https://kolorline.hu/Egy áldozatos életpálya elismerése

Egy áldozatos életpálya elismerése

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét. Ez alkalomból faggattuk a díjazottat a munkája iránti elhivatottságáról.


A szakmájában eltöltött több évtized kapcsán felvetődik, hogy miért ezt a mesterséget választotta?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, magam is sokszor elgondolkoztam már rajta, hogy honnan ered a szakma iránti nagy érdeklődésem. Gyerekkoromban, a városi kórház építésénél betekintést nyerhettem a munkálatokba. A rengeteg szakember között hegesztők és fűtésszerelők is dolgoztak, s emlékszem mennyire felkeltette a kíváncsiságomat a tevékenységük. Szerintem ez volt az pillanat, amikor eldőlt a jövőbeni sorsom.

A gyermekkori álom hogyan valósult meg?

Mivel a szüleimnek fontos volt, hogy azt tanuljam, amit szeretek, a 112. sz. Alpár Ignác Szakmunkásképző és Szakközépiskola volt a megfelelő választás. Édesanyámnak köszönhetően, aki annak idején a távőszolgáltatásban hőfogadósként és hőközpont kezelőként dolgozott, a tanulói éveim alatt sem csökkent az érdeklődésem a hivatás iránt, így a szakmunkásbizonyítvány megszerzését követően mestervizsgát tettem. Akkoriban, nagy becsületnek örvendett az, aki a mestervizsgáját foghatta a kezében, hiszen olyan idős mesteremberek előtt kellett ezt elvégezni, akik ismerik a fűtésszerelés minden apró fortélyát.

Miként lépett ki a nagybetűs életbe?

Az iskola elvégzése után visszamentem a gyakorlati helyemre, egy vegyiműveket szerelő és építő vállalatnál dolgoztam. Rövid idő elteltével édesanyámat követve 1975. május 2-án átmentem a távhőszolgáltatásba, így szerelőként már részt vettem az újkazinci városrész kiépítésénél, épület és hőközpontok átadásának lehettem részese, Ez nagyon érdekes és meghatározó időszaka volt a pályafutásomnak. Most pedig a Barcika Szolg Kft. csapatát erősítem.

A rengeteg munka mellett jut idő kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre is?

Szabadidőm nagy részét szintén a munka teszi ki, mondhatni, a hivatásom a hobbim. Sokan meg is keresnek, én pedig szívesen segítek akármilyen kérdésben, legyen az elméleti vagy gyakorlati probléma. A sportok sem állnak tőlem távol, a nyári időszakban inkább a kerékpározásra és a horgászatra szakítok több időt, de télen a síelés kihagyhatatlan számomra, hiszen gyermekkorom óta jelen van az életemben. Az elmúlt két - három évben a péntek esti bowling vált hagyománnyá a kollégákkal. A sima gurigatások egy idő után edzéssé alakultak, ennek köszönhetően a Don Bosco Sportközpont által rendezett bowling versenyeken csapatban és egyéni kategóriában is szoktam indulni.


Hosszú évek állnak ön mögött, számított rá, hogy ilyen módon ismerik el szakmai elkötelezettségét?

Sosem gondoltam volna, meglepetésként ért a hír, annak ellenére, hogy nem most kezdődött el ez a folyamat. Másfél évvel ezelőtt a cég vezetése javasolt a Knuth Károly-díjra. Olyannyira sikerült mindenkinek titokban tartania előttem, hogy a nevem hallatán percekig meg sem tudtam szólalni. A május 9-i díj­átadó még inkább fokozta az boldogságomat, hiszen ez a szakmai szövetség által adományozható legmagasabb kitüntetés. A kollégák és a vezetők ugyancsak osztoztak örömömben, ugyanis Kazincbarcikán még nem fordult elő, hogy egy ilyen kis szolgáltatónál, valakit ennyire neves elismerésben részesítsenek. A polgármester úr elismerő oklevele mindannak a munkának a betetőzését jelenti, melyet szívvel-lélekkel végeztem évtizedeken át.
 

További híreink

Újabb színes házfal készül el a hétvégén

Dátum: 2019. aug 23. 13:36

A hétvégén kezdődik a Locsoló kislány felfestése a Gyulai Pál úton. 

Megújul a Kazinczy tér

Dátum: 2019. aug 23. 12:53

Kazincbarcika Város Önkormányzata még tavaly ígértetett tett arra, hogy az újkazinci városrészen lévő öt zárt teret felújítja. A Deák tér kivitelezése már év végére be is fejeződött, idén szeptember elején pedig a Kazinczy téren folytatódik a rekonstrukció.

Véget ért a Színes Város fesztiválja

Dátum: 2019. aug 23. 10:44

Augusztus 20-án, a Szent István napi látványos tűzijátékkal véget ért Kazincbarcikán a Kolorfesztivál 7.0.

Minden rendben

Dátum: 2019. aug 22. 15:08

A Blahalouisiana együttes billentyűsével, Pénzes Mátéval beszélgettünk a Kolorfesztiválon

Programajánló

Utánpótlás toborzó

Kazincbarcika

Gólya fióka avató ünnepség

Kazincbarcika

IV. Don Bosco Kupa

Kazincbarcika

Futball éjszakája

Diósgyőr

Szavazás

Szavazzon Ön is a legkreatívabb házfalfestményre!

A kreatív alkotói pályázatra beérkezett házfaltervek közül a legtöbb szavazatot kapott alkotó elnyeri a 100 000 Ft-os közönségdíjat. A tervek és a győztes alkotások megtekinthetők: https://kolorline.hu/galeria/2019-08-16/szines-hazfalak-a-varoslakok-kezeben-a-dontes. A szavazás 2019. augusztus 31. éjfélig tart!

Szabó Julianna

Bakó Norbert

Bárdos Orsolya

Hegedűs János 2

Hegedűs János

Horváth Anna

Hüse Roland

Jeremcsuk Edina

Kerepesi Mónika

Kovács Bettina

Méhész-Polyák Attila

Mérten Nikoletta

Szilágyi Angéla

Tóth Evelin 2

Tóth Evelin

Szavazok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk