https://kolorline.hu/Itt Vízkereszt, azaz véget ér a karácsonyi időszak

Itt Vízkereszt, azaz véget ér a karácsonyi időszak

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Holnap, azaz január hatodikán ünnepeljük a Vízkeresztet, az egyik legősibb keresztény ünnepet, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe.

Keresztény egyháztól függően a Vízkereszt számos, csoda és esemény jeles napja, többek között Jézus megkeresztelkedésének és első csodájának, a víz borrá változtatásának az évfordulója, melyet a római katolikus egyházban főszabályként január 6-án ünnepelnek.

Vízkereszt az advent első vasárnapjával kezdődő karácsonyi időszak végét is jelzi, hiszen a Vízkeresztet követő első vasárnap, egyben a farsang kezdete. Az ünnephez korábban számos népszokás kötődött, de ezek közül ma már csak az él, hogy ekkor szokás leszedni a karácsonyfát.

Magyarországon különböző népszokások alakultak ki a századok során, amelyek a vízkereszt ünnepéhez kötődnek. Jézus keresztségének ünnepén hagyományosan sok keresztelőt tartottak, de szokás volt régi időkben a szenteltvíz hazavitele, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak.

Ezzel a szenteltvízzel itatták meg az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, illetve sokan magukra is locsolták, hogy így védjék meg magukat a betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták vele, hogy áldás legyen a házon.

További híreink

Halálos baleset történt a sajóivánkai vasúti átjáróban

Dátum: 2020. aug 08. 17:19

Halálos közlekedési baleset történt a 2603-es számú úton - Sajóivánka belterületén, a vasúti átjáróban - 2020. augusztus 8-án 14 óra 45 perc körül.

Nyári diákmunka Kazincbarcikán

Dátum: 2020. aug 08. 10:00

Közel 350 fő jelentkezett az önkormányzat által szervezett nyári diákmunkára Kazincbarcikán. Júliusban és augusztusban is 65 tanuló kapott lehetőséget a munkára. A népszerű lehetőség nem csak a helyi fiatalokat, hanem a környező települések diákjait is érdekelte.

Kézműves játszóház az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klubbal

Dátum: 2020. aug 08. 09:24

Sokéves barátság fűzi az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjait herbolyai kis barátaikhoz. Minden esztendőben, több ízben kilátogatnak a Kazincbarcikai Család – és Gyermekjóléti Szolgálat Herbolyai Szociális Blokkjának épületébe, hogy pár örömteli órát töltsenek együtt a gyerekekkel.

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság- Közlekedési helyzetjelentés

Dátum: 2020. aug 07. 13:22

Az elmúlt időszakban a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén hat közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök, illetve kilenc esetben szűrtek ki ittas vezetőt.

KolorTV élőben

Programajánló

Vers és zene bűvöletében

Kazincbarcika, Kocka Étterem

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk