https://kolorline.hu/Ó, zöld fenyő

Ó, zöld fenyő

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Ma már elképzelhetetlen, hogy karácsonykor ne állítsunk fát, és ne díszítsük fel gömbökkel, girlandokkal, szaloncukorral.

Gondoltuk volna, hogy ez a szokás hazánkban alig kétszáz éves?

Az ókori Egyiptomban és Rómában a zöld növényeket meleget adó növényként tisztelték, a reményt látták zöld színében, ezért télűzőként gondoltak rá.

A téli napfordulót – amely általában december 21-re vagy 22-re esett - ünnepként kezelték, amikor az emberek örökzöld ágakkal díszítették környezetüket. Ennyit tudunk a zöld ágak tiszteletéről és belé vetett hitről. A karácsonyfa pontos eredete azonban nem ismert.

Az 1500- as években Martin Luther professzor égő gyertyákat tett a fára, innen a hagyomány, hogy égővel díszítsük a karácsonyfát. A történet szerint a professzor épp hazafelé tartott, az úton lévő fenyőágak között tündöklő csillagokat látott, ezt az élményét szerette volna megosztani családjával, így a fára otthon gyertyát rakott.

Az első feljegyzés a feldíszített fáról Amerikából származik, amelyben német telepeseket említenek. Az biztos, hogy 1700 -as években Németországban is számos karácsonyfa állt immár feldíszítve.

Nagy–Britaniában megjelent egy rajz a királyi családról, ahol egy feldíszített fánál ünnepelnek 1848–ban. Ezután egy divathullám szállta meg Angliát, és a családokban elkezdődött a faállítás.

Magyarországon az 1900 -as évek második felében kezdett hagyománnyá válni a karácsonyfa.

Az első fát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon, 1824–ben.

Azóta a faállítás hagyománnyá szentesült decemberben.

 

További híreink

Néhány napra leáll a vízfelmelegítés-szolgáltatás

Dátum: 2024. júl 22. 13:37

Karbantartás miatt 4 napig a távhőszolgáltatással összefüggő vízfelmelegítés-szolgáltatás a teljes városban szünetel. A Barcika Szolg Kft. a felhasználók türelmét és megértését kéri.

Szúnyoggyérítés a város megbízásából

Dátum: 2024. júl 22. 10:12

A Bogármérnökség Kft. végez szúnyoggyérítést Kazincbarcikán július 22-én, hétfőn. A földi-kémiai beavatkozás mellett földi-biológiai irtásra is sor kerül.

Kínai delegáció Kazincbarcikán – fókuszban Yantai város

Dátum: 2024. júl 21. 15:48

A város részéről Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere fogadta a kínai delegációt, amelynek kiemelt tagjai voltak Yantai város gazdaságfejlesztési vezetői, szakemberei. A delegáció kíséretében helyet kaptak a BorsodChem vezetői, Kazincbarcika képviseletében pedig önkormányzati képviselők, szakbizottságok és intézmények első emberei képviselték Kolorcityt.

A KolorTV stúdiójában a kolortáborosok

Dátum: 2024. júl 20. 12:13

A tévézés, a vágás és a hangrögzítés kulisszatitkaiba is betekinthettek azok a gyerekek, akik a Barcika Art Nonprofit Kft. által szervezett napközis táborban vettek részt. A diákok hangfelvételeket készíthettek, műsort vezethettek és birtokba vehették a TV stúdiót is. Az egyhetes program során sok izgalmas felfedezés várt rájuk, ebbe illet bele az a péntek délelőtt, amelyben médiaismeretekre is szert tehettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk