https://kolorline.hu/Maradj otthon – Megváltozott életritmus

Maradj otthon – Megváltozott életritmus

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A koronavírus járvány sokak megszokott életritmusát felborította. A világjárvány olyan változásokat hozott magával, ami teljességgel felborította eddigi megszokott életünket. A diákok otthonról tanulnak, és sok munkavállalónak otthonról kell dolgoznia. Ebben a helyzetben nem egyszerű megtartanunk eddigi éltritmusunkat, viszont érdemes rá törekedni.

A mindennapokban természetes, hogy életünkben időről-időre változások következnek be, viszont ezek a változások általában nem ilyen hirtelen történnek. A világjárvány pár nap leforgása alatt borította fel eddigi életünket. A járvány ütemének lassítását szolgáló, szociális távolságtartás betartása, a munka- és tanulási körülmények hirtelen módosulása, a kijárási korlátozások, a megszokott tevékenységeink és lehetőségeink elvesztése vagy radikális átalakulása, a gazdasági bizonytalanság, a betegség jelentette fenyegetés, rendkívül erős stresszforrást jelentenek a mindennapok során.

Természetes, ha rossz érzések gyötörnek bennünket, és átmenetileg nem tudjuk ugyanolyan hatékonyan élni a mindennapjainkat. Időt kell adnunk magunknak arra, hogy alkalmazkodjunk a kialakult helyzethez. Fontos, hogy rendszert vigyünk a mindennapjainkba, alakítsunk ki napirendet. Akár bevezethetünk új rutinokat, amik a megváltozott körülmények között is feldobják mindennapjainkat. Ezek sokat segíthetnek abban, hogy visszanyerjük biztonságérzetünket, és oldhatják a felborult életritmus következtében fellépő alvászavarokat, étkezéshez kapcsolódó problémákat is. A lényeg a tudatos tervezés.

Megkérdeztünk egy kazincbarcikai anyukát, Kovács Évát, aki jelenleg részlegesen otthonról dolgozik, két kisgyermeke mellett, hogy mégis hogyan telnek a mindennapok ebben a nem szokványos helyzetben.

Hogyan telik egy átlagos napja a családnak ebben az időszakban?

A munkáltatóm részlegesen engedélyezte a home office intézményét, ezért csak heti 1 nap kell bejárnom, 4 nap pedig otthonról dolgozom. Eredetileg 8-tól kezdődik a munkaidőm, de általában otthonról 7-kor kezdek, hogy a gyerekek ébredése előtt tudjak még dolgozni. Kicsit később ébredeznek a gyerek. A digitális oktatás miatt a suli órái változóak. Amíg a 7 éves nagy gyermekem, tanul, én próbálom lefoglalni a kicsit, aki még óvodába jár, miközben persze odafigyelek a nagyra is, hiszen tanulás közben néha hajlamos elkalandozni. A tanulás után gyorsan visszaülök dolgozni, ilyenkor a gyerekek általában tv-t néznek, vagy valamilyen digitális eszközön játszanak (sajnos).

Munka után, délután ki szoktunk menni a gyerekekkel az udvarra, és még egy kis házimunkára is jut idő. A férjem is sokkal többet dolgozik mióta otthon van, sokszor még este 6-kor is dolgozik, mondván, hogy az internetkapcsolat miatt nem úgy halad, ahogy szeretne. Mivel az ő a munkaideje nagy részében konferencia beszélgetésben van, így csak foszlányok jutnak el hozzá abból, hogy mi is folyik éppen otthon.

Nagy nehézséget jelent az online oktatás? Több segítséget, odafigyelést igényelnek a gyerekek?

Természetesen sokkal több odafigyelést és energiát igényel a család részéről. Míg a nagy gyermekem suliba járt, addig a napköziben elkészítették a házi feladatokat és gyakoroltak is. Csak annak a gyereknek jelezte a tanító néni, hogy foglalkozzanak otthon az anyaggal, akinek valamilyen lemaradása volt. Mivel 7 éves és éppen hogy tud olvasni, természetesen az online térben még nem tud eligazodni (e-mail, linkek, chat szobák). A házi feladatban szintén segíteni kell. A nap fénypontja pedig a feladatok beküldése, mert minden tanár más módon, más időközönként és más-más e-mail cím várja vissza a produktumokat.

Kovács Éva kiemelte, hogy pozitívum ebben a helyzetben az, hogy így első kézből kapnak információt, arról hogyan halad és hogyan teljesít a gyermek az „iskolában”.

Hogyan viselik a gyerekek a bezártságot, hogy nem mehetnek játszótérre, iskolába, óvodába a többi gyerek közé?

Nálam ez nagyon érdekesen alakul. A nagyot, mivel szinte minden nap látja az osztálytársait a képernyőn keresztül, és még korán sem kell kelnie, annyira még nem szomorította el a helyzet, nem érzi nehéznek a dolgot.

A kicsit jobban megviseli, mert érzi, hogy most kissé az ő foglalkoztatása háttérbe szorul és nem láthatja a legjobb barátját sem. Azt szokta kérdezni, hogy „Anya, ha vége ennek a bacilusnak (neki már csak bacilus a vírus), akkor átjöhet Balázs hozzánk játszani, ugye?”

Milyen hatékonyan tud otthonról dolgozni a gyerekek mellett?

Az első időkben abszolút nem voltam hatékony, mert alig haladtam, és még bűntudatom is volt, hogy elhanyagolom a gyerekeket és a háztartást is, viszont később mindenki belerázódott. Szerencsére a főnököm is gyakorló anyuka és bár nagyobb, önállóbb gyermeke van, átérezte a problémámat és partner volt a helyzet megoldásában.

Sokszor előfordul, hogy a kicsi az ölemben ül és „segít”. Ilyenkor mondom neki, hogy mikor hová kattintson, vagy hogy mikor nyomhatja a „küldés” gombot. Persze ezt rövid idő után megunja, de legalább utána nagyon büszke, mert segített anyának dolgozni.

Összefoglalva, mi és sok más család, most a túlélésre játszunk és már alig várjuk, hogy minden visszakerüljön az eredeti kerékvágásba. – tette hozzá Kovács Éva.

További híreink

Helyreállt a melegvíz szolgáltatás a városban

Dátum: 2020. jún 03. 15:45

Minden távfűtéses lakásban és a Napsugár Tagóvodában is van melegvíz. Az elmúlt napokban több csőtörés is érintette a távfűtéses lakások jelentős részét Kazincbarcikán, ezáltal nem tudott eljutni a melegvízhez szükséges hőenergia az érintett épületekbe.

Megtartják a ballagásokat

Dátum: 2020. jún 03. 15:35

Június 15-éig tart az általános iskolai tanév, de van lehetőség gyermekfelügyeletre és szülői hozzájárulással felzárkóztatásra is a kazincbarcikai iskolákban. A Pollack Mihály Általános Iskolában és tagiskoláiban június 2-ától a tanév végéig szülői kérésre összesen 120 gyermek, pedagógusi behívásra csaknem 200 diák tért vissza az iskolapadba.

Útjavítás-és útfejlesztés Kazincbarcikán

Dátum: 2020. jún 03. 13:39

A veszélyhelyzet és az önkormányzati források jelentős elvonása ellenére zajlanak a tervezett útjavítások és útfejlesztések Kazincbarcikán.

Dolgoznak a hiba elhárításán

Dátum: 2020. jún 02. 16:48

A kazincbarcikai távhős lakások jelentős részét érinti az Irinyi János Református Oktatási Központ és az Egressy út 8. szám között, az Egressy út alatt húzódó 200 milliméter átmérőjű csővezeték lyukadása.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk