https://kolorline.hu/Kütyük helyett irány a víz!

Kütyük helyett irány a víz!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Naponta elhangzik különböző fórumokon, hogy gyermekeink többet ülnek a számítógép előtt, minthogy sportolnának.

Ez bizony igaz, ami számos egyéb problémát is felvet. A mozgásszegény életmód nem csupán fiziológiai szempontból ártalmas, a zömmel négy fal között eltöltött szabadidő szintúgy károsító hatással lehet a lélekre. Akaratlanul csorbulhatnak a társas kapcsolatok, a személyes kommunikáció. A sport a testedzésen kívül a barátságok születését is elősegítheti. Az úszás különösen jó hatással van az élettani folyamatokra. Tudták például, hogy az úszás az edzőteremben végzett testmozgásnál tizenkétszer hatásosabb, hiszen megmozgatja a test összes belső izmát, emellett növeli a mozgékonyságot? A szakemberek szerint minél hamarabb kezdi a gyermek az úszástanulást, annál könnyebben sikerül elsajátítania és megszeretnie, hiszen idősebb korban a már berögzült mozgásokat nehezebb korrigálni.

- A kisebb gyerekek vízhez való szoktatása problémamentesebb, ugyanis sokkal bátrabbak, kisebb a félelem érzetük és gyorsabban alkalmazkodnak a körülményekhez. Az egészségmegőrzésben óriási szerepe van, mert a rendszeres úszásnak köszönhetően kiküszöbölhető a rossz testtartás, vagy a gerincferdülés kialakulása. Az immunerősítő hatását szintén kiemelném, hiszen a gyermek az edzések alkalmával folyamatosan szokik hozzá olyan tényezőkhöz, melyek javítják a fizikai állóképességét. Asztmás fiataloknak kifejezetten ajánlott ez a sport, mert az úszás kényszerít a legprecízebb légzésszabályozásra. A meghatározott időnkénti lélegzetvétel erősíti a légző izmokat, mely a légzőszervi betegségben szenvedőknél bír nagy jelentőséggel. Március első napjaiban az óvodás, illetve az alsós korosztály megtapasztalhatja mindezt, mert indítunk egy kezdő csoportot, 5-10 éves gyerekek számára. Hála Istennek kedvező a fogadtatása, azt kell mondjam, hogy a 10 órás tanfolyamra beteltek a helyek. Nagyon bízom benne, hogy ez a húsz gyermek később eljut a haladó szintig. Célunk, hogy már ennek a tanfolyamnak a végén önállóan ússzanak a kis tanítványaink! – tudtuk meg Orosz Alexandrától, a Kazincbarcikai Fedett Uszoda oktatójától.

 

 

Indexfotó: archív (Zele Tímea)

További híreink

Jó ütemben halad a munka — korszerűsödik és megújul az Egressy

Dátum: 2024. szept 07. 18:00

Az ütemtervnek megfelelően halad az Egressy Béni Művelődési Központ felújítása. A projekt jelentős energetikai fejlesztéseket és esztétikai újításokat tartalmaz, amelyek a város egyik ikonikus épületének megújulását célozzák.

Tanévnyitó a BorsodChemben — duális képzés gyakorlati tudással

Dátum: 2024. szept 07. 11:37

Ünnepélyes tanévnyitón köszöntötték a BorsodChem duális képzési programjában résztvevő középiskolásokat és egyetemi hallgatókat. A vegyipari óriásnál már 75 fiatal tölti a program keretében a gyakorlati idejét, és tanulja a szakmát a legkorszerűbb és legmodernebb körülmények között. A vállalat nem titkolt célja, hogy a duális képzés résztvevői végzésük után a BorsodChem munkavállalóivá válhassanak.

Kigyulladt a Barlangfürdő tetőszerkezete Miskolcon

Dátum: 2024. szept 06. 22:20

Teljes terjedelmében égett a megközelítőleg nyolcszáz négyzetméteres épület tetőszerkezete, amihez a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett a helyi hivatásos tűzoltók vonultak ki.

Földi szúnyoggyérítés Kazincbarcikán

Dátum: 2024. szept 06. 15:43

A Katasztrófavédelem végez földi szúnyoggyérítést Kazincbarcikán szeptember 10-én. Rossz idő esetén a beavatkozásra szeptember 11-12-én kerül sor.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2024

Születésfa-avató ünnepség

Völgy park

Idősek világnapja Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk