https://kolorline.hu/Jövőre a Csónakázó-tó lehet a régió turisztikai központja

Jövőre a Csónakázó-tó lehet a régió turisztikai központja

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Térségi önkormányzatok bevonásával, közel 200 millió forintos beruházás keretén belül újulhat meg a Csónakázó-tó és környéke. Kazincbarcika Város Önkormányzata a dédestapolcsányi, mályinkai és tardonai önkormányzatokkal közösen kezdheti meg az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztéseket, amelyeket várhatóan 2020-ban adnak majd át.

A Széchenyi 2020 program részeként elnyert komplex program keretén belül a barcikaiak kedvelt pihenőhelyén egy mini kalandpark épülhet, és teljesen megújul majd a horgásztó infrastruktúrája is. 
– Bár a térség számos gyönyörű természeti erőforrással rendelkezik és a táj gyönyörű, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az idelátogató turisták számára még mindig kevés az olyan hely, ahol kikapcsolódhatnának. Ezért döntöttünk úgy, hogy a térségi önkormányzatokkal közösen pályázzuk meg a direkt hasonló célú projektek létrejöttét segítő támogatásokat, melyek reményeink szerint szinergizálnak majd a Vízi komplexum beruházással, amelynek építése hamarosan kezdődik a Csónakázó-tó déli oldalán. Az egész családnak szórakozást jelentő kalandpark helyszínéül pedig a tó északi oldalán található füves területet választottuk – mondta el Harda Attila, a körzet önkormányzati képviselője. 

Csónakázó-tó
Fotó: Bartók Bence

Az ügyességre alapozó, kevésbé extrém, de legalább annyira izgalmas Motorikpark kialakítása mellett a horgásztó körüli szolgáltatások bővítése is része a beruházásnak. 
– Ennek keretében öltözők, mosdók, valamint tó közeli kis stégek létesítése is tervbe van véve, utóbbiakat horgászatra, illetve napozásra használhatják majd a látogatók. A vízpart mentén pedig egy okostelefonon futó alkalmazás révén felfedezhető digitális tanösvényt hozunk létre, melynek révén bárki megismerkedhet a környezet élővilágával, legyen szó akár a növényekről, ott élő állatokról vagy a telepített halakról – ismertette a terveket a képviselő. 
A tervek szerint a tó használatára jellemző időpontokban, amely leginkább a délutánokat és a tavasztól őszig tartó hétvégéket jelenti, a helyszínen büfé is nyílik majd, amely minden kikapcsolódni vágyó számára nyitva áll, és lehetőség lesz horgászjegyvásárlásra is.
Míg Kazincbarcikán az aktív turizmus van a fókuszban, addig a környékbeli kisebb településeken más-más korszerűsítést hajtanak majd végre ugyanennek a programnak a keretén belül. Tardonán egy kulturális jellegű projektet valósítanak meg, Dédes­tapolcsányban és Mályinkában pedig ökoturisztikai jellegű attrakciók megteremtését tűzték ki célul a „Lázbérci aktív turisztikai fejlesztés” koncepció részeként. 
Előbbi településen a Jókai-ház felújítására fordítják az elnyert összeget, Dédestapolcsányban pedig egy közel 25 méteres, Bükkre néző pazar látvánnyal kecsegtető kilátó épül majd. Mályinkán egy elhagyatott tűzoltószertár épületéből a térség hagyományos erdészeti mesterségeit és élővilágát bemutató látogatóközpontot létesítenek, amelyhez egy mozgáskoordinációs játszópark is tartozik majd.

További híreink

Kazincbarcikai siker a Grundbirkózó Diákolimpia országos elődöntőjén

Dátum: 2023. jan 30. 16:00

Január második felében Miskolcon rendezték az Országos Grundbirkózó Diákolimpia északkelet-magyarországi elődöntőjét. A versenyen Kazincbarcika 2 első, 1 második és 1 negyedik helyezéssel a legeredményesebb intézmény lett.

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Dátum: 2023. jan 29. 16:15

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

A Kazinczy Ferenc Tagiskola csapata nyerte a TV2 Nagy Vagy! sportvetélkedőt

Dátum: 2023. jan 29. 13:54

A Kazinczy Ferenc Tagiskola válogatott sportbrigádja 2022-ben indult az általános iskolák nagy versenyén, a TV2 közkedvelt őszi-téli vetélkedőjén. Városraszóló büszkeség, hogy itt nemcsak a részvétel maradt fontos, hanem győzedelmeskedtek is.

Eltemették a hősi halált halt rendőrt

Dátum: 2023. jan 26. 14:46

A Mátészalkai köztemetőben helyezték végső nyugalomra a 2 hete, szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőrt. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság rendőrautóinak szirénái is megszólaltak ma 13 órakor, így búcsúztak barcikai kollégái Baumann Pétertől.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Összevont Óvodák februári programjai

Kazincbarcikai Összevont Óvodák

VI. Rejtvényfejtő verseny

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk