https://kolorline.hu/Mikor számít internetfüggőnek a kamasz? – A pszichológus válaszol

Mikor számít internetfüggőnek a kamasz? – A pszichológus válaszol

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Szinte trendi mostanában a tiniket kütyüfüggőknek, internetfüggőknek nevezni. A világháló térhódítása olyan szokásokat alakított ki az újabb generációk életében, amiket felnőttként gyakran aggódással, netán ítélkezéssel figyelünk. De hogyan döntsük el, hogy tényleg internetfüggő a gyerek, vagy egyszerűen csak él a modern technika által adott lehetőségekkel?

A Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményének pszichológusa, Ölveczki Georgina szerint több jelből következtethetünk arra, ha a telefon/gép előtt töltött idő már beavatkozást igényel. Az egyik ilyen, amikor a kamasz viselkedése megváltozik, ingerlékenyebb, türelmetlenebb lesz, illetve kötelezettségeit és képernyőn kívüli szórakozásait is elhanyagolja.
 

„Nem mindegy, hogy milyen tevékenységet számítunk képernyő előtt töltött időnek — összegezte a szakember. — Nemcsak a mennyiséget érdemes nézni, hanem a minőséget és az arányokat is. A mai kamaszok sokszor használják a közösségi oldalakat a barátokkal való kapcsolattartásra, ez önmagában még nem probléma. Előfordulhat, hogy akár napi több órát töltenek internetezéssel, ám ettől az életük más területein helyt állnak: tanulnak, ápolják a személyes kapcsolataikat, és a világhálótól független szórakozásokra is szánnak időt. Ha azonban azt látjuk, hogy egy gyereket az interneten kívül semmi más nem érdekel, akkor muszáj lépni.”


A pszichológus tanácsa, hogy ilyenkor kezdeményezzünk beszélgetést a tinédzserrel és mondjuk el az aggályainkat. Ha ezzel nem érünk célt, netán a kamasz saját elhatározása ellenére sem tudja lecsökkenteni a „gépezés” mennyiségét, úgy ajánlott szakember felkeresése.
 

„A kazincbarcikai Pedagógiai Szakszolgálatnál először egy vizsgálati lapot kap a szülő, amelyen rögzítjük az adatait és a helyzetet, amiben tanácsra szorul. Ezután egy megbeszélt időpontban személyesen fogadjuk, akár egyedül, akár a gyermekkel együtt. Nagyon fontos, hogy senki ne élje meg kudarcként, hogy szakemberhez fordul, hiszen minden családban adódnak problémák, krízisek – szögezte le a pszichológus. – Egy torokfájással felkeressük a háziorvost, a rosszul működő autónkat szerelőhöz visszük, ugyanilyen természetes kellene legyen, hogy bizonyos helyzetekben pszichológushoz megyünk.”


 Aki tehát nem biztos abban, hogy gyermeke internetezése belefér-e még az egészséges kategóriába, nyugodtan kérdezzen a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaitól. És érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a világháló csak annak az egyénnek uralkodhat el a saját vagy szerettei életén, aki hagyja — minden más esetben viszont kiváló forrás a világ megismerésére.

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk