https://kolorline.hu/A májuskosár hagyománya

A májuskosár hagyománya

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A májuskosár ajándékozás egy régi Észak-Magyarországon elterjedt népszokás. A hagyomány szerint május 1-jén az eladó sorban lévő lányok májuskosarat kapnak a fiatal emberektől.

Az ország nagy részén a májusfaállítás az elterjedt, de az észak-keleti megyékben a májusfa mellett, vagy helyett májuskosarat kapnak a lányok. Mind a májusfa, mind a májuskosár a szerelmet és egyben a természet újjáéledését szimbolizálja.

Régen a fiú édesanyja, nővére vagy egy idősebb nő rokona vitte a kosarat a lánynak. Ha ez nem így történt az azt jelentette, hogy a fiú édesanyja nem fogadja el a lányt, ám a hagyomány ellenére manapság már inkább a fiúk teszik ezt meg.

A szalagokkal feldíszített kosárban vágott és cserepes virág is helyet kaphat. A kosár és a virágok színe a hagyomány szerint árulkodik a kapcsolat mélységéről, amit ma már kevesen ismernek.

A kosár színének jelentése:

  • Fehér: gyűrűs menyasszony, még abban az évben férjhez megy.
  • Rózsaszín: komoly kapcsolat, a következő évben megy férjhez a lány.
  • Lila: ha már régebben együtt járnak.
  • Zöld: kibontakozóban lévő kapcsolat.
  • Kék: csak egy barát vagy ismerős adta.
  • Narancs- vagy citromsárga: sárga májuskosarat az apukák szoktak adni kislányuknak.

További híreink

Újra nézők előtt játszik a Kolorcity Kazincbarcika SC csapata

Dátum: 2021. máj 08. 08:15

Vasárnap nézők előtt rendezik meg a Kolorcity Kazincbarcika SC - Gyirmót FC Győr labdarúgó mérkőzést.

Kis lépés az adózónak, hatalmas segítség a támogatottnak

Dátum: 2021. máj 08. 08:09

Segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétette azon civil szervezetek adószámát, valamint a vallási közösségek és nemzeti tehetség program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 7.

Dátum: 2021. máj 07. 17:01

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyar Sport Napja – Kónya Lajos kapta a Kazincbarcika Város Sportjáért díjat

Dátum: 2021. máj 06. 18:17

A Magyar Sport Napja alkalmából idén Kónya Lajos, a KVSE birkózó szakosztályának vezetőedzője kapta a Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat. Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevelét Kiss Bence Máté vette át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől május 6-án.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk