https://kolorline.hu/Zebra akció

Zebra akció

Szerző:

Hegedűsné Munkácsi Mónika

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2019. május 13-19. között meghirdette a „Zebra” terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót azzal a céllal, hogy a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára helyezze a hangsúlyt. Ennek keretében május 14-17. között a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén is végrehajtották a demonstratív rendőri jelenlétet biztosítva a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú gyalogátkelőhelyek ellenőrzését.

A fokozott jelenlét célja a figyelemfelhívás, a szabálysértések megelőzése, a jogsértést elkövetők kiszűrése és ezzel a balesetek számának a csökkentése volt.
A gyalogátkelőhelyek ellenőrzésével kapcsolatos feladatok ellátására külön terv készült, és az abban meghatározottakat elsősorban a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya látta el.
A Közrendvédelmi Osztály és a kapitánysághoz tartozó Rendőrörsök közterületi szolgálatot ellátó állománya a saját területén, a napi szolgálati feladatok mellett hajtotta végre a gyalogátkelőhelyek ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat.
Az ellenőrzéseket a frekventált, veszélyesebbnek ítélt, oktatási intézmények közelében lévő, illetve a sebességkorlátozás alá eső gyalogos-átkelőhelyekre koncentráltunk.
A demonstratív rendőri jelenlétnek köszönhetően az ellenőrzések során rendkívüli esemény nem történt, mindössze egy jogsértést tapasztaltak, mely miatt szabálysértési feljelentéssel éltek a cselekmény elkövetőjével szemben. 


A gyalogosoknak is van felelőssége

A gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy - bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek - műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget. Különösen fontos tehát az éberség és a körültekintés, amely nem csak az autóvezetők, hanem a gyalogosok feladata is.
A gyalogosok nagy kockázatnak vannak kitéve, ha korlátozott látási viszonyok között közlekednek. A csapadéktól csillogó útburkolat, a szemből érkező járművek fényszórói, valamint a csapadékos időben működő ablaktörlők is nehezebbé teszik a gyalogosok jelenlétének észlelését. A veszélyhez hozzájárul, ha sötét ruházatban közlekednek, és lakott területen kívül nem viselnek láthatósági mellényt, ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe. A gyakoribb gyalogoselütésekhez hozzájárul továbbá az is, hogy nedves útburkolaton a járművek fékútja – s ezáltal, a féktávolság – megnő, és ez jelentősen növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.
Autóvezetőként igyekezzünk fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsonyabb sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani – legyen szó gyalogos-átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről.

Ugyanakkor a gyalogosok felelőssége sem elhanyagolható. A közlekedés résztvevőinek jobban oda kell figyelniük egymásra:
•       A járókelők mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e azon!
•       A gyalogosok tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne az áthaladás!
•       Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteni az olyan helyeket, ahol bárki az úttestre léphet!

Az előzetes adataink alapján az idén május 12-ig 35 gyalogos vesztette életét közúti közlekedési balesetben.

További híreink

Hamarosan érkezik az ikonikus oroszlánszobor

Dátum: 2019. szept 22. 09:00

A védelmező oroszlánt szimbolizáló alkotás ezúttal is a nemzetközileg is elismert Szőke Gábor Miklós szobrászművész tervei alapján készül majd el. A 2 méter széles, 6 méter hosszú, valamint 5 és fél méter magas alkotását a Kolorcity Kazincbarcika arculat színeivel harmonizáló, egyedileg fényezett, gyöngyszórt, lézer-vágott rozsdamentes acéllemezekből épül majd fel.

Elmarad a ma esti tűzijáték

Dátum: 2019. szept 21. 12:55

A ma esti tűzijáték telepítése során a biztonságtechnikai zónán belül, egy vélhetően gyárihibás töltet még a dobozában aktiválódott.

Megújul a kazincbarcikai térfigyelő rendszer

Dátum: 2019. szept 21. 08:00

A 21. század követelményeinek megfelelő, modern térfigyelő rendszert telepít Kazincbarcika Város Önkormányzata a város főbb csomópontjain, melynek tervezése már befejeződött, jelenleg az engedélyeztetése zajlik.

Színes ovi a színes városban

Dátum: 2019. szept 20. 13:52

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 19-én a megújult Napsugár Tagóvodát. A jeles alkalom kapcsán Szitka Péter polgármester, Pétervári György, a választókerület önkormányzati képviselője és Horváthné Geleta Mária, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák vezetője vágták át a nemzeti színű szalagot.

Programajánló

"A színes ősz" című kiállítás megnyitója

Kazincbarcika

Idősek hónapja Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Kovács Kati koncert

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk