https://kolorline.hu/Feszített tempó a Házi Segítségnyújtásban

Feszített tempó a Házi Segítségnyújtásban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-fertőzés a szépkorúakra a legveszélyesebb. Egészségük védelme érdekében a legbiztonságosabb, ha otthonukban töltik az elkövetkezendő időszakot. Akiknek nincs a közelben hozzátartozójuk, vagy hiányzik a segítő környezet, ezáltal nem megoldott legalapvetőbb szükségleteik kielégítése, annak Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSzSzK) szolgáltatásain keresztül segítséget nyújt.

A kolorline.hu megkeresésére István Zsolt, a KSzSzK igazgatója összefoglalta az elmúlt időszak történéseit.

– A Házi Segítségnyújtás keretében 140 főnek segítenek alap esetben a gondozók, de most ehhez az állományhoz az elmúlt napokban, a kialakult helyzet miatt, plusz 72 fő jelentkezett, akiknek bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, illetve más egyéb alapvető szükségleteikben nyújtanak segítséget a munkatársak – emelte ki az igazgató.

Hozzátette, a jelentősen megnőtt létszám miatt, valamint a Házi Segítségnyújtás szolgáltatás biztonságát szem előtt tartva belső átszervezéseket kellett végrehajtani, miszerint a határozatlan időre bezárt Idősek Klubjából, a bölcsődékből, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint Központ munkatársaiból hét fő került át az eredetileg 15 fős gondozói állományba. 


Házi Segítségnyújtás – a házi segítségnyújtás konkrét feladata, hogy az ellátott meglévő fizikai, mentális és egészségügyi állapotát megőrizze, illetve megerősítse, segítséget nyújtson a prevencióhoz. A házi segítségnyújtás alapvető célja, hogy az igénylő számára szolgáltatást nyújtson a legszükségesebb elemi életfeltételek biztosítása érdekében. Ennek megfeleően alapvető cél az igénybe vevő – szükségleteinek megfelelően – lakásán, lakókörnyezetében való önálló életvitelének fenntartása. A jól működő házi gondozás teremtheti meg a lakóhelyen, saját lakáson való szociális ellátás lehető leghosszabb ideig történő fenntartásának feltételeit. A tevékenység összetett és szerteágazó, az életvitel minden területére kiterjedő teljes körű gondozást jelent, amely az ellátottak védelmét erősíti és biztonságérzetét növeli.


Megkeresésünkre Varga Gézáné, Irénke néni elmondta, nagyon örül annak, illetve megnyugvással tölti el, hogy van, aki ránéz és segít neki ebben a nehéz időszakban. Egészségi állapota miatt, jobbnak látta, hogy igénybe vegye a Házi Segítségnyújtás szolgáltatást, így jelentős terhet vesznek le a válláról a gondozók a bevásárlással és a gyógyszerek kiváltásával

Hankovszkyné Kovács Mónika gondozónő reggel 7.00-kor kezdi a munkáját, alaposan megtervezett munka- és menetrend szerint látogatja és segíti a gondozottakat. A központ munkatársa kiemelte, hogy a 9 és 12 óra közötti időszak vásárlás tekintetében megnehezíti a dolgukat, így külön napokra bontva is gondosan megszervezve megy a szépkorúakhoz, akiknek különféle területeken nyújtanak segítséget, mint például sebek kötözése, ápolás, alapvető takarítási feladatok.

– A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ továbbra is működteti az 1-es és 2-es számú otthonait, valamint a gondozóházat. Ezekben a létesítményekben is kiemelten figyelnek a munkatársak a napi fertőtlenítésre, a bent lakók egészségi állopotára, annak megőrzésére – hangsúlyozta István Zsolt.

További híreink

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

Tour de Hongrie Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 24. 19:05

Kazincbarcika két állomással: egy cél- és egy rajtállomással lesz helyszíne a 2024-es Tour de Hongrie-nak. A május 9-i és 10-i versenynapok útlezárásokkal járnak városunkban, amelyeket a cikkünk alján látható térképen lehet megtekinteni.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk