https://kolorline.hu/Aki a virágot szereti…

Aki a virágot szereti…

Szerző:

Szűcs Krisztina

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Fancsik József, a Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület elnöke nemzeti ünnepünkön megkapta Kazincbarcika Város Képviselő-testületének „Pro Urbe Kazincbarcika” díját, augusztus 31-én pedig Nyíregyházán, a város nevében vette át a Kazincbarcikát különdíjjal jutalmazó Magyar Önkormányzati Főkertészek Egyesületének oklevelét.

Sajógalgóci otthonában a közösségért munkálkodva él. Kazincbarcikai lokálpatriótának vallja magát, hiszen napjai nagy részében a városért dolgozik.

Beszélgetésünkből kiderült, hogy mélyen kötődik Kazincbarcikához. Hogyan került ide?

A II. világháború utolsó éveihez kell visszakanyarodnom a történetben. 1942-ben születtem, tehát igencsak kisfiú voltam, amikor a vészterhes fővárosból elindultunk vidékre új, biztonságos lakóhelyet keresni. Édesapám a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, onnan vitték ki a keleti frontra, ahol fogságba esett. A nagyszüleim miskolciak voltak, de Mucsonyban volt családi házuk, s a nagyapám mindannyiunkat odavitt. Miután édesapám 1946-ban hazatért a hadifogságból, semmiképpen sem akart visszatelepülni Budapestre, hanem a felsőnyárádi bányaüzemnél helyezkedett el. 1947-ben költöztünk Kurityánba, 1966-ban pedig Kazincbarcikára.

Huszonnégy éves fiatalemberként milyen területen kezdett el dolgozni a városban?

A VGV-nél kezdtem a munkát, a kertészetben dolgoztam, ahol nem sokkal később parképítő ágazatvezető lettem. Többek között én terveztem meg az akkor még beépítetlen kórházdombi rézsü mintegy egyhektáros területére a helyi tanács által elképzelt parkot. Kiutaztunk a bolgár testvérvárosba, Dimitrovgrádba, és az ott látottak alapján készítettem el a komplex tervezetet a tóval, illetve a vízrendszerével együtt. Hatalmas társadalmi összefogással épült meg a díszkert, szinte minden városi ember dolgozott rajta. Egy idő után elmentem Sajószentpéterre regionális tervezőnek, majd amikor a rendszerváltás után a Városüzemeltetési Kft.-ben megalakult az Arborétum, tíz éven keresztül voltam az ügyvezetője. 2002-ben vonultam nyugdíjba.

Ezek szerint, ha kimegy Barcika közterületre, rá tud mutatni egy-egy fára, hogy azt Ön ültette?

Természetesen. Amikor 1978-ban elkészült a Csónakázó-tó, felkértek, hogy a parkját én tervezzem meg. Mivel fiatal város volt és rengeteg gyermek született, kitaláltam az „egy gyerek, egy fa” mozgalmat. Tavasszal és ősszel annyi fát ültettünk, amennyi baba született a városban. Az egész Csónakázó – tó ennek a jegyében lett fásítva. A fák fajaiból látszik, hogy a telepítés melyik időszakban történt.

Olyan szeretettel és lelkesedéssel beszél a munkájáról, hogy muszáj megkérdeznem: mindig vonzotta a növények világa?

Bevallom, nem tudom mi vitt ebbe az irányba. A családból soha senki nem dolgozott a mezőgazdaságban. Az anyai nagyapám katonazenész volt, az apai nagyszülők pedig kereskedők. Mégis, amikor eljött a pályaválasztás ideje, Gyöngyösre, a Mezőgazdasági Technikumba jelentkeztem, ám, mint osztályidegent nem vettek fel. Később levelezőn elvégeztem a technikumot, illetve a főiskolát, és végig a szakmában tevékenykedtem.

Idén nemcsak Kazincbarcika ünnepel, hanem Önök is, hiszen fél évszázados a Városszépítő Egyesület. Összefoglalná röviden az egyesület elmúlt 50 évét?

Az 1969-es megalakuláskor a város szépítését tűztük ki célul. Rengeteg ház és játszótér épült, de temérdek szabad terület állt rendelkezésre. Az egyesületnek az volt a feladata, hogy óriási társadalmi munkával a még nem parkosított helyeket fásítsa. Teljesen más szervezés volt, de nagy lelkesedéssel ment a munka. A megyei versenyben háromszor egymás után megnyertük a díjat. A vándorszobor a mai napig itt van. A rendszerváltás után újraélesztettem az egyesületet. A fő funkciónk, hogy a város lakosságát és a különböző intézményeket mozgósítsuk a „Tiszta, virágos” versenyre. Minden évben meghirdetjük, a jelentkezőket megnézzük, filmeket készítünk, ezeket bíráljuk. Ezenkívül az óvodástól a középiskolásig képzőművészeti pályázatot írunk ki. Csodálatos kreációkat nyújtanak be a gyerekek. A másik, amit még nagyon fontosnak tartok, hogy a Város- és Faluvédők Szövetségének, a Hungaria Nostranak, aminek Ráday Mihály az elnöke, mi alapító tagjai vagyunk. Ők is meghirdették minden évben a diákoknak „fiatal városvédő” pályázatokat és mindig nagyon komoly, dobogós helyezést hoz el Kazincbarcika. Az országos szövetség legrangosabb elismerését, a Podmaniczky-díjat tíz évvel ezelőtt kaptam meg, melyet az egyesület, valamint kolléganőnk, Bukodiné Sólyom Ilona művésztanár szintén elnyert.

A nyár utolsó napján vette át a Kazincbarcika városának szóló nívós kitüntetést. Mit jelent ez a díj városnak?

A Virágos Magyarország verseny tulajdonképpen egy nemzetközi megmérettetés magyar vonatkozású része, melyhez 1994-ben csatlakozott Magyarország. Mi most a Magyar Országos Főkertész Szövetség szakmai díját kaptuk meg. A zsűri tagjai el voltak ragadtatva a várostól. Tudni kell, hogy a zsűrizésnek nagyon sok kritériuma van, melynek meg kell felelni. A színes házfalak, a gyönyörű játszóterek lenyűgözték az ország különböző pontjairól érkezett ítészeket. A Völgy park játszótere Európában a legnagyobb. A további beruházások még vonzóbbá teszik Barcikát.

Augusztus 20-án „Pro Urbe Kazincbarcika” díjban részesült. Mit fejez ki Önnek az elismerés?

Elsősorban nagy megtiszteltetést. Értékes visszajelzése ez annak, hogy a város vezetése megbecsüli a munkámat. Hitet és erőt a folytatásra, hiszen mindenkor Kazincbarcikáért cselekedtem.

 

Index fotó: Kovács Loretta

További híreink

KBSC: U7-es teremlabdarúgó tornagyőzelem Hajdúnánáson

Dátum: 2019. dec 10. 10:59

Hajdúnánáson rendezett teremlabdarúgó tornán vett részt a KBSC U-7 –es, korosztályos csapata. Csoportelsőként egészen a döntőig meneteltek, ahol a GFSE OROS csapatát legyőzve végül megnyerték a tornát.

Rendőrök mentették meg az öngyilkosságra készülő nőt

Dátum: 2019. dec 09. 16:33

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság járőrei mentették meg annak a nőnek az életét, aki egy társasház lépcsőházi ablakában állva, végzetes lépésre szánta el magát.

Újabb magyar rekord Kazincbarcikán

Dátum: 2019. dec 08. 13:36

Magyarország legnagyobb mézeskaláccsal borított épületegyüttesével újabb magyar rekord született Kazincbarcikán.

Kazincbarcikai rendőrök sikere a fekvenyomó bajnokságon

Dátum: 2019. dec 08. 11:49

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság miskolci Kiképző Központjában mérték össze erejüket a borsodi rendőrök.

Programajánló

Adventi játszóház: karácsonyi dekoráció készítése

Gyermekek Háza - Kézművesház - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Takács Nikolas Adventi Koncert- Minden jegy elkelt!!!

Szent Család templom - Kazincbarcika

Isten pénze - Musical előadás

Don Bosco Sportközpont Kazincbarcika

Élő Betlehem a görögkatolikus templomnál

Görögkatolikus templom - Kazincbarcika

Egyházak karácsonya - fáklyás felvonulás

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk