https://kolorline.hu/Kazincbarcika őstörténete – a kezdetektől 1950-ig

Kazincbarcika őstörténete – a kezdetektől 1950-ig

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Igazán érdekfeszítő bemutató fül-és szemtanúi lehettek, akik részt vettek az Újkazinci Baráti Kör szerveszésében az Újkazinci Programszigeten, a Barcikai Históriás szerzőjének – Kismarton Zsoltnak az előadásán, január 23-án.


Fotó: Szűcs Mara

A képekkel és térképekkel illusztrált prezentáció behatóan foglalkozott az elődtelepülések történelmével. Az előadó a gazdag történeti anyag összeállításában elsősorban Borovszky Samu Borsod vármegye története, valamint Csurák Zsuzsanna Kazincbarcika története című monográfiáira támaszkodott, illetve felhasználta Szőke Lajos Vázlatok és helytörténeti leírások Berentéről c. könyvét. A szerteágazó információt tartalmazó munka beszámolt a történelmi eseményekről, a Kazincbarcika területén fellelt régészeti leletekről és megtalálási helyükről, a települések demográfiai és vallási összetételének a változásairól és a régi földrajzi elnevezésekről. A szerző Kazincbarcikához kötődően kitért a szomszédos települések középkori, kora-és újkori viszonyaira, a megye területén az adott korban fontos szerepet betöltő várak történetére, pusztulásuk okaira, a vármegye helyzetére. Talán nem lényegtelen megemlíteni, hogy városunk területének történelme még az őskor végére és az ókor elejére vezethető vissza, hiszen már az ősember megtelepedett a Tardona-völgy bejáratánál. Mamutmaradványok kerültek elő a BVK, a Szénosztályozómű, a Tardonai út környékéről, és egy 4000 éves település nyomai a kórház építésekor. Az sem elhanyagolható, hogy a különböző történelmi érák miként hatottak a helység fejlődésére, etnikai összetételére, míg eljutottunk a tulajdonképpeni jelenhez. Az előadássorozat természetesen folytatódik, februárban „A város”, míg márciusban „A belváros” történelmét fedezhetik fel az érdeklődők az 1950-es évektől kezdődően napjainkig.

További híreink

Környezetfejlesztő közösségi nap a Herbolyai-tavaknál

Dátum: 2024. máj 20. 14:23

Hasznos társasági összejövetellel: bográcsozással, koccintással és építő munkával telt a nap május 18-án a Herbolyai II-es tónál. A parkbútorok és a horgászállások karbantartásán vagy festésén túl főmozzanatként két filagóriát és horgászlépcsőket alakított ki a közösség Klimon István alpolgármester és Láda Róbert hivatásos halőr vezényletével az egyre kedveltebb szabadidős területen.

Születés hete Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 19. 17:37

A Születés hete másfél évtizedes hagyományát idén Kazincbarcika is magához ölelte. Mind a Kazincbarcikai Kórházban, mind a Mezey István Művészeti Központban programok és előadások sora kínálkozott az érintettek számára. Ezek tudatosan koncentráltak a kényes, de annál hasznosabb témákra is.

Újabb játszóeszközöket avattak Kazincbarcikán!

Dátum: 2024. máj 19. 12:24

Folytatódik Kolorcity játszótereinek látványos megújulása. Május 16-án, csütörtökön a Pattantyús utcában és az Eötvös téren vehették birtokba a gyerekek az új eszközöket, izgalmas programok kíséretében.

Újabb parkolóhelyek épülnek majd Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 18. 07:11

Városunkban égető gondot jelent a parkolás az autók számának gyors és nagymértékű emelkedése miatt. Ennek oldására a városvezetés a következő ciklus elején további legalább 500 új parkolóhely létesítését tűzte célul. Három helyszínen már meg is indult a tervezés.

KolorTV élőben

Programajánló

Vidám gyermeknapok az Egressy Béni Városi Könyvtárban

Egressy Béni Városi Könyvtár

Made in Hungária

Don Bosco Sportközpont

KolorPlatz-avató

Gyermeknap Kazincbarcikán

Kazincbarcika, Fő tér

Pedagógusnap Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk