https://kolorline.hu/A felelős állattartás a cél

A felelős állattartás a cél

Szerző:

Jóbi Attila

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A szokásosnál nagyobb riadalmat okozott Kazincbarcikán két kóbor kutya az elmúlt hetekben, akik több esetben is lakókra támadtak a városban. Az önkormányzat, mint eddig is, mindent megtesz, hogy a kérdéses állatokat befogják, és mielőbb rendeződjön a helyzet.

A városvezetés a környező települések állatmenhelyeivel, a Barcika Park Kft.-vel, a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészettel, a régió állategészségügyi telepeivel, valamint a helyi civilekkel közösen keres megoldást a problémákra.

A veszélyes ebek befogása csak egy az állategészségügyi feladatok közül, az önkormányzat arra kéri a város lakóit, hogy a rendészetnél tegyenek bejelentést a (06-48) 512-392 vezetékes, illetve a (06-20) 282-0720 mobilszámon, vagy személyesen a Rákóczi tér 4. szám alatti irodájukban.

 

Az ebnyilvántartáson és a kóbor állatok befogásán túl az önkormányzat hatáskörébe számos ilyen jellegű teendő is tartozik még. Többek között a rágcsáló- és szúnyoggyérítés is, vagy éppen a méhészekkel, illetve méhek vándoroltatásával kapcsolatos ügyintézés is a városi szolgáltató cégekre, illetve hivatalokra rónak további feladatokat.

(A kép illusztráció)

– Nincs olyan, hogy „harapós” és „nem harapós kutya”, az önkormányzatnak minden kóbor kutya befogása esetén ugyan­olyan humánusan és a törvények betartásával kell eljárnia, hiszen ezek befogása valóban önkormányzati feladat, ahogy számos más, ehhez hasonló állat­egészségügyi feladatot el kell látniuk a településeknek. Az állatok kilövésére és befogására nagyon szigorú törvények vonatkoznak, amiket mindenképpen szem előtt kell tartani – nyilatkozta a témával kapcsolatosan Klimon István alpolgármester.

Az utóbbi időben a szokásosnál nagyobb kalamajkát okozó ominózus „barna ebeket” is többször próbálták már ártalmatlanítani a rendészet járőrei, de hiába találják el a kábító lövedékek az állatokat, azok hatásának kifejtéséhez 2-5 perc kell, így mire hatni kezd a nyugtató, a megriadt kutyák általában már biztos távolságba, a város külterületéig menekülnek az egyenruhások elől.

A legtöbb esetben az önkormányzatoknak, így a Kazincbarcikainak sem áll rendelkezésére a befogott kutyák ellátását lehetővé tevő infrastruktúra, így kénytelenek más településeken működő állategészségügyi telepek és civil szervezetek segítségét kérni az állatok elhelyezéséhez, amennyiben ezt azok kapacitása lehetővé teszi. Kazincbarcika Város Önkormányzatának az Edelényi Állategészségügyi Teleppel van szerződése, de mivel az intézmény komoly kapacitáshiánnyal küszködik, komoly gondot okoz számukra az állatok befogadása. Ugyanez a helyzet a két másik állat­egészségügyi telephellyel, a miskolci és az ózdi intézménnyel is, a tapasztalatok szerint általában ezen a két telepen sincs férőhely új állatok számára. Az említett telepeken sem vállalják fel, hogy a sikertelen örökbefogadás miatt bent maradt ebeket elaltassák, emiatt hamar „telt ház” alakul ki.

(A kép illusztráció)

– A legcélravezetőbb megoldás talán az volna, hogy elterjedjen a felelős állattartás gyakorlata. Amennyiben a kutyatulajdonosok megfelelően ellátnák kedvenceiket, akkor jóval kevesebb probléma lenne a kóbor ebekkel. A közösségi oldalakon számos vitafórum alakult ki, ahol a lelkes állatvédők az állatokért aggódnak, sokszor még az emberek védelménél is jobban, de olyanok is akadnak, akik a kutyák kilövését követelik. Éleslőszert csak a rendőrök és a vadászok használhatnak, nagyon komoly előírások szerint. Vadászok például csak külterületen, a saját vadászterületükön használhatják a fegyverüket, ebekre pedig még ebben az esetben is csak a részletesen szabályozott rendelet alapján lőhetnek. A rendőrség esetében pedig még szigorúbbak a szabályok, az emberélet veszélyeztetése semmilyen körülmények között nem kockáztatható. Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen veszélyekkel járna ezt használni városi környezetben, egy olyan esetben, amikor nincs valaki közvetlen életveszélyben. Ha a törvények betartása mellett valaki mégis kilőne egy állatot, annak vállalnia kellene többek között azt is, hogy a közösségi médiában bizonyosan állatkínzónak és gyilkosnak titulálnák – fejtette ki véleményét a városvezető.

Az önkormányzat elé állított számos kihívás megoldására most több civil szervezettel is folynak tárgyalások egy alapítványi formában üzemeltetett kutyamenhely esetleges létrehozására, amelyhez az önkormányzat minden támogatást megadna. Akár ingatlannal, kennelekkel, de anyagi forrásokkal is készek lennének segíteni egy ilyen kezdeményezést. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy akár civil, akár állami kezdeményezésről legyen szó, az ilyen intézmények nagyon gyorsan elérik kapacitásuk határait, amennyiben a befogadott állatok száma nem csökken.

 

További híreink

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állást, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

Útlezárás a Futókörök napján, április 27-én

Dátum: 2024. ápr 24. 18:37

Szombaton, április 27-én rendezik a Futókörök napját a Csónakázó-tónál. Az egésznapos program miatt a kiskerttulajdonosok csak a Hajcsár utca felől tudják megközelíteni ingatlanjaikat.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk