https://kolorline.hu/Erdélyben jártak a Surányisok

Erdélyben jártak a Surányisok

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ÓSZC Surányi Endre Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának 37 tanulója 3 pedagógus kíséretében élményekben gazdag, felejthetetlen ötnapos kiránduláson vett részt Erdélyben, majd ezt követően vendégül látta a külhoni gyulafehérvári Katolikus Teológiai Líceum tanulóit és kísérő pedagógusait.

A tanulók mintegy 1500 km-t megtéve ismerkedtek Dél-Erdély Magyarországhoz kötődő nevezetességeivel, emlékeivel.

-Intézményünk sikeresen pályázott a Határtalanul! programban határon túli tanulmányi kirándulásra. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatta. A kirándulás célja az volt, hogy tanulóink megismerjék a határon túli magyarság helyzetét, a történelmi Magyarország kulturális értékeit. A kirándulás öt napja alatt az erdélyi magyar tanulókkal való kapcsolat révén erősödött a tanulók nemzettudata, az összetartozás érzése. Bővült a tárgyi tudások, fejlődtek kompetenciáik – mondta Vattay József, az intézmény igazgatója.

-A kiutazás előtti két hétben a diákok megismerkedtek az útvonal helyszíneivel, egyénileg és csoportosan adatokat gyűjtöttek a látnivalókról, az előkészítő órán megismerkedtek a külhoni magyarság helyzetével. Dalokkal, versekkel, kiselőadásokkal készültek a kirándulásra. Rendhagyó történelem óra keretében dolgozták fel, hogy mikor és hogyan kerültek a magyarok a határainkon túlra - tájékoztatott Csík Beáta, a projektért felelős nevelési-oktatási igazgatóhelyettes.

A Határtalanul! program öt felejthetetlen napot biztosított a tanulóknak Erdélyben. A Surányis csoport lelkesen indult Erdélybe 2019. március 12-én.

 

Tanulói útibeszámoló

Utunk első állomása Kolozsvár volt, ahol megismerkedtünk idegenvezetőnkkel, megtekintettük a történelmi belváros nevezetes templomát és a Mátyás szobrot. Jártunk Mátyás király és Bocskai István szülőházánál.  Másnap meglátogattuk a gyulafehérvári partneriskolát és megismerkedtünk a program határon túli tanulóival és pedagógusaival. Bemutatták iskolájukat, intézményük képzési szerkezetét. A kedves fogadtatás és ismerkedést követően együtt tekintettük meg Gyulafehérvár középkori templomát és a várat. Adományokat gyűjtöttünk és adtunk át a gyulafehérvári Bőjte-házban, ahol friss kürtőskaláccsal vártak minket. Jó érzés volt látni a kicsinyek örömét. A nap végén nehéz volt a búcsú új barátainktól és már a magyarországi találkozást terveztük. Hazafelé látogatást tettünk Nagyenyeden a Bethlen Gábor Református Kollégiumban. Harmadik nap két fontos helyszínt látogattunk meg. Vajdahunyad várában ismerkedtünk a történelmi eseményekkel, majd Déva váránál idéztük fel Kőmíves Kelemen balladáját. A várból gyalogosan érkeztünk a belvárosba, ahol a patinás városházát és a szecessziós stílusban épült színház épületét tekintettük meg. A nap értékelése után felkészültünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepi műsorra, melyet az aradi vértanúk emlékhelyén adtunk elő 2019. március 15-én. A negyedik napon Arad felé indult csoportunk. Meglátogattuk Máriaradnán a híres búcsújáró helyet. Utunkat folytatva Aradon az aradi vértanúk emlékoszlopánál előadtuk zenés, irodalmi műsorunkat. Csoportunk tisztelete jeléül elhelyezte emlékkoszorúját a vesztőhely mellett álló emlékműnél. Az aradi Szabadság-szobornál folytattuk a megemlékezést, elénekeltük a magyar Himnuszt és elhelyeztük emlékszalagunkat. Délután Nagyszalontán a Csonka toronyban élvezetes előadás keretében ismerkedtünk meg Arany János életével. Kirándulásunk utolsó napján Nagyvárad nevezetes épületeit csodálhattuk meg. A székesegyház szépsége, az aranyozott sötét márványfalak látványa mindenkit megfogott. A templom kincstárában tett látogatás megkoronázta a napunkat. Közelről csodálhattuk meg Szent László hermáját, melyben az uralkodó koponyacsontja van elhelyezve. Erdélyi kirándulásunk végén elbúcsúztunk Kolozsi Orsolya idegenvezetőnktől, akinek megköszöntük több napos lelkiismeretes munkáját.

A Határtalanul! program jó lehetőséget adott arra, hogy új kapcsolatokat építhessünk. Bátran állítjuk, hogy igazi barátságok szövődtek a projekt ideje alatt. Bízunk abban, hogy a továbbiakban is megmaradnak kapcsolataink, és talán újra találkozhatunk külhoni magyar barátainkkal.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatását!

 

További híreink

Változások a városi közlekedésben a Kolorfutás ideje alatt

Dátum: 2019. júl 19. 12:55

2019. augusztus 4-én 7.00 - 14.00 között kerül megrendezésre a 6. Kolorfutás Kazincbarcikán. A több száz résztvevővel rajtoló verseny biztonságos lebonyolítása érdekében az alábbi térképen megjelölt területeken számíthatnak a városlakók útlezárásra vagy a megszokottól eltérő forgalomirányításra.

Egy áldozatos életpálya elismerése

Dátum: 2019. júl 18. 09:12

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Színezzünk újabb házfalakat Kazincbarcikán!

Dátum: 2019. júl 17. 17:02

A tervek szerint jónéhány új, színes házfallal lepi meg lakóit a város a születésnapja alkalmából. A 65. jubileum apropóján, a Kolorfesztivál programjának részeként kikerülő új alkotások helyszíne már adott, de a szervező Barcika Art Kft. július 22-éig várja a kiirt pályázatra beérkező műveket. 

Összefogás Dédestapolcsányért

Dátum: 2019. júl 16. 12:12

Zenés jótékonysági est a település megsegítésére

Programajánló

Mozdulj, Kazincbarcika! Mire képes a testünk?

Kazincbarcika

Csapatépítő családi nap

Kazinczy Sportcsarnok - Kazincbarcika

GYÖRFI SÁNDOR TŰZVARÁZS CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

Kazincbarcika

KOL-ART - 7.0 Kolorfesztivál

Kazincbarcika

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk