https://kolorline.hu/DICSŐSÉG – BÉKESSÉG!

DICSŐSÉG – BÉKESSÉG!

Szerző:

Tajthy Ákos

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

„Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jóakarat.!”

Karácsonyi énekeinknek van valami különös varázsa: átmelegedik tőle a szívünk. Önkéntelenül is megérezzük talán, hogy a karácsony és az énekszó olyan jól összeillenek egymással! A földre szállt angyalok énekelték valamikor ezeket a gyönyörű karácsonyi énekeket.

Az első karácsony angyali énekszóval kezdődött ott, a betlehemi csillagfényes éjszakán. Azóta karácsonyról karácsonyra, nemzedékről nemzedékre, évszázadról évszázadra hangzik tovább az angyali ének. „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek. Ebben azután benne is van az Isten egész karácsonyi üzenete!

Sokszor belopódzik lelkünkbe a kételkedés, hogy vajon igaz-e, amit a karácsonyi angyalok hirdettek, vagy a keresztyénség is csak egy a sok sikertelen kísérlet között, amely rendezni akarja az emberi együttélés viszonyát. Igaz, hogy békességet hirdetnek az angyalok a földön az embereknek, de van az énekünknek egy másik része, amire sohasem szoktunk annyira fölfigyelni, mint a békére: az, hogy „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek”.

Mivel ezt a kettő együtt, szinte egy lélegzetvételre mondják, ebből az látszik, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, mégpedig olyan sorrendben, ahogyan ők mondják - tehát először dicsőség az Istennek, és csak azután békesség az embereknek.

Nem ott van-e a hiba, hogy mi a sorrendet meg szoktuk fordítani: a béke után áhítozunk, s ha nem jön el, kételkedünk az egész isteni háztartásban, az Istennek megadandó dicsőségről pedig elfeledkezünk?!

A betlehemi angyalok megtanítanak bennünket a sorrendre: előbb dicsőséget adni Istennek - azután remélheted a békességet. Istent nem lehet kihasználni. Az Ő áldására, segítségére az számíthat, aki dicsőséget adott neki.

Hát ez az, amit az angyalok éneke kifejez, hogy a békességnek a dicsőség-adás az előfeltétele. A karácsony azt jelenti, hogy Isten az Ő élő, valóságos isteni személyét látható és tapintható formában, földi emberi alakban belehelyezte a történelembe. Ezzel azt akarta, hogy a mi
hitünk ne elvont tantételek megismerése legyen, hanem az Istennek ma is élő, valóságos személyéhez kapcsolódjék hozzá, hogy a hitünk élő hit legyen!

Mit jelent dicsőséget adni? Dicsőséget adni Istennek azt jelenti: hiszem, tudom, megnyílt az ég, s az Ige testté lett.

Kolumbán Gábor református lelkipásztor

További híreink

Kolorcity szülinapját ünnepelték a kicsik az Ovis gálán

Dátum: 2024. máj 01. 18:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák valamennyi tagóvodája megmutatta magát az Ovis gálán, amely évek óta hagyománynak számít Kazincbarcikán. A Don Bosco Sportközpont csarnokában megtartott gála témája idén a város 70. születésnapja volt.

Közelít a Tour de Hongrie — jöhetnek a szurkolók, állítsunk rekordot!

Dátum: 2024. máj 01. 13:00

Május 9-én és 10-én Kolorcity szolgáltatja a híreket a Tour de Hongrie-hoz. Hogy ne csak minden a versenyzőkről szóljon, Kazincbarcika városa két programmal is csatlakozik a sporteseményhez. Az első napon csak szurkolnunk kell, a másodikon pedig a cél az, hogy megdöntsük az egyidőben történő városi kerékpározás rekordját!

Szavazott már a diákpolgármester-jelöltekre? Ismerje meg őket!

Dátum: 2024. máj 01. 07:00

A végzős diákok köszöntésén, a KiRepülőshow-n, amely arra hivatott, hogy elbúcsúzzon a város utolsóéveseitől, egy régi-új hagyományt elevenített fel Szitka Péter polgármester. Ennek kapcsán elhangzottak a diákpolgármester-jelöltek nevei is.

„Miénk a város!” – Helytörténeti vetélkedő a kazincbarcikai iskolásoknak

Dátum: 2024. ápr 30. 18:00

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub a 70 éves Kolorcity tiszteletére rendezte a lakóhelyismereti és várostörténeti versenyt, amelynek utolsó fordulóján 12 csapat mérte össze tudását a Mezeyben.

KolorTV élőben

Programajánló

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk