https://kolorline.hu/Ötéves fejlesztési projekt zárult Kazincbarcikán és térségében

Ötéves fejlesztési projekt zárult Kazincbarcikán és térségében

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Május 31-én lezárult a Kazincbarcikán és térségében a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projekt. A program teljes költségvetése 1,78 Mrd Ft volt, amihez a partnerek átlagosan közel 22%-os önerővel járultak hozzá. A főcél az volt, hogy Kazincbarcika térségében a foglalkoztatás feltételei javuljanak, amelyhez háromféle részcél kapcsolódott: a vállalkozások működési környezetének infrastrukturális fejlesztése, a vállalkozások innovációs célú fejlődésének támogatása és a korábban nehéziparáról ismert térség imázsának javítása.

Vállalkozásfejlesztés: megnyitott a KOLORLAB Innovációs Központ

A vállalkozói környezet fejlesztése kapcsán Kazincbarcikán a volt Központi Általános Iskola megüresedett épületét alakították át. A mintegy 4300 m2 alapterületű létesítményben három szinten irodahelyiségeket, tárgyalókat, műhelyeket, illetve raktárakat alakítottak ki. Az első vállalkozók várhatóan 2017. július elején költözhetnek be.
A KOLORLAB Innovációs Központ nevet viselő épület kedvezményekkel segíti kezdő vállalkozások indulását, illetve - többek között - ösztönzi a technológiai intenzív, kutatás-fejlesztési tevékenységet végző vállalkozások betelepülését. Az épületben helyet kap egy közösségi-oktató műhely, illetve a város médiaközpontja, a Kazincbarcikai Városi Televízió, a Kolor7 hetilap és a kolorline.hu hírportál szerkesztősége.

A Pályázati Alap 2013 és 2016 között négy pályázati körben, négy prioritás területen nyújtott vissza nem térítendő támogatást helyi vagy a térségbe betelepülő vállalkozások innovatív projektjeihez. A 102 millió forint magántőkét megmozgató 188 millió Ft támogatás révén elsődlegesen kisléptékű, átlagosan 9 millió Ft értékű projektek (36 db) valósultak meg, amelyek összesen 37 új munkahelyet teremtettek a térségben. A vállalkozások között számos olyan volt, amely nem csak a térségben, hanem Magyarországon is egyedülállónak számító korszerű eszközzel, technológiával fejlesztette a tevékenységét. A támogatott mikro- és kisvállalkozások a gyártás- és technológiafejlesztés, a kézműves termékek előállítása, valamint az életmódhoz kapcsolódó szolgáltatások terén valósítottak meg projekteket.

Kolorcity - a színes városmárka

A projekt eredeti céljai között szerepelt a térség imázsának javítása, ennek köszönhetően vált színes várossá, azaz Kolorcity-vé Kazincbarcika. A települési arculat megújításaként nyílt és meghívásos képzőművészeti pályázatok során kiválasztott 30 színes homlokzati falfestmény készült el, illetve a 2013-tól évenként megrendezett Kolorfesztiválhoz kapcsolódóan street art akciókat szerveztek, különleges köztéri alkotásokat helyeztek el a városban. A Kolorcity, mint innovatív városmárka, számos hazai és nemzetközi városmarketing, illetve településarculati díjat zsebelt be, amely egyértelműen jelzi, hogy nemcsak a térség lakói szeretik a brandet, hanem a szakma is elismeri a kreatív koncepciót.

Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere:
„Amikor útnak indítottuk a svájci projektet az volt a célunk, hogy megmutassuk, Kazincbarcika egy szerethető, élhető kisváros, ahová bármikor szívesen jöhet haza az ember. Azt szerettük volna, hogy az itt élők mindennapjaiba beszivárogjon a színességre, változatosságra, kreativitásra, játékosságra való törekvés. Egy kicsit ki tudjanak lépni a nehéz hétköznapokból, és élvezni tudják a környék adta csodálatos lehetőségeket. Mindamellett prioritás volt, hogy mindezt azzal párhuzamosan tegyük, hogy a pályázat fejlesztési lehetőségeit teljes mértékben, a lehető leghatékonyabban a város és a térség lakóinak igényrendszerét figyelembe véve kiaknázzuk. Feladatunk volt, hogy újszerű eszközöket találjunk arra, hogy a vállalkozásoknak is vonzóvá tegyük a térséget, és befektetőbarát településként kedvezményes feltételekkel, szakmai háttérmunkával, jól tervezhető, hosszú távú koncepcióval segítsük a vállalkozókat. Az elmúlt időszak látványos eredményei, a szakmai elismerések és a helyi lakosság, a vállalkozások visszajelzései megerősítenek minket abban, hogy a megkezdett út, stratégai irány folytatásának aktív jövője legyen Kazincbarcikán.

Kolorcountry - a térség is színesedik

A projekt részeként Sajókazán megújultak a Radvánszky-kastély belső terei, amelyek elsődlegesen ifjúsági-művészeti programoknak adnak helyet.
Rudabányán egy üres óvodaépületben elkészült a településen talált mintegy 10 millió évvel ezelőtti „Rudapithecus Hungaricus” őslénytani leleteket bemutató RudaPark Oktatási és Látogatóközpont és tájházként lett újrahasznosítva egy klasszicista épület.
Bánhorvátiban a Damasa-szakadék széles körű megismertetése kapcsán kialakítottak egy tanösvényt és korszerűsítették, bővítették a tájház bemutatótereit.
A Kolorcity márkát megismerve és élvezve annak minden pozitív hatását, számos település nyitott a Kazincbarcikával való többoldalú együttműködésre, így például a 2017-es Kolorfesztivál programjához tizennégy település csatlakozott, amely egyedülálló, térségi turisztikai és kulturális együttműködésről ad példát.

www.kolorcity.hu

 

További híreink

Jól halad a 26-os elkerülő út építése

Dátum: 2023. márc 25. 20:06

Jó ütemben halad a Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója. A kivitelező a mintegy 2 kilométeres útszakasz nyomvonalát építi át, annak burkolatát erősíti meg, kapcsolódva a 26-os elkerülő út északi végpontjához. A beruházás elemeként körforgalmi csomópont is épül, a felújítás a nyár végére készül el.

Ismét Kerékpárosbarát Település címet nyert Kazincbarcika

Dátum: 2023. márc 24. 21:17

A Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium 2022-ben is kiírta a Kerékpárosbarát Település és Kerékpáros Munkahely pályázatot, amelyen Kazincbarcika harmadik éve vesz részt, és azóta minden esztendőben meg is kapja a címet. Az oklevelet és a nyerteseknek járó táblát Ágh Péter, az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára adta át ma Budapesten.

Szépkiejtési, vers- és prózamondó verseny Kazincbarcikán

Dátum: 2023. márc 23. 15:39

Mintegy 3 évtizedes múltra tekint vissza Kazincbarcikán a Szabó Zoltán szépkiejtési és a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny. A COVID-időszak után idén ismét megrendezték az általános iskolás diákok megmérettetését, amelynek a Dózsa György Tagiskola adott otthont.

Internet Fiesta

Dátum: 2023. márc 22. 15:34

Az Egressy Béni Városi Könyvtár is csatlakozik idén az Internet Fiestához március 23. és 30. között. A könyvtár a felnőtt és a gyermekrészlegen is egész héten programok sokaságát sorakoztatja fel, a Kazincbarcikán élőknek mindössze annyi a dolguk, hogy kiválasszák a számukra legjobban testhez álló témát.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk