https://kolorline.hu/Városi és ipari hősziget hatás, és a zöldterületek szerepe

Városi és ipari hősziget hatás, és a zöldterületek szerepe

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A médiában, tudományos cikkekben egyre több alkalommal találkozunk a „hősziget” kifejezéssel. A hősziget-hatás jelensége nem a klímaváltozás miatt alakult ki, viszont az átlaghőmérséklet emelkedése, a szélsőséges időjárási események, az egyre gyakoribb hőhullámok felerősítik a hősziget kedvezőtlen hatásait.

Fontos megértenünk mi áll a probléma hátterében, hiszen világszerte egyre több ember él városokban, ahol ez a hatás fokozottan jelentkezik. Jelenleg a világ összlakosságának 56%-a városlakó, míg ez az érték az EU-ban 75%, hazánkban pedig 72% és a szakemberek a jövőben további növekedést várnak.1 

A hősziget-hatás a város jellegéből fakad, amelyre döntő többségében a sűrű beépítettség, a burkolt felületek magas, és a zöldfelületetek viszonylag alacsony aránya jellemző. Mindezek következtében a városokban módosulnak a sugárzási viszonyok, a vízháztartás, a légáramlatok és a hőmérséklet a környező nem-, vagy kevéssé beépített területekhez képest. Az ebből adódó hőmérsékletkülönbséget, mely a város és a környezete között alakul ki, hősziget-hatásnak nevezzük. A hősziget-hatás intenzitása függ az évszaktól, a napszaktól, valamint a település kiterjedésétől és szerkezetétől. Mindezek eredményeként akár 5-15°C hőmérsékleti eltérés2 is lehet a város és a környezete között. Ez a megnövekedett hőtöbblet már káros hatással van az emberi egészségre és a gazdaság termelékenységére is. Nézzük meg, mi okozza a városi hősziget-hatást és milyen tényezőkkel egészül ki az ipari hősziget-hatás.

A városok esetében a burkolatok általában sötét, érdes felületek (pl. aszfalt, beton, házak fala) melyek nagyobb arányban nyelik el a napsugárzást, mint amennyit visszavernek belőle, így sok hőt képesek eltárolni. Jellemzően a városokban a csapadékvíz minél gyorsabb elvezetése a cél zárt csatornahálózaton keresztül, viszont ez több szempontból is hátrány környezeti szempontból. Ez a megoldás csökkenő beszivárgást, csökkenő párologtatást és erőforrás veszteséget eredményez. A beszivárogtatás növelésével javítható lenne a városi zöld területek állapota, míg párologtatás növelése, a különböző méretű vízfelületek létrehozása, lehetne a legjobb eszköze a hőmérséklet csökkentésének. A helyben megőrzött erőforrás pedig a szárazabb időszakok során legalább részben kiválthatná az öntözési igényt. Szintén a hőmérsékletet csökkentené, és ezzel együtt javítaná az emberek hőérzetét, ha a városok elrendezése segítené a légmozgást. A sűrű beépítettségből, a város geometriájából adódóan a szűk utcákban a „kanyon-effektus” jön létre, amely meggátolja a szél, hűsítő áramlását.

diagram
 

Hőmérséklet-különbségek településfajták szerint.
Forrás: https://masfelfok.hu/2021/07/27/ettol-valnak-forro-katlanna-varosaink-a-hosziget-hatas/


Az agglomeráció városiasodásával (csökkenő trend a mezőgazdasági területek, erdők, mezők részarányában és helyettük ipari parkok építésével) a város környezete kevésbé tudja hűteni a város klímáját


Az ipari területek sok esetben a város szélén, esetleg agglomerációs területen helyezkednek el. A város és ipari övezet közelsége miatt a hősziget-hatás tovább erősödik. Az ipari hősziget-hatást ugyanolyan problémák generálják, mint a városit, csak sok esetben ezeken a területeken fokozottabban vannak jelen a kiváltó tényezők. A légszennyező anyagok jelenléte a városokban is probléma, de még inkább jellemző az ipartelepekre, aminek köszönhetően tovább növekszik a légkörben visszatartott hő mennyisége. Sok esetben az ipartelepeken kevésbé szempont a parkok, zöldfelületek kialakítása, ami enyhíthetné a felmelegedés mértékét. Ahogy említettük, gazdasági folyamatokra is hatással van az extrém meleg, romolhat a hatékonyság, esetleg korlátozódik a termelés. Ennek hátterében sok esetben a gépek és berendezések megfelelő hűtésének problémája/ hiánya vagy a meleg hatására a dolgozókat érintő egészségügyi többletterhelés áll. A gépek, gyártósorok további hőkibocsátással sok esetben fokozzák a szélsőséges hőhatást, de a szabadban dolgozók is fokozott terhelést kapnak és jellemzően megugrik a balesetek száma.

A városi zöldfelületek azok a területek, melyek a legnagyobb mértékben ellensúlyozzák a városi hősziget negatív hatásait, főként a kiterjedtebb, csapadékvízmegtartó zöldfelületek, parkok, erdők, vizes élőhelyek, zöldtetők,- homlokzatok, esőkertek, párologtató árkok, valamint egyéb vízfelületek (pl. kisléptékű víztározó tavak. Ezek a zöldfelületek számos módon képesek szabályozni a helyi mikroklímát, ezáltal kiegyenlítettebb, komfortosabb hőérzetet teremtenek.
•    A növényzet a felszínre jutó napsugárzást akár 70-90%-al is képes csökkenteni. Egyrészt visszaveri a fény egy részét, másrészt a fotoszintézis során hasznosítja, és ezeknek a folyamatoknak köszönhetően nem a környeztében lévő tárgyak, épületek, talaj melegszik fel. Számos esettanulmány igazolja, hogy a városi albedó (fényvisszaverő képesség) 10-20%-os növelése az egyik leghatékonyabb megoldása annak, hogy a város légterének hőmérséklete akár 2-3C°-kal is csökkenjen.
•    Vizet párologtat a leveleken keresztül a saját működése és hűtése miatt, ezzel jelentősen csökkentve a saját környezetének hőmérsékletét. A fák lombkoronája alatt átlagosan 5C°-al alacsonyabb hőmérséklet is lehet. A párologtatás az egyik leghatékonyabb módja a hűtésnek. Ezt az emberi szervezet is alkalmazza.

További előnyökkel járna – nem csak a városi hősziget-hatás csökkentése szempontjából – a csapadékvíz-gazdálkodás és a vízáteresztő zöldfelületek közös rendszerére alapozott kék-zöld infrastruktúra beépítése is a várostervezésbe. Az itt alkalmazott megoldások multifunkcionális, esztétikus és ökologikus felületek, amelyek egyszerre csökkentik a lefolyást, hűtik a környezetüket, szolgálják a lakók kikapcsolódását és egészségét, valamint élőhelyet biztosítanak az állatoknak, növényeknek. A megoldások hatékonyságát növelhetjük, ha láncba fűzzük őket.


Egy városi háztömb felületét legalább 40 %-ban kell az ott lévő fák ágainak és leveleinek beárnyékolniuk, hogy 3-4 fok hőmérséklet-különbség mutatkozzon.


Készítették: Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. munkatársai

Források:
1  https://masfelfok.hu/2021/07/27/ettol-valnak-forro-katlanna-varosaink-a-hosziget-hatas/
2  A városi hősziget-jelenség Közép-Európában https://epa.oszk.hu/02900/02926/00009/pdf/EPA02926_termeszet_vilaga_2013_09_397-400.pdf https://www.levego.hu/kapcsolodo-anyagok/milyen-hatasa-van-a-hoszigeteknek-a-telepuleseken/
 

life logó

züld központ

A projekt az Európai Unió LIFE program és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.

 

További híreink

A hőség zavara...

Dátum: 2022. jún 30. 09:15

A nyári meleg, a kánikula ugyanúgy megviseli az állatok szervezetét, mint az emberekét. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány ajánlásai a forró napokra, hogy az állatartásból ne legyen állatkínzás.

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Dátum: 2022. jún 30. 09:06

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

Népszámlálás 2022 – Számlálóbiztosok jelentkezését várják

Dátum: 2022. jún 30. 08:34

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, amely egyedülálló a statisztikai adatfelvételek között. A népszámlálás az egyetlen olyan adatforrás, amely egyidejűleg biztosítja a szükséges adatok teljességét és területi részletezettségét. A népszámlálás az egyetlen teljes körű adatfelvétel a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.

Itt a vakáció!

Dátum: 2022. jún 29. 16:21

Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni, milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, fontos tudni ezeket a szabályokat, így sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk