https://kolorline.hu/Vigyázzunk a kullancsokkal!

Vigyázzunk a kullancsokkal!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kullancsok elleni védekezést sajnos sokan a mai napig nem veszik komolyan. Nem óvják sem a házi kedvenceiket, sem a nagyobb testű haszonállatokat, sem saját magukat az egyre nagyobb számban megjelenő vérszívóktól.

A védekezés tekintetében vannak közszájon forgó praktikák, de a B-vitamin és a fokhagyma fogyasztása messze nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat. A leggyakrabban terjesztett betegségek közé a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás tartozik, mely utóbbira már egyéves kórtól lehet védőoltást is kérni. Saját testi épségünk védelme mellett fontos, hogy a velünk együtt élő kedvencek is védve legyenek ezek ellen a rejtőzködő parazita állatok ellen.

A kullancsnak háromféle fejlődési alakja van: a lárva, a nimfa és az adult, azaz felnőtt szakasz, így nem minden esetben könnyű felfedezni őket a gazdatesten. Mozgási formájára jellemző, hogy nem ugrik, nem repül, de nem is pottyan, ezzel szemben a növények lombjai közt és az aljnövényzetben várja kiszemelt áldozatát, melyre felmászik. Nyolc lába közül hattal kapaszkodik, ám az első kettőt felemeli, ezzel integető mozgást végez, így keresi leendő gazdáját: a lábán található szaglószerv érzékeli a verejtéket, a szén-dioxidot, az ammóniát, de ami még fontosabb: a mozgást.

Kedvenceink azért vannak tőlünk nagyobb veszélyben, mert közelebb van testük a talajhoz, valamint a szőrzetük ideális búvóhely a vérszívók számára miközben a bőrükbe fúródva táplálkoznak. A gazdán a kullancs 2-3 napig, nőstény esetében akár 10-12 napig szív vért egy helyben.

Állatok esetében a kullancs elleni védekezéshez széles termékpalettáról válogathatunk: ultrahangos riasztók, illóolajok, nyakörvek, cseppek, tabletták, spray-k. Fontos megjegyezni, hogy egyik szer sem nyújt 100 százalékos védelmet s különösen igaz ez a nagyobb testű hosszú szőrű állatokra.  A gyakran alkalmazott csepegtetők és nyakörvek atkaölő szert tartalmazó anyag segítségével védik az állatokat. A hatóanyag felszívódik a bőrön át, és az egész testre kihat: vagy távol tartja a kullancsokat, vagy megöli őket, amint vért próbálnak szívni.

Szakemberek szerint azonban a leghatékonyabb és elsődleges védekezési forma az, ha átvizsgáljuk magunkat és állatainkat a kint töltött tevékenységek után. Ha esetleg elővigyázatosságunk ellenére mégis sikerül összegyűjtenünk 1-2 kellemetlen kapaszkodót csipesszel ragadjuk meg a szájszerve környékén, és húzzuk ki. Sima hegyes végű csipesszel, szemöldökcsipesszel, de körömmel is eltávolíthatjuk a kullancsot, nincs szükség hozzá orvosra vagy szakértőre. A fertőzés veszélye azzal fokozódik, ha nem cselekszünk időben és várunk néhány napot a szakszerű ellátásra, így nagyobb eséllyel adja át az állat az estleges kórokozót.

A leggyakoribb betegségek, amelyeket a kullancsok terjeszthetnek:

  • Lyme-kór
  • Vírusos agyhártyagyulladás
  • Krími-kongói vérzéses láz
  • Tibola

További híreink

Lalák Angelika keramikusművész színes kiállítása a Gimi Galériában

Dátum: 2024. ápr 24. 13:00

Lalák Angelika városunk extravagáns köztéri kerámiaalkotásainak, a Mesélőnek és a Kolorkerámiának a művésze újabb kiállítást nyitott a vizuális élmények kedvelőinek. Egyedi stílusban készült hatásos forma- és színkombinációi a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában tekinthetők meg május közepéig.

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napja alkalmából

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk