https://kolorline.hu/Figyeljünk gyermekeink virtuális életére is!

Figyeljünk gyermekeink virtuális életére is!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó tisztjei, Kriston-Pál Katalin r.őrnagy, Babály Mihály r. alezredes és Jaskó Judit c.r. főhadnagy a február 5-ei biztonságosabb internet napja alkalmából számos általános és középiskolában tartottak előadásokat az internet veszélyeiről, illetve az áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről.

Az órákon elsődlegesen az internetfüggőség jeleiről beszéltek, valamint 3 fő témakört – chat-programok, közösségi oldalak, internetes vásárlás – érintően tudhatták meg a diákok hogyan válhatnak áldozattá, és ezt miként kerülhetik el. A programsorozaton összesen 630 diák volt jelen.

A tapasztalatok összegzése után Jaskó Judit c.r. főhadnagy elmondta, hogy a kamaszok nem érzik, hogy milyen komoly súlya van annak, ha magukról intim képet vagy személyes információt adnak ki. Hiányzik belőlük a felelős felhasználói magatartás. Egyharmaduk ki is adja kezéből a rá nézve érzékeny adatot jelentő képeket, illetve feltölti az akár teljesen intim tartalmat is. Fontos tudni, ha egy kép felkerül a világhálóra, onnantól kezdve önálló életet él, és nincs mód a visszavonására. Bárki letöltheti, mutogathatja, feltöltheti kompromittáló oldalra, elmaszkírozhatja, kellemetlen szituációba keverheti a fiatalt. De ezt már csak a maga kárán tanulja meg sok kamasz.


Fotók: Zele Tímea

A tinédzserek az internet segítségével új barátságokat keresnek és kötnek, amely sok idejüket elveszi más feladatoktól, elsősorban a tanulástól. Ez az idő valójában kétszer annyi, mint amit a szüleik gondolnak. A szülők többsége nem igazán jártas a számítástechnika világában, a közösségi oldalak használatában, nem is gondolnak a gyermekükre, az ott leselkedő veszélyre. Sok szülő nem tudja, hogy létezik online zaklatás, és azzal sincsennek tisztában, hogy mi is az. Súlyos következményekkel járhat pedig, az érintett személyben növekedhet a szorongás, a félelemérzet, önértékelési zavarok is kialakulhatnak, hajlamosabb lehet a depresszióra, szélsőséges esetben öngyilkossághoz is vezethet.

A zaklatásnak kitett fiatalok - tudtukon kívül - saját maguk adnak szabad utat a zaklatóknak. Azokat a módszereket kell tudatosítanunk a gyerekekben és a velük együtt élő felnőttekben, hogy hogyan kerülhetőek el az internetes visszaélések. Aki az internet világába lép, az adatokat közöl magáról, képeket tölt fel. De nem mindegy, hogy milyen minőségben és mennyiségben. Nem szabad túl személyes információt vagy túl intim képet megosztani másokkal.

Jellemzően az internetes zaklatás ott fordul inkább elő, ahol a való életben is több erőszak van jelen. A durva és erőszakkal teli környezetben felnövő kamasz az internet segítségével éli ki a felgyülemlett agresszivitását.  A virtuális világot használja fel, hogy megtorolja a sérelmeit.  Úgy gondolhatja, „ha nekem rossz, neked is legyen az”. Az áldozat legtöbbször tudja, hogy ki a zaklatója, hiszen gyakran az iskolában lévő gyerekek közötti összetűzések az interneten folytatódnak. A zaklatás áldozatainak szülei általában semmit sem tudnak arról, hogy mi történik a gyermekeikkel.
A probléma csökkentése abban rejlik, ha a gyerek környezetében akad egy olyan megbízható felnőtt, aki meghallgatja, támogatja érzelmileg, és képes tárgyilagosan átlátni a problémát.  A szülő feladata pedig az, hogy figyelemmel kísérje, hogy gyermeke mit csinál a szabadidejében, milyen honlapokat nyit meg, mit tölt le, mit tölt fel, illetve figyeljen rá és beszélgessen vele, hogy kikkel chatel, kikkel tartja a kapcsolatot az interneten keresztül, és világosítsa fel, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rá. Ma már nagyon sok olyan program van, amely bizonyos kulcsszavak beírásakor megtiltja, hogy egyes oldalakat megnyissanak. 

Az internet a mindennapok részévé vált, ez tény. Nem lehet a gyerekeket teljesen eltiltani a telefontól, de meg lehet és meg kell tanulni helyesen használni, jól érteni és kezelni az árnyoldalait. A helyzetre csak a megértő és rugalmas, nem elutasító szülői háttér lehet a megfelelő válasz.

További híreink

Szerteágazó sportágválasztó program az alsósoknak a magyar sport napján

Dátum: 2024. ápr 23. 15:12

A magyar sport napja alkalmából, április 19-én újra sportágválasztó programmal készült a város az alsó tagozatos diákoknak. A városban működő sportszakosztályok edzői és sportolói segítségével élesben próbálhatták ki a gyerekek a különböző sportágakat és azok eszközeit.

A Szalézi gimisek rendkívüli sikert arattak az István, a király rockopera-feldolgozásukkal

Dátum: 2024. ápr 23. 13:00

Dupla ősbemutatóval debütált a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanulóinak István, a király rockeropera-előadása április 16-án, a Don Bosco Sportközpontban. Délelőtt diáktársaiknak, délután a nagyközönségnek adták elő a legendás darabot, kitörő sikerrel a nyomukban.

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk