, melyhez 1994-ben csatlakozott Magyarország. Mi most a Magyar Országos Főkertész Szövetség szakmai díját kaptuk meg. A zsűri tagjai el voltak ragadtatva a várostól. Tudni kell, hogy a zsűrizésnek nagyon sok kritériuma van, melynek meg kell felelni. A színes házfalak, a gyönyörű játszóterek lenyűgözték az ország különböző pontjairól érkezett ítészeket. A Völgy park játszótere Európában a legnagyobb. A további beruházások még vonzóbbá teszik Barcikát.

Augusztus 20-án „Pro Urbe Kazincbarcika” díjban részesült. Mit fejez ki Önnek az elismerés?

Elsősorban nagy megtiszteltetést. Értékes visszajelzése ez annak, hogy a város vezetése megbecsüli a munkámat. Hitet és erőt a folytatásra, hiszen mindenkor Kazincbarcikáért cselekedtem.

 

Index fotó: Kovács Loretta

További híreink

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk