https://kolorline.hu/Emlékezzünk együtt!

Emlékezzünk együtt!

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az 1956-os forradalom emléke előtt tisztelegve Kazincbarcika város önkormányzata október 23-án rendezi meg városi ünnepséget, az ‘56-os emlékműnél. A program kezdetén, 15 órától Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere mond ünnepi beszédet. A megemlékező műsorban közreműködnek a Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskola és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, valamint Dányi Krisztián színművész. Ezt követően az önkormányzat, a helyi intézmények és civil szervezetek képviselői helyezik el a kegyelet virágait.

’56 emlékezete

A hatvankét évvel ezelőtti október örökre bevésődött a kor emberének emlékezetébe. Huszonharmadikán, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) által szervezett budapesti tömegtüntetéssel – és számos vidéki megmozdulással –kezdődött el az országot hamarosan lángba borító forradalom, melyet a sztálinista diktatúrával szembeni általános társadalmi elégedetlenség generált. Természetesen több tényező együttes hatása vezetett ehhez a robbanáshoz, mely a diákok békés tüntetésétől a fegyveres harcig vezetett. A bel-és külföldi események láncolatai hatására az október 16-án, a Szegeden megalakult MEFESZ, - mely Budapest mellett Sopron, Pécs, Miskolc hallgatóit is egységbe fogta, - előbb 10, majd 16 pontban rögzítette követeléseit. A tüntetés napján a diákok kezdeményezéséhez csatlakozott többek között a DISZ, a Petőfi Kör, illetve az Írószövetség is. Az este 9 órakor a Parlament előtt 2-300 000 főre duzzadt tömeget csalódással töltötte Nagy Imre beszéde. A demonstrálók ledöntötték a Dózsa György úti Sztálin-szobrot, megostromoltak több rendőr őrsöt és katonai intézményt. A feszültség a Magyar Rádió épülete előtt hágott a tetőpontjára. Az épület védelmére kivezényelt fegyveres alakulatok éjjel 10 órakor tüzet nyitottak a tüntetőkre. Ezzel megkezdődött a Bródy Sándor utcai épület ostroma, ami egészen hajnalig elhúzódott. Az MDP KV az éjszaka érkező hírek nyomán eközben úgy döntött, segítséget kér a szovjetektől, így a Vörös Hadsereg alakulatai október 24-én hajnalban bevonultak Budapestre, és kezdetét vette a forradalom fegyveres szakasza.

További híreink

Még a színek is a mozgást sugallják — hétfőn helyére kerül a bicikliversenyző szobra

Dátum: 2024. máj 05. 19:01

Nagy nap lesz május 6. Kazincbarcika életében. Elkészült és a helyére kerül a város új alkotása, a Tour de Hongrie ihlette bicikliversenyző szobor. Szőke Gábor Miklós újabb alkotása a 26-os főút Attila úti körforgalmában kap helyet.

Az anyák nemcsak szülnek, de újjá is születnek – anyák napja van ma!

Dátum: 2024. máj 05. 05:00

Május első vasárnapja van, hagyományosan ekkor köszöntjük az édesanyákat. Az első anyák napi ünnepségre 1925-ben került sor, 1928 óta pedig minden évben ilyenkor köszönjük meg nekik, hogy vannak, hogy megszültek, felneveltek minket. De mit is kaptunk tőlük?

Elballagtak a kazincbarcikai vén diákok

Dátum: 2024. máj 04. 17:56

Kazincbarcika négy középiskolájából: a Szaléziből, az Irinyiből, a Deákból és a Surányiból május 3-án, pénteken elballagtak a végzősök. Idén 320 diák búcsúzik szeretett iskolájától, társaitól és tanáraitól Kolorcityben. A Don Bosco Szakképzőben később tartják a diákok búcsúztatását.

Fergeteges retró majális Kazincbarcikán

Dátum: 2024. máj 04. 14:21

Pihenéssel és szórakozással ünnepelte Kazincbarcika május 1-jét. A program a retró jegyében zajlott: volt mazsorettfelvonulás, veteránautó-bemutató, a Fő téren felállított színpadon fellépett többek között Zoltán Erika, Csonka András, az LGT sztárjai pedig Falusi Mariannal adtak közös koncertet.

KolorTV élőben

Programajánló

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

KolorPlatz-avató

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk