https://kolorline.hu/Egy áldozatos életpálya elismerése

Egy áldozatos életpálya elismerése

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét.

Emelkedett pillanatokkal vette kezdetét Kazincbarcika város képviselő-testületének június 20-i ülése, ugyanis Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele kitüntetésben részesítette többek között Kádár Györgyöt, a Barcika Szolg. Kft. távhőszolgáltatási üzemvezetőjét. Ez alkalomból faggattuk a díjazottat a munkája iránti elhivatottságáról.


A szakmájában eltöltött több évtized kapcsán felvetődik, hogy miért ezt a mesterséget választotta?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, magam is sokszor elgondolkoztam már rajta, hogy honnan ered a szakma iránti nagy érdeklődésem. Gyerekkoromban, a városi kórház építésénél betekintést nyerhettem a munkálatokba. A rengeteg szakember között hegesztők és fűtésszerelők is dolgoztak, s emlékszem mennyire felkeltette a kíváncsiságomat a tevékenységük. Szerintem ez volt az pillanat, amikor eldőlt a jövőbeni sorsom.

A gyermekkori álom hogyan valósult meg?

Mivel a szüleimnek fontos volt, hogy azt tanuljam, amit szeretek, a 112. sz. Alpár Ignác Szakmunkásképző és Szakközépiskola volt a megfelelő választás. Édesanyámnak köszönhetően, aki annak idején a távőszolgáltatásban hőfogadósként és hőközpont kezelőként dolgozott, a tanulói éveim alatt sem csökkent az érdeklődésem a hivatás iránt, így a szakmunkásbizonyítvány megszerzését követően mestervizsgát tettem. Akkoriban, nagy becsületnek örvendett az, aki a mestervizsgáját foghatta a kezében, hiszen olyan idős mesteremberek előtt kellett ezt elvégezni, akik ismerik a fűtésszerelés minden apró fortélyát.

Miként lépett ki a nagybetűs életbe?

Az iskola elvégzése után visszamentem a gyakorlati helyemre, egy vegyiműveket szerelő és építő vállalatnál dolgoztam. Rövid idő elteltével édesanyámat követve 1975. május 2-án átmentem a távhőszolgáltatásba, így szerelőként már részt vettem az újkazinci városrész kiépítésénél, épület és hőközpontok átadásának lehettem részese, Ez nagyon érdekes és meghatározó időszaka volt a pályafutásomnak. Most pedig a Barcika Szolg Kft. csapatát erősítem.

A rengeteg munka mellett jut idő kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre is?

Szabadidőm nagy részét szintén a munka teszi ki, mondhatni, a hivatásom a hobbim. Sokan meg is keresnek, én pedig szívesen segítek akármilyen kérdésben, legyen az elméleti vagy gyakorlati probléma. A sportok sem állnak tőlem távol, a nyári időszakban inkább a kerékpározásra és a horgászatra szakítok több időt, de télen a síelés kihagyhatatlan számomra, hiszen gyermekkorom óta jelen van az életemben. Az elmúlt két - három évben a péntek esti bowling vált hagyománnyá a kollégákkal. A sima gurigatások egy idő után edzéssé alakultak, ennek köszönhetően a Don Bosco Sportközpont által rendezett bowling versenyeken csapatban és egyéni kategóriában is szoktam indulni.


Hosszú évek állnak ön mögött, számított rá, hogy ilyen módon ismerik el szakmai elkötelezettségét?

Sosem gondoltam volna, meglepetésként ért a hír, annak ellenére, hogy nem most kezdődött el ez a folyamat. Másfél évvel ezelőtt a cég vezetése javasolt a Knuth Károly-díjra. Olyannyira sikerült mindenkinek titokban tartania előttem, hogy a nevem hallatán percekig meg sem tudtam szólalni. A május 9-i díj­átadó még inkább fokozta az boldogságomat, hiszen ez a szakmai szövetség által adományozható legmagasabb kitüntetés. A kollégák és a vezetők ugyancsak osztoztak örömömben, ugyanis Kazincbarcikán még nem fordult elő, hogy egy ilyen kis szolgáltatónál, valakit ennyire neves elismerésben részesítsenek. A polgármester úr elismerő oklevele mindannak a munkának a betetőzését jelenti, melyet szívvel-lélekkel végeztem évtizedeken át.
 

További híreink

Grundbirkó Diákolimpia országos elődöntő

Dátum: 2020. jan 22. 12:26

Grundbirkózás Diákolimpia országos elődöntőt rendeztek január 21-én a Kazinczy Ferenc Tornacsarnokban. Az idei megmérettetésre összesen huszonnégy csapat érkezett, akik két korcsoportban küzdöttek meg egymással.

Magyar kultúra napja - Feledi János kapta idén a Barcikart-díjat

Dátum: 2020. jan 22. 11:17

A kulturális területen tevékenykedő szakemberek, önkéntesek, a városban élő és alkotó művészek, a kultúrát támogató magánszemélyek és cégek együtt ünnepelték a magyar kultúra napját január 21-én az Egressy Béni Művelődési Központban.

Már másként állok az élethez

Dátum: 2020. jan 20. 10:40

Interjú Miller Zoltán EMeRTon - díjas énekessel

A rendőrség a lakosság segítségét kéri Bakk Ferencné megtaláláshoz

Dátum: 2020. jan 18. 13:08

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kazincbarcikai nő megtalálásához.

Programajánló

"...az én selyemutam..."

Mezey István Művészeti Központ - Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Vegyész RC Kazincbarcika - Debreceni EAC

Don Bosco Sportközpont - Kazincbarcika, Szent Erzsébet sétány 2.

Generációk együttélése - pályaorientáció középiskolások részére

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Generációk együttélése - pályaorientáció

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Nonverbális kommunikáció, a gesztusok összefüggése az írott szöveggel

Egressy Béni Városi Könyvtár Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk