https://kolorline.hu/Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Miért alakult ki ilyen szakemberhiány Magyarországon?

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A ma Magyarországon tapasztalható szakemberhiány jól ismert jelenség. Aki a közelmúltban lakásfelújításba fogott, vagy csak szerelőt kellett hogy hívjon, jó eséllyel több ősz hajszállal lett gazdagabb. A szerelők tisztában vannak a piaci helyzettel, ezért nagyon magas árakat kérnek el, emellett sokszor hosszú hónapokra előre tudnak csak időpontot adni. A Mapei Kft. kutatása alapján áttekintjük a jelenlegi állapotot, majd röviden górcső alá vesszük a legfontosabb okokat.

 

Kékgalléros vs. fehérgalléros

Az országban ma sok szegmensben tapasztalható szakemberhiány. Így van ez az IT-szektorban, ahol egyre inkább a munkavállalók diktálják a feltételeket, a vendéglátásban, illetve a probléma állatorvosi lovát jelentő építőiparban is. Magyarországon tehát akár kékgallérosként szerszámokkal, akár fehérgallérosként például „billentyűzettel” keresi valaki a kenyerét, jó eséllyel könnyen talál magának munkát, illetve jó pénzt tud elkérni az elvégzett szolgáltatásért.

Az érem másik oldala

Ami a szakembereknek választási opciókat és biztos munkát, egzisztenciát jelent, az a keresleti oldalon frusztrációkat szül. A Mapei Kft. (egy építőanyagokat, nagyrészt ragasztókat gyártó cég) friss kutatása szerint ma Magyarországon átlagosan 138 napot kell várni egy szakemberre, ami extrém hosszú időnek számít.

Néhány érzékletes szám a kutatásból: egy kőművesre ma hazánkban átlagosan 94 napot kell várni, egy ácsra 106, egy festőre 115, egy villanyszerelőre 135, egy burkolóra 136, egy bádogosra 140, egy gépészre pedig 148 nap az átlagos várakozási idő.

szakemberhiány

 

Hogy jutottunk idáig?

Az oktatásban járatosak számára ismerős, hogy a diákok nem feltétlenül csak érdeklődés alapján választanak középiskolát, hanem inkább tanulmányi teljesítményük alapján. A jó érdemjegyeket szerző tanulókat a szüleiktől kezdve a tanárokon és osztálytársakon át mindenki arra terelgeti, hogy gimnáziumba menjenek, a rosszabbul teljesítő fiatalok pedig sokszor azért mennek a szakképzésbe, mert „csak” oda veszik fel őket. Ritka az az eset, hogy egy jó intellektusú, értelmiségi pályára is maximálisan alkalmas gyerek érdeklődés alapján inkább egy szakmát válasszon, mondjuk orvos helyett asztalos legyen.

Az előrelépéshez szükséges lenne, hogy társadalmi szinten ne kezeljük alacsonyabb rendűnek a kétkezi munkát, illetve javítani kéne a sok szempontból elavult szakképzési rendszer hiányosságain.

építőipar

 

Agy- és szakielszívás

A másik fő ok az Európán belüli migráció. Közép-Kelet Európában általános jelenség, hogy a tehetségesebb, bátrabb szakemberek jó része külföldre megy, ahol sokkal jobb anyagi körülményeket tud teremteni magának. Ebben természetesen a keresleti oldalon benne van, hogy Németországban és Angliában is azért van ennyi lehetőség, mert ők szintén nem nevelnek ki elég szakembert, ezzel együtt tény, hogy szakembereink jelentős részét a nemzetközi verseny miatt veszítettük el.

A szakemberhiány velünk fog maradni

Sajnos nem tűnik úgy, mintha lenne rövidtávú megoldás. Bár sok egyszerűbb munkát kis kézügyességgel és utánajárással el lehet végezni, bizonyos munkákat (például gázvezeték-szerelés csőszerelő présgéppel, elektromos hálózat csere stb) csak komoly szaktudással rendelkező szakember tud elvégezni. Nekünk tehát nem marad más, minthogy körbetelefonáljuk az ismerőseinket, akik, ha szerencsénk van, ismernek egy jó és korrekt szakit, aki remélhetőleg még rá is fog érni. 

Képek forrása: Freepik

 

További híreink

Úticél: Kolorcity! - Szeptember 15-ig még be lehet adni a fotó és mozgókép alkotói pályázatot

Dátum: 2022. aug 11. 16:38

A Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Nonprofit Kft. pályázatot hirdet egy Kazincbarcikáról készülő útikönyv képi illusztrációihoz kapcsolódó fotó és mozgókép alkotói kiírásban.

A Barcika Szolg Kft. közleménye melegvíz szolgáltatás szüneteltetéséről

Dátum: 2022. aug 11. 08:17

Értesítjük a város melegvíz-szolgáltatást igénybe vevő felhasználóit, hogy az ALTEO-Therm Kft. üzemeltetésében lévő Fűtőerőmű egyes berendezéseinek cseréje, illetve karbantartása, valamint a Barcika Szolg Kft. által a városi távhővezeték-rendszeren tervezett munkavégzés miatt 2022. augusztus 22-én 06:00 órától várhatóan 2022. augusztus 25-én 10:00 óráig a távhőszolgáltatás – ezáltal a távhőszolgáltatással összefüggő használati melegvíz szolgáltatás - a teljes városban szünetel.

Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Dátum: 2022. aug 10. 17:48

Augusztus 6-án nyílt meg a kazincbarcikai sportlegendák relikviái kiállítás a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. Aki lemaradt róla, szeptember 2-ig megtekintheti az egyedülálló gyűjteményt.

A KolorFesztiválon folytatódik a határvadász toborzás

Dátum: 2022. aug 10. 16:52

Kazincbarcikán, a KolorFesztiválon folytatódik a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság határvadászokat toborzó kampánya augusztus 11-én, 12-én, 13-án a Mezey István Művészeti Központ udvarán, 18-án és 19-én a Fő téren, valamint a BorsdoChem Kolorfutás Night-on.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG kiállítás

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG kiállítás

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

HORGAS ESZTER FUVOLAMŰVÉSZ ÉS HÁRS VIKTOR ESTJE

EDELÉNY, L’HUILLIER-COBURG KASTÉLY KERTJE

GROUP’N’SWING

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ udvara

FÉNYFESTÉS

Kazincbarcika, Fő tér, Polgármesteri Hivatal épülete

Szavazás

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében kiírt kreatív falfestési pályázat közönségszavazása

Grubánovits Attila: Mátyás király

(8) szavazat

Grubánovits Attila: Látványterv

(10) szavazat

Méhész-Polyák Attila: Túléléskamra

(14) szavazat

Csikó Emőke: A Föld utolsó órája

(110) szavazat

Csovics-Mata Eszter: Zöld város koncepció

(254) szavazat

Méhész-Polyák Attila: Zöldfal

(22) szavazat

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Reklám

Facebook

Szurkoljunk