https://kolorline.hu/Vigyázzunk a kullancsokkal!

Vigyázzunk a kullancsokkal!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kullancsok elleni védekezést sajnos sokan a mai napig nem veszik komolyan. Nem óvják sem a házi kedvenceiket, sem a nagyobb testű haszonállatokat, sem saját magukat az egyre nagyobb számban megjelenő vérszívóktól.

A védekezés tekintetében vannak közszájon forgó praktikák, de a B-vitamin és a fokhagyma fogyasztása messze nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat. A leggyakrabban terjesztett betegségek közé a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás tartozik, mely utóbbira már egyéves kórtól lehet védőoltást is kérni. Saját testi épségünk védelme mellett fontos, hogy a velünk együtt élő kedvencek is védve legyenek ezek ellen a rejtőzködő parazita állatok ellen.

A kullancsnak háromféle fejlődési alakja van: a lárva, a nimfa és az adult, azaz felnőtt szakasz, így nem minden esetben könnyű felfedezni őket a gazdatesten. Mozgási formájára jellemző, hogy nem ugrik, nem repül, de nem is pottyan, ezzel szemben a növények lombjai közt és az aljnövényzetben várja kiszemelt áldozatát, melyre felmászik. Nyolc lába közül hattal kapaszkodik, ám az első kettőt felemeli, ezzel integető mozgást végez, így keresi leendő gazdáját: a lábán található szaglószerv érzékeli a verejtéket, a szén-dioxidot, az ammóniát, de ami még fontosabb: a mozgást.

Kedvenceink azért vannak tőlünk nagyobb veszélyben, mert közelebb van testük a talajhoz, valamint a szőrzetük ideális búvóhely a vérszívók számára miközben a bőrükbe fúródva táplálkoznak. A gazdán a kullancs 2-3 napig, nőstény esetében akár 10-12 napig szív vért egy helyben.

Állatok esetében a kullancs elleni védekezéshez széles termékpalettáról válogathatunk: ultrahangos riasztók, illóolajok, nyakörvek, cseppek, tabletták, spray-k. Fontos megjegyezni, hogy egyik szer sem nyújt 100 százalékos védelmet s különösen igaz ez a nagyobb testű hosszú szőrű állatokra.  A gyakran alkalmazott csepegtetők és nyakörvek atkaölő szert tartalmazó anyag segítségével védik az állatokat. A hatóanyag felszívódik a bőrön át, és az egész testre kihat: vagy távol tartja a kullancsokat, vagy megöli őket, amint vért próbálnak szívni.

Szakemberek szerint azonban a leghatékonyabb és elsődleges védekezési forma az, ha átvizsgáljuk magunkat és állatainkat a kint töltött tevékenységek után. Ha esetleg elővigyázatosságunk ellenére mégis sikerül összegyűjtenünk 1-2 kellemetlen kapaszkodót csipesszel ragadjuk meg a szájszerve környékén, és húzzuk ki. Sima hegyes végű csipesszel, szemöldökcsipesszel, de körömmel is eltávolíthatjuk a kullancsot, nincs szükség hozzá orvosra vagy szakértőre. A fertőzés veszélye azzal fokozódik, ha nem cselekszünk időben és várunk néhány napot a szakszerű ellátásra, így nagyobb eséllyel adja át az állat az estleges kórokozót.

A leggyakoribb betegségek, amelyeket a kullancsok terjeszthetnek:

  • Lyme-kór
  • Vírusos agyhártyagyulladás
  • Krími-kongói vérzéses láz
  • Tibola

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk