https://kolorline.hu/A felelős állattartás a cél

A felelős állattartás a cél

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szokásosnál nagyobb riadalmat okozott Kazincbarcikán két kóbor kutya az elmúlt hetekben, akik több esetben is lakókra támadtak a városban. Az önkormányzat, mint eddig is, mindent megtesz, hogy a kérdéses állatokat befogják, és mielőbb rendeződjön a helyzet.

A városvezetés a környező települések állatmenhelyeivel, a Barcika Park Kft.-vel, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészettel, a régió állategészségügyi telepeivel, valamint a helyi civilekkel közösen keres megoldást a problémákra.

A veszélyes ebek befogása csak egy az állategészségügyi feladatok közül, az önkormányzat arra kéri a város lakóit, hogy a rendészetnél tegyenek bejelentést a (06-48) 512-392 vezetékes, illetve a (06-20) 282-0720 mobilszámon, vagy személyesen a Rákóczi tér 4. szám alatti irodájukban.

 

Az ebnyilvántartáson és a kóbor állatok befogásán túl az önkormányzat hatáskörébe számos ilyen jellegű teendő is tartozik még. Többek között a rágcsáló- és szúnyoggyérítés is, vagy éppen a méhészekkel, illetve méhek vándoroltatásával kapcsolatos ügyintézés is a városi szolgáltató cégekre, illetve hivatalokra rónak további feladatokat.

(A kép illusztráció)

– Nincs olyan, hogy „harapós” és „nem harapós kutya”, az önkormányzatnak minden kóbor kutya befogása esetén ugyan­olyan humánusan és a törvények betartásával kell eljárnia, hiszen ezek befogása valóban önkormányzati feladat, ahogy számos más, ehhez hasonló állat­egészségügyi feladatot el kell látniuk a településeknek. Az állatok kilövésére és befogására nagyon szigorú törvények vonatkoznak, amiket mindenképpen szem előtt kell tartani – nyilatkozta a témával kapcsolatosan Klimon István alpolgármester.

Az utóbbi időben a szokásosnál nagyobb kalamajkát okozó ominózus „barna ebeket” is többször próbálták már ártalmatlanítani a rendészet járőrei, de hiába találják el a kábító lövedékek az állatokat, azok hatásának kifejtéséhez 2-5 perc kell, így mire hatni kezd a nyugtató, a megriadt kutyák általában már biztos távolságba, a város külterületéig menekülnek az egyenruhások elől.

A legtöbb esetben az önkormányzatoknak, így a Kazincbarcikainak sem áll rendelkezésére a befogott kutyák ellátását lehetővé tevő infrastruktúra, így kénytelenek más településeken működő állategészségügyi telepek és civil szervezetek segítségét kérni az állatok elhelyezéséhez, amennyiben ezt azok kapacitása lehetővé teszi. Kazincbarcika Város Önkormányzatának az Edelényi Állategészségügyi Teleppel van szerződése, de mivel az intézmény komoly kapacitáshiánnyal küszködik, komoly gondot okoz számukra az állatok befogadása. Ugyanez a helyzet a két másik állat­egészségügyi telephellyel, a miskolci és az ózdi intézménnyel is, a tapasztalatok szerint általában ezen a két telepen sincs férőhely új állatok számára. Az említett telepeken sem vállalják fel, hogy a sikertelen örökbefogadás miatt bent maradt ebeket elaltassák, emiatt hamar „telt ház” alakul ki.

(A kép illusztráció)

– A legcélravezetőbb megoldás talán az volna, hogy elterjedjen a felelős állattartás gyakorlata. Amennyiben a kutyatulajdonosok megfelelően ellátnák kedvenceiket, akkor jóval kevesebb probléma lenne a kóbor ebekkel. A közösségi oldalakon számos vitafórum alakult ki, ahol a lelkes állatvédők az állatokért aggódnak, sokszor még az emberek védelménél is jobban, de olyanok is akadnak, akik a kutyák kilövését követelik. Éleslőszert csak a rendőrök és a vadászok használhatnak, nagyon komoly előírások szerint. Vadászok például csak külterületen, a saját vadászterületükön használhatják a fegyverüket, ebekre pedig még ebben az esetben is csak a részletesen szabályozott rendelet alapján lőhetnek. A rendőrség esetében pedig még szigorúbbak a szabályok, az emberélet veszélyeztetése semmilyen körülmények között nem kockáztatható. Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen veszélyekkel járna ezt használni városi környezetben, egy olyan esetben, amikor nincs valaki közvetlen életveszélyben. Ha a törvények betartása mellett valaki mégis kilőne egy állatot, annak vállalnia kellene többek között azt is, hogy a közösségi médiában bizonyosan állatkínzónak és gyilkosnak titulálnák – fejtette ki véleményét a városvezető.

Az önkormányzat elé állított számos kihívás megoldására most több civil szervezettel is folynak tárgyalások egy alapítványi formában üzemeltetett kutyamenhely esetleges létrehozására, amelyhez az önkormányzat minden támogatást megadna. Akár ingatlannal, kennelekkel, de anyagi forrásokkal is készek lennének segíteni egy ilyen kezdeményezést. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy akár civil, akár állami kezdeményezésről legyen szó, az ilyen intézmények nagyon gyorsan elérik kapacitásuk határait, amennyiben a befogadott állatok száma nem csökken.

 

További híreink

A BHM Nonprofit Kft. tájékoztatója a pünkösdi hulladékszállítási rendről

Dátum: 2020. máj 29. 16:20

Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a hulladékszállítás rendje pünkösdhétfőn, azaz 2020. június 1-jén nem változik. A hulladékot változatlanul, a korábbi megszokott rend szerint szállítjuk el.

Kazincbarcikai Rendőrkapitányság- Közlekedési helyzetjelentés

Dátum: 2020. máj 29. 15:49

Az elmúlt héten a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén az alábbi közlekedési balesetek helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Érte már kerékpáros baleset? Most elárulhatja

Dátum: 2020. máj 28. 13:12

A kerékpáros érintettségű balesetek átfogó elemzése céljából készítenek kutatást a rendőrség munkatársai. A felmérés célja, hogy kiderítsék, milyen arányú a rendőri intézkedést nem igénylő, kerékpárosokat érintő balesetek száma.

A pedagógiai szakszolgálat tájékoztatása a személyes jelenlétet igénylő ellátások újraindulásáról

Dátum: 2020. máj 28. 11:02

2020. június 2-től a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kazincbarcikai Tagintézményében és Sajószentpéteri Telephelyén fokozatosan újraindulnak a személyes jelenlétet igénylő ellátások.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk