https://kolorline.hu/Vigyázzunk a kullancsokkal!

Vigyázzunk a kullancsokkal!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A kullancsok elleni védekezést sajnos sokan a mai napig nem veszik komolyan. Nem óvják sem a házi kedvenceiket, sem a nagyobb testű haszonállatokat, sem saját magukat az egyre nagyobb számban megjelenő vérszívóktól.

A védekezés tekintetében vannak közszájon forgó praktikák, de a B-vitamin és a fokhagyma fogyasztása messze nem elég ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat. A leggyakrabban terjesztett betegségek közé a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás tartozik, mely utóbbira már egyéves kórtól lehet védőoltást is kérni. Saját testi épségünk védelme mellett fontos, hogy a velünk együtt élő kedvencek is védve legyenek ezek ellen a rejtőzködő parazita állatok ellen.

A kullancsnak háromféle fejlődési alakja van: a lárva, a nimfa és az adult, azaz felnőtt szakasz, így nem minden esetben könnyű felfedezni őket a gazdatesten. Mozgási formájára jellemző, hogy nem ugrik, nem repül, de nem is pottyan, ezzel szemben a növények lombjai közt és az aljnövényzetben várja kiszemelt áldozatát, melyre felmászik. Nyolc lába közül hattal kapaszkodik, ám az első kettőt felemeli, ezzel integető mozgást végez, így keresi leendő gazdáját: a lábán található szaglószerv érzékeli a verejtéket, a szén-dioxidot, az ammóniát, de ami még fontosabb: a mozgást.

Kedvenceink azért vannak tőlünk nagyobb veszélyben, mert közelebb van testük a talajhoz, valamint a szőrzetük ideális búvóhely a vérszívók számára miközben a bőrükbe fúródva táplálkoznak. A gazdán a kullancs 2-3 napig, nőstény esetében akár 10-12 napig szív vért egy helyben.

Állatok esetében a kullancs elleni védekezéshez széles termékpalettáról válogathatunk: ultrahangos riasztók, illóolajok, nyakörvek, cseppek, tabletták, spray-k. Fontos megjegyezni, hogy egyik szer sem nyújt 100 százalékos védelmet s különösen igaz ez a nagyobb testű hosszú szőrű állatokra.  A gyakran alkalmazott csepegtetők és nyakörvek atkaölő szert tartalmazó anyag segítségével védik az állatokat. A hatóanyag felszívódik a bőrön át, és az egész testre kihat: vagy távol tartja a kullancsokat, vagy megöli őket, amint vért próbálnak szívni.

Szakemberek szerint azonban a leghatékonyabb és elsődleges védekezési forma az, ha átvizsgáljuk magunkat és állatainkat a kint töltött tevékenységek után. Ha esetleg elővigyázatosságunk ellenére mégis sikerül összegyűjtenünk 1-2 kellemetlen kapaszkodót csipesszel ragadjuk meg a szájszerve környékén, és húzzuk ki. Sima hegyes végű csipesszel, szemöldökcsipesszel, de körömmel is eltávolíthatjuk a kullancsot, nincs szükség hozzá orvosra vagy szakértőre. A fertőzés veszélye azzal fokozódik, ha nem cselekszünk időben és várunk néhány napot a szakszerű ellátásra, így nagyobb eséllyel adja át az állat az estleges kórokozót.

A leggyakoribb betegségek, amelyeket a kullancsok terjeszthetnek:

  • Lyme-kór
  • Vírusos agyhártyagyulladás
  • Krími-kongói vérzéses láz
  • Tibola

További híreink

Lakossági tájékoztató szúnyoggyérítésről

Dátum: 2021. júl 29. 13:25

Kazincbarcika Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy 2021. augusztus 4-én, szerdán szúnyoggyérítésre kerül sor városunkban.

Legvirágosabb úti cél – Szavazzon Kazincbarcikára!

Dátum: 2021. júl 29. 12:01

Kazincbarcika idén is elindult a „Virágos Magyarország” Legvirágosabb úti cél online versenyén a 30 000 főnél kisebb települések kategóriában. Már elindult a Facebook-oldalon a szavazás, amely augusztus 1-jén éjfélkor zárul. A legtöbb szavazást begyűjtő település oklevélben és tárgyjutalomban részesül, valamint a szavazók is részt vehetnek egy nyereményjátékban.

Adományozzunk helyben!

Dátum: 2021. júl 28. 14:27

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ feladatai közé tartozik a hátrányos helyzetű lakosság segítése. Az intézményegységek közül a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, és a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgáltatásai keretében a társadalmi osztályok közötti szakadék csökkentése érdekében igyekszik a lehetséges támogatásokhoz való hozzájutást biztosítani.

Péntekig ismét hőségriadó

Dátum: 2021. júl 28. 11:29

Péntek éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriadót. Kánikula lesz a következő napokban, a délutáni csúcshőmérséklet sokfelé eléri, meghaladja a 35 fokot és az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést. 

KolorTV élőben

Programajánló

Páratlan páros

Mezey István Művészeti Központ udvara

Süsü a sárkány

Mezey István Művészeti Központ udvara

St. Martin-koncert

Szent Család Templom

Kolorfutás Night

Kolorcity

Kolor Kölyöktábor – Kézműves tábor II.

Gyermekek Háza – Kézművesház

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk