https://kolorline.hu/Zebra akció

Zebra akció

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2019. május 13-19. között meghirdette a „Zebra” terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót azzal a céllal, hogy a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára helyezze a hangsúlyt. Ennek keretében május 14-17. között a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén is végrehajtották a demonstratív rendőri jelenlétet biztosítva a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú gyalogátkelőhelyek ellenőrzését.

A fokozott jelenlét célja a figyelemfelhívás, a szabálysértések megelőzése, a jogsértést elkövetők kiszűrése és ezzel a balesetek számának a csökkentése volt.
A gyalogátkelőhelyek ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátására külön terv készült, és az abban meghatározottakat elsősorban a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya látta el.
A Közrendvédelmi Osztály és a kapitánysághoz tartozó Rendőrörsök közterületi szolgálatot ellátó állománya a saját területén, a napi szolgálati feladatok mellett hajtotta végre a gyalogátkelőhelyek ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat.
Az ellenőrzéseket a frekventált, veszélyesebbnek ítélt, oktatási intézmények közelében lévő, illetve a sebességkorlátozás alá eső gyalogos-átkelőhelyekre koncentráltunk.
A demonstratív rendőri jelenlétnek köszönhetően az ellenőrzések során rendkívüli esemény nem történt, mindössze egy jogsértést tapasztaltak, mely miatt szabálysértési feljelentéssel éltek a cselekmény elkövetőjével szemben. 


A gyalogosoknak is van felelőssége

A gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy - bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek - műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget. Különösen fontos tehát az éberség és a körültekintés, amely nem csak az autóvezetők, hanem a gyalogosok feladata is.
A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a gyalogosok jelenlétének észlelését. A veszélyhez hozzájárul, ha sötét ruházatban közlekednek, és lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. A gyakoribb gyalogoselütésekhez hozzájárul továbbá az is, hogy nedves útburkolaton a járművek fékútja – s ezáltal, a féktávolság – megnő, és ez jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.
Autóvezetőként igyekezzünk fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsonyabb sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről.

Ugyanakkor a gyalogosok felelőssége sem elhanyagolható. A közlekedés résztvevőinek jobban oda kell figyelniük egymásra:
•       A járókelők mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e azon!
•       A gyalogosok tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne az áthaladás!
•       Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol bárki az úttestre léphet!

Az előzetes adataink alapján az idén május 12-ig 35 gyalogos vesztette életét közúti közlekedési balesetben.

További híreink

Ötletbörze 2.0 – Kolorcity extreme park tervezete

Dátum: 2019. jún 22. 15:00

Második alkalommal hívta meg Kazincbarcika Város Önkormányzata a KolorLab Innovációs központba azokat a fiatalokat, akik a környék extreme sportolói közegét alkotják.

Borsod MTB Bajnoka verseny Kolorcityben

Dátum: 2019. jún 20. 13:35

Kazincbarcikára érkezik augusztus 11-én a Borsod MTB Bajnoka elnevezésű kerékpáros verseny, melynek a Csónakázó-tó lesz az otthona.

„Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” – Kazincbarcikai siker a TDH rajzpályázatán

Dátum: 2019. jún 20. 13:18

Kazincbarcikai iskolások diadalmaskodtak a „Kétkeréken Biztonsággal, szabadon!” című rajzpályázaton, melyet a 2019-es Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny szervezője, a Vuelta Sportiroda írt ki.

Városmarketing gyémánt díjat nyert a Fitt Ovi

Dátum: 2019. jún 19. 12:31

Idén június 5-én került sor az ötödik Országos Városmarketing Díj pályázat díjátadójára, melynek a MédiapiacON konferencián a - Magyar Marketing Szövetséggel közös szervezésű „Smart City Smart Marketing” szekciója adott otthont. Kazincbarcika idén újra városmarketing gyémánt díjat kapott.

Programajánló

3. Sri Chinmoy Lázbérc tó Maraton

Uppony

Kolorfeszt 7.0

Kazincbarcika

Magtár udvar - KolorCountry

Dubicsány

Szekeres Adrien - KolorCountry - Kolorfesztivál 7.0

Nekézseny

KolorFutás Kazincbarcika 2019

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk