https://kolorline.hu/Micimackó sem hiába ette a mézet — Egészség- és szépségtippek a „bödönből”!

Micimackó sem hiába ette a mézet — Egészség- és szépségtippek a „bödönből”!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

A mézzel harcba indulhatunk a ráncos és pattanásos bőr ellen, küzdhetünk vele az erős szervezetért, és a baciknak is fityiszt mutathatunk. A virágporral és a propolisszal sem árt azonban megismerkednünk…

Vajas kenyérre kenjük, süteménybe tesszük, pedig ennél több mindenre használhatnánk. Nem csupán a mézet, de az egyéb méhészeti termékeket is. 

Bűvös összetevők

Nem hiába vetették be csodaszerként az ókori gyógyítók. Bár fogalmuk sem volt, mi az oka a méz mágikus gyógyhatásának, kedvező tapasztalataiknak köszönhetően legalább háromszázféle betegséget gyógyítottak vele a korabeli feljegyzések szerint.  

Ma már tudjuk, hogy a méhek termelte ragadós-aranyos folyadék gyógyító hatása többek között magas ásványi anyag tartalmából adódik. Mindemellett vitaminjai, enzimjei, szerves savai és aromatikus anyagai is hozzájárulnak ahhoz, hogy csodaszerként tarthassuk számon.


A méz gyógyító ereje


Mikor vessük be?

Rohanó világunkban gyakori panasz az ásványi anyagok hiányából adódó izomgörcs, amely akár akaratlan szemhéjrángásban, szájszélünk megrándulásában is megmutatkozhat. Ilyenkor célszerű a kálium, kalcium és vas pótlására minden étkezéskor két kanál mézet is elfogyasztani.

Szintén a vastartalma miatt használhatjuk jó eredménnyel vérszegénység esetén.  

A méz napi szintű fogyasztása ezen kívül kedvező a szívműködésünkre, felfázások, megfázások alkalmával, sőt, még savtúltengésnél is. Utóbbinál azonban éhgyomorra történő fogyasztása szigorúan tilos! Viszont ha akácvirág teába teszünk egy kevés mézet, az segíthet a panaszainkon. 

Virágport? Nem vagyok én méhecske! 

Pedig a virágpor bizony jó szolgálatot tesz a szervezetünknek, akár immunerősítés a cél, akár a betegségek utáni roborálás. Magas fehérje- és aminosav tartalma, vitaminjai és flavonoidjai miatt aduászként dobható be, ha erősödni szeretnénk. A 3-4 hetes kúra során egy evőkanálnyi virágport célszerű magunkhoz venni, alaposan megrágva, vagy folyadékban feloldva. 

Ha pedig netán erős gyulladásos panaszokkal küzdünk, az orvosi kezelések mellett kiegészítésként élhetünk a propolisz használatával, amely antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatású, hogy csak néhány előnyét soroljuk… 


A méz hatása a bőrre


Mézet a bőrre! 

Sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása külsőleg is kiválóan működik, ezért előszeretettel ajánlják a mézes pakolásokat pattanásos, aknés arcbőrre. Érettebb bőr esetén is érdemes alkalmazni, hiszen a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok gyorsan felszívódnak, üdébbé, simábbá téve az arcot. 

Pakolásként kiváló egyveleget képez különféle természetes olajokkal, vagy egy kis tojássárgájával összekeverve. 

Bármilyen formában élünk is azonban a méz és a méhészeti termékek varázserejével, sose felejtsünk el előtte meggyőződni arról, nem vagyunk-e allergiásak valamelyik termékre!

Szerző: Kecskés N.
Fotó:  elements.envato.com

További híreink

A kazincbarcikai idősek vevők az élethosszig tartó tanulásra

Dátum: 2024. febr 27. 12:34

Megkezdődött az Észak-magyarországi Szenior Szabadegyetem tavaszi előadássorozata. Az első rendezvényre február 22-én került sor. A Mezey István Művészeti Központban több, mint száz idős ember gyűlt össze, hogy mindent megtudjon a globalizáció egészséges öregedésre gyakorolt hatásáról.

Lakossági tájékoztató áramszünetről

Dátum: 2024. febr 27. 07:05

Az MVM Émász Áramhálózati Kft. a biztonságosabb villamosenergia-ellátás érdekében hálózatukon felújítási, karbantartási munkát végez márciusban több alkalommal is. A munkavégzés időtartama alatt a villamosenergia-szolgáltatás szünetel.

Lakossági tájékoztató MoLaRi-rendszer hangos üzemű próbájáról

Dátum: 2024. febr 26. 12:56

Kazincbarcikán 2024. március 4-én (hétfőn) hangos szirénapróbára kerül sor. A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak nincs teendője.

Újabb helyi vállalkozók örvendhettek a KolorFUND eredményének

Dátum: 2024. febr 25. 19:00

Újabb cégek vehették át az önkormányzati támogatásról szóló jelképes táblát Kazincbarcikán. A tavalyi pályázaton 44 helyi vállalkozás összesen 62 millió Ft támogatási forráshoz jutott.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika

Kazincbarcika

Kézjegyek - az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Rajtam nem múlt — pódiumbeszélgetés és dedikálás Alföldi Róberttel

Ádám Jenő Tagiskola

Városi ünnepség az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Kazincbarcika, Fő tér

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk