https://kolorline.hu/A pörgés az megmaradt

A pörgés az megmaradt

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Kazincbarcika Város Önkormányzatának Képviselő-testülete augusztus 20-ai ülésén Pro Urbe Kazincbarcika kitüntető díjban részesítette Bazsó Bertalanné nyugalmazott intézményvezetőt.

Hogyan értesült arról, hogy a képviselő-testület elismerésben részesíti, illetve milyen érzéseket váltott ki Önből?
Az ünnepi ülésre szóló meghívóból nem derült ki, csak a helyszínen vált világossá számomra, hogy milyen nagy megtiszteltetésben részesülök. Nagyon nagy meglepetésként ért, ugyanakkor boldogsággal töltött el. Egyáltalán nem számítottam rá, hiszen aktív pályafutásom évekkel ezelőtt lezárult.

Közel ötven éve él a városban. Elevenítsük fel munkássága legnagyobb mérföldköveit!
Egerben a tanárképző főiskolán biológia-kémia-mezőgazdasági ismeretek szakon szereztem diplomát, melyet a későbbiekben kiegészítettem közoktatásvezetői végzettséggel. Szülőfalumban, Sóskúton dolgoztam egy évig, majd 1975-ben kerültem Kazincbarcikára, az akkori Alsóvárosi Általános Iskolába, a férjem pedig A Borsodchemben helyezkedett el villamosmérnökként. Igazgatóhelyettes 1983-ban lettem, majd oktatási referens voltam öt évig, ezután 1992-2012-ig intézményvezetőként dolgoztam a Herman Ottó Általános Iskolában (volt Alsóvárosi, később Dimitrov), az összevonás után az Ádám Jenő Általános Iskolában.

Honnan eredeztethető a pedagóguspálya iránti elhivatottsága?
Családunkban nem volt előttem pedagógus, de Sóskúton éreztem rá e pálya szépségére, amely, később hivatásommá vált. Osztályfőnökömnek, Judit néninek, aki egyben intézményvezető is volt, sokszor kellett intézkednie napközben, ilyenkor rám bízta az óra folytatását. Az itt szerzett élmények inspiráltak arra, hogy pedagógus legyek.

Mennyiben volt más a pedagógusok helyzete a 70-es, 80-as években, mint napjainkban?
A pályakezdés éveiben kerültem egy rendkívül innovatív tantestületbe, melyet egy kreatív, alkotó iskolaigazgató, Dékány Mihály irányított, aki maga is sokat tett az új módszerek, az audiovizuális kultúra magasabb szintű, műveléséért, a tárgyi feltételek megteremtéséért. A 70-es, 80-as években a pedagógusok szabadabban alkothattak, összetartóbbak voltak a tantestületek, bizalmat, szabad kezet kaptak a kollégák. Rengeteg újítás, módszertani fejlesztés született, melyek ismeretséget, elismertséget szereztek a városunknak az Országos Pedagógiai Tanácskozásokon. Érdemi pedagógiai műhelyek működtek, rengeteg pályázaton vehettünk részt. Az utóbbi években a pedagógusok túlterheltebbek, a megnövekedett adminisztrációs terhek és a kötelező óraszám emelkedés miatt. Miközben az erkölcsi és az anyagi elismerés nincs szinkronban az elvégzett munkával.

Intézményvezetői munkája során milyen elveket, prioritásokat részesített előnyben?
Vezetői munkám során arra törekedtem, hogy a kollégákkal együtt hozzuk meg a döntéseket, hiszen azokat könnyebben, eredményesebben lehet végrehajtani. Fontosnak tartottam a nevelőtestület közösséggé formálását a munkaidőn túl is, valamint a szülőkkel való minél szorosabb kapcsolattartást, együttműködést. Nagy hangsúlyt fektettem a határozottságra, kiegyensúlyozottságra. Mindezt megfelelő empátiával és kompromisszumkészséggel valósítottam meg.

Hosszú évekig dolgozott a pedagógus-szakszervezetben. Kezdetben alapszervezeti, később városi és körzeti titkárként, majd megyei alelnökként, mely funkciót a mai napig ellát. Milyen indíttatásból vállalta el ezeket a feladatokat?
Mindig közösségi ember voltam, a különböző társadalmi megbízatások sorra megtaláltak, melyeket jó szívvel végeztem el. A pedagógusok mindennapi munkáját nagyban befolyásolják a munkafeltételek és a munkahelyi légkör. Évekig tagja voltam a képviselő-testület mellett működő Művelődési-, Oktatási-és Sportbizottságnak. Sajnos az érdekképviselet megfelelő érvényesüléséhez szükséges reprezentativitás városunkban csak az óvodákban biztosított.

Biológiatanári végzettsége szinte predesztinálta a környezetvédelem melletti elkötelezettségét. Milyen eredményeket ért el ezen a területen?
Szívügyem volt környezet védelmére, szeretetére való nevelés. Első igazán nagy siker volt a Városi Tanács által kiírt pályázat, melyre beadtuk a Minivadon megvalósításának tervét a kollégáimmal, Pelle Annával és László Erzsébettel. Közreműködtem a Környezetvédelmi Oktatási Központ létesítésében, aktívan bekapcsolódtam a Környezetvédő Tanárok Országos Szakmai Egyesületének munkájába, számos környezetvédelmi verseny szervezésében vettem részt. Hiszem és vallom, hogy a környezetvédelem egyéni példamutatással, a természet szeretetére, védelmére való neveléssel lehet csak eredményes. Idestova kilenc éve nyugdíjas.

Mint örökmozgó, állandóan tevékenykedő miben leli örömét a mindennapokban?
A pörgés az megmaradt, csak a hangsúlyok átrendeződtek. Nem unatkozom, a családom, két gyermekem és két unokám ellát feladatokkal. Sokat tartózkodom Sopronban, ahol Tamás fiam él a családjával, valamint Budapesten Éva lányomat keresem fel. Imádom a családi ház körüli kerttel való foglalatosságot, melyben van bőven teendő. Még tevékenykedem a megyei pedagógus-szakszervezetben, valamint az Idővár Kulturális Nyugdíjas Klub programjaiba szívesen bekapcsolódok.

További híreink

Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület – Karácsonyfa-szépségverseny

Dátum: 2021. dec 08. 10:24

Örömmel adjuk hírül, hogy a megújult Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület meghirdeti első KARÁCSONYFA-SZÉPSÉGVERSENYÉT, melyben keressük városunk legszebben feldíszített fenyőfáját, ezzel arra buzdítva minden városlakót, hogy mutassák meg másoknak is, hogy kezük munkája milyen szépen ragyogja be a szeretet ünnepét.

Baleset miatti forgalomelterelés az Egressy út 26-os főút és Jószerencsét út közti szakaszán

Dátum: 2021. dec 07. 17:25

Öt óra előtt nem sokkal egy személygépkocsi gyalogost gázolt az Egressy úton, a 26. sz. főútról a Jószerencsét út felé haladva. A gyalogos sérüléseit a mentőszolgálat kiérkező munkatársai látják el. A helyszínt rendőrök bíztosítják és a rendészet munkatársai is segítenek a forgalom elterelésében. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták, a Jószerencsét utat a Tóth Árpád útról lehet megközelíteni. Cikkünket a legújabb információk birtokában folyamatosan frissítjük.

Jótékony futók Kazincbarcikán

Dátum: 2021. dec 07. 14:51

Idén a Télapó indította el a Mikulás-kocogást december 6-na a megújult Fő téren. A népszerű sportrendezvényre szép számban érkeztek nevezők, hiszen több, mint 120 Mikulás-csomag gyűlt össze, amit a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ a Nagycsaládosok Karácsonyán oszt szét a rászoruló családok közt.

A VRCK adománya a rászorulóknak

Dátum: 2021. dec 07. 13:51

A Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika a hétfői mérkőzése alatt adománygyűjtést is szervezett, és idén is rengeteg felajánlás gyűlt össze a kazincbarcikai rászoruló családok részére.

KolorTV élőben

Programajánló

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

III. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Kiskarácsony – Nagykarácsony

Gyermekek Háza – Kézművesház

Adventi játszóház

Gyermekek Háza – Kézművesház

IV. Adventi gyertyagyújtás

Kazincbarcika Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk