https://kolorline.hu/Angliából Kolorcitybe

Angliából Kolorcitybe

Szerző:

Kovács Loretta

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy angol tanárnő három napja Kazincbarcikán

Három napot töltött Kazincbarcikán a Kazinczy Ferenc Tagiskolában Joanne Morgan tanárnő, aki Angilából érkezett városunkba. Az iskola részt vett egy tehetségkutató pályázaton, ennek keretén belül kapott meghívást a külföldi pedagógus Magyarországra. A tehetséggondozó program lehetőséget adott továbbá 18 tanulónak a projektben való részvételre, mely a „Fordítás – ferdítés” nevet kapta.

Fotók: Kovács Loretta - fotón Joanne Morgan angol pedagógus

A program három részből állt. Az elsőben a magyar irodalom, a másodikban az angol irodalom, a harmadikban az elkészült munkák illusztrálása volt a cél, mindez informatikával fűszerezve. Az iskola diákjai célul tűzték ki egy angol nyelvű kisfilm létrehozását is, árulta el Pálné Szendi Nóra, az iskola pedagógusa, aki a tolmács szerepét is betöltötte a látogatás alatt. 

Fotón: Pálné Szendi Nóra, a Kazinczy Ferenc Tagiskola pedagógusa

Joanne tanárnő, aki hazájában angol nyelvtant és művészetet tanít, tapasztalata és tudása által segítette a hazai pályázat szakaszait. A vendégpedagógus szívesen vett részt a Kazinczy Tagiskola angol- és rajzóráin. Művészként több alkotását is magával hozta, így megcsodálhattuk többek között rajzait és  az általa készített porcelán teáskannát is.

A tanárnő, külföldön már elismert művésznek számít, állandó kiállítása van, több divatháznak is tervez, rajzol és fest. Az iskola aulájában több diákkal közösen készítettek egy hatalmas, igencsak izgalmas, egyedi stílusú, színes festményt. Joanne kérdésünkre elárulta, nagyon örül, hogy hazánkban lehet, és a világ eme tájáról is tapasztalatot szerezhet. Igaz, már harmincöt országban járt, de mindig is nyitott volt a másra, az újra. Gyermekként Amerikában nőtt fel, hozzászokott a nagyvárosokhoz, ezért azt tapasztalta, hogy a nagyvárosok „szíve” nem érzékelhető az utazók számára. Kazincbarcikára, mint kisvárosra úgy gondolt, talán megláthatja milyenek az „igazi” emberek.

Boldog, hogy meleg fogadtatásban részesült. Kérdésükre, hogy milyen különbségeket tapasztalt hazája és magyar iskolák között a biztonság kérdésében látta. Elmondta, a külföldi iskolákban sajnos már fémdetektoron át mehetnek be a tanulók az intézménybe a sorozatos fegyveres lövöldözés miatt. A második helyen a tanulók és pedagógusok szabad öltözködési szokását említette, hiszen Angliában a diákok egyenruhát viselnek. Minden iskolának meg van a maga jellegzetessége, és a tanárok nem viselhetnek farmert. Harmadik helyen a magyar iskolák tágas tereit említette, elmondása alapján az angol iskolák helyhiánnyal küzdenek. Például egy tágasabb tér, ami délelőtt tornaterem volt, délben már ebédlő.

Mivel Joanne művészlélek, ezért a projekten kívül szabadidejében megnézte a város óriás házfalfestményeit, felkereste a Mezey Művészeti Központot, sétált a téli, ünnepi fényben kivilágított főutcán és Aggtelekre is kirándulást tett. Izgalmas három napot töltött városunkban, és ha lesz lehetősége, mindenképp ellátogat újra Kazincbarcikára.

 

További híreink

Röplabdacsapatunk, a VRCK ügyesen legyűrte a vendég Kecskemétet 

Dátum: 2024. ápr 18. 22:00

Újabb győzelem híre röppent fel a kazincbarcikai férfi röplabda világából. Április 17-én, az Extraligában az 5. helyért játszó GreenPlan-Vegyész RC Kazincbarcika hazai pályán maga mögé tessékelte a vendégeskedő Kecskeméti RC csapatot a két sikerig tartó küzdelemben.

Visszaszámlálás – kezdődnek az óvodai beiratkozások!

Dátum: 2024. ápr 18. 19:26

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagóvodái április 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) várják a beiratkozást intéző szülőket. Előtte azonban érdemes felkeresni az intézmény honlapját, ahol  sok hasznos információt lehet megtudni a részletekről.

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

KolorTV élőben

Programajánló

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

„Kezedben a jövő” — interaktív kiállítás a fenntarthatóságról gyerekeknek

Mezey István Művészeti Központ rendezvényterem

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk