https://kolorline.hu/Mikor számít internetfüggőnek a kamasz? – A pszichológus válaszol

Mikor számít internetfüggőnek a kamasz? – A pszichológus válaszol

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Életmód

Szinte trendi mostanában a tiniket kütyüfüggőknek, internetfüggőknek nevezni. A világháló térhódítása olyan szokásokat alakított ki az újabb generációk életében, amiket felnőttként gyakran aggódással, netán ítélkezéssel figyelünk. De hogyan döntsük el, hogy tényleg internetfüggő a gyerek, vagy egyszerűen csak él a modern technika által adott lehetőségekkel?

A Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményének pszichológusa, Ölveczki Georgina szerint több jelből következtethetünk arra, ha a telefon/gép előtt töltött idő már beavatkozást igényel. Az egyik ilyen, amikor a kamasz viselkedése megváltozik, ingerlékenyebb, türelmetlenebb lesz, illetve kötelezettségeit és képernyőn kívüli szórakozásait is elhanyagolja.
 

„Nem mindegy, hogy milyen tevékenységet számítunk képernyő előtt töltött időnek — összegezte a szakember. — Nemcsak a mennyiséget érdemes nézni, hanem a minőséget és az arányokat is. A mai kamaszok sokszor használják a közösségi oldalakat a barátokkal való kapcsolattartásra, ez önmagában még nem probléma. Előfordulhat, hogy akár napi több órát töltenek internetezéssel, ám ettől az életük más területein helyt állnak: tanulnak, ápolják a személyes kapcsolataikat, és a világhálótól független szórakozásokra is szánnak időt. Ha azonban azt látjuk, hogy egy gyereket az interneten kívül semmi más nem érdekel, akkor muszáj lépni.”


A pszichológus tanácsa, hogy ilyenkor kezdeményezzünk beszélgetést a tinédzserrel és mondjuk el az aggályainkat. Ha ezzel nem érünk célt, netán a kamasz saját elhatározása ellenére sem tudja lecsökkenteni a „gépezés” mennyiségét, úgy ajánlott szakember felkeresése.
 

„A kazincbarcikai Pedagógiai Szakszolgálatnál először egy vizsgálati lapot kap a szülő, amelyen rögzítjük az adatait és a helyzetet, amiben tanácsra szorul. Ezután egy megbeszélt időpontban személyesen fogadjuk, akár egyedül, akár a gyermekkel együtt. Nagyon fontos, hogy senki ne élje meg kudarcként, hogy szakemberhez fordul, hiszen minden családban adódnak problémák, krízisek – szögezte le a pszichológus. – Egy torokfájással felkeressük a háziorvost, a rosszul működő autónkat szerelőhöz visszük, ugyanilyen természetes kellene legyen, hogy bizonyos helyzetekben pszichológushoz megyünk.”


 Aki tehát nem biztos abban, hogy gyermeke internetezése belefér-e még az egészséges kategóriába, nyugodtan kérdezzen a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaitól. És érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a világháló csak annak az egyénnek uralkodhat el a saját vagy szerettei életén, aki hagyja — minden más esetben viszont kiváló forrás a világ megismerésére.

További híreink

Durva hőség közelít

Dátum: 2024. jún 18. 14:30

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

Díjeső a Borsod Sport Klub évzáró ünnepségén

Dátum: 2024. jún 18. 14:00

A Borsod Sport Klub (BSK) a Don Bosco Sportközpontban tartotta az évzáró ünnepségét június 12-én. Itt értékelték az elmúlt időszakot, sportolóik kiemelkedő teljesítményeit, és átadták a díjakat, dicséreteket.

A KVSE atlétái Székesfehérváron szerepeltek

Dátum: 2024. jún 18. 08:00

A KVSE atlétika szakosztálya részt vett a Kölyökből Atléta Program Országos Fesztiválján. A fiatal versenyzők az eredmények tükrében büszkén térhettek haza.

Előretekintő és -gondolkodó klímakonferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. jún 17. 20:20

A klímaváltozás okozta kihívásokra kerestek és kínáltak válaszokat és megoldásokat a LIFE-CLIMCOOP projekt legutóbbi interaktív rendezvényén. A Mezey István Művészeti Központban tartott eseményen téma volt a helyi környezeti kockázatok kezelése, a vízgazdálkodás, sőt a vízgyűjtőszintű közösségépítés.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorkölyök napközis táborok Kazincbarcikán

Mezey István Művészeti Központ

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Z!enemi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Kowalsky meg a Vega

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Manuel

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk