https://kolorline.hu/Feszített tempó a Házi Segítségnyújtásban

Feszített tempó a Házi Segítségnyújtásban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus-fertőzés a szépkorúakra a legveszélyesebb. Egészségük védelme érdekében a legbiztonságosabb, ha otthonukban töltik az elkövetkezendő időszakot. Akiknek nincs a közelben hozzátartozójuk, vagy hiányzik a segítő környezet, ezáltal nem megoldott legalapvetőbb szükségleteik kielégítése, annak Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ (KSzSzK) szolgáltatásain keresztül segítséget nyújt.

A kolorline.hu megkeresésére István Zsolt, a KSzSzK igazgatója összefoglalta az elmúlt időszak történéseit.

– A Házi Segítségnyújtás keretében 140 főnek segítenek alap esetben a gondozók, de most ehhez az állományhoz az elmúlt napokban, a kialakult helyzet miatt, plusz 72 fő jelentkezett, akiknek bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, illetve más egyéb alapvető szükségleteikben nyújtanak segítséget a munkatársak – emelte ki az igazgató.

Hozzátette, a jelentősen megnőtt létszám miatt, valamint a Házi Segítségnyújtás szolgáltatás biztonságát szem előtt tartva belső átszervezéseket kellett végrehajtani, miszerint a határozatlan időre bezárt Idősek Klubjából, a bölcsődékből, a Család és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint Központ munkatársaiból hét fő került át az eredetileg 15 fős gondozói állományba. 


Házi Segítségnyújtás – a házi segítségnyújtás konkrét feladata, hogy az ellátott meglévő fizikai, mentális és egészségügyi állapotát megőrizze, illetve megerősítse, segítséget nyújtson a prevencióhoz. A házi segítségnyújtás alapvető célja, hogy az igénylő számára szolgáltatást nyújtson a legszükségesebb elemi életfeltételek biztosítása érdekében. Ennek megfeleően alapvető cél az igénybe vevő – szükségleteinek megfelelően – lakásán, lakókörnyezetében való önálló életvitelének fenntartása. A jól működő házi gondozás teremtheti meg a lakóhelyen, saját lakáson való szociális ellátás lehető leghosszabb ideig történő fenntartásának feltételeit. A tevékenység összetett és szerteágazó, az életvitel minden területére kiterjedő teljes körű gondozást jelent, amely az ellátottak védelmét erősíti és biztonságérzetét növeli.


Megkeresésünkre Varga Gézáné, Irénke néni elmondta, nagyon örül annak, illetve megnyugvással tölti el, hogy van, aki ránéz és segít neki ebben a nehéz időszakban. Egészségi állapota miatt, jobbnak látta, hogy igénybe vegye a Házi Segítségnyújtás szolgáltatást, így jelentős terhet vesznek le a válláról a gondozók a bevásárlással és a gyógyszerek kiváltásával

Hankovszkyné Kovács Mónika gondozónő reggel 7.00-kor kezdi a munkáját, alaposan megtervezett munka- és menetrend szerint látogatja és segíti a gondozottakat. A központ munkatársa kiemelte, hogy a 9 és 12 óra közötti időszak vásárlás tekintetében megnehezíti a dolgukat, így külön napokra bontva is gondosan megszervezve megy a szépkorúakhoz, akiknek különféle területeken nyújtanak segítséget, mint például sebek kötözése, ápolás, alapvető takarítási feladatok.

– A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ továbbra is működteti az 1-es és 2-es számú otthonait, valamint a gondozóházat. Ezekben a létesítményekben is kiemelten figyelnek a munkatársak a napi fertőtlenítésre, a bent lakók egészségi állopotára, annak megőrzésére – hangsúlyozta István Zsolt.

További híreink

Pünkösd: a keresztény egyház születésnapja

Dátum: 2020. jún 01. 10:38

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, melynek elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza.

Bringával a Lázbérci – víztározóhoz

Dátum: 2020. jún 01. 09:23

A Kazincbarcikai Barangoló szervezésében a Lázbérci – víztározóhoz tekertek a sport szerelmesei, május 30-án.

Folyamatos a munka a kazincbarcikai RG-s közösségben

Dátum: 2020. máj 31. 14:10

A járvány idején sem állt le a kazincbarcikai RG. Folyamatos edzésekkel, akár online, az enyhítéseket követően szabadban, és már teremeben is lehetőség volt az edzések lebonyolítására. Mészáros Judittal beszélgettünk a jelenlegi helyzetről.

Ismét lehet pályázni elektromos autó vásárlására

Dátum: 2020. máj 31. 13:02

Újra kiírták a pályázatot a villanyautó vásárlásra. A fogyasztói kör szélesítése mellett a pályázat célja a jobb elérhetőség megteremtése, valamint a klíma- és környezetvédelem is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kolorfutás 2020

Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Hadart Színház: Oscar

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ, TERVEZETT IDŐPONT - Hadart Színház: Oscar - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

ÚJ TERVEZETT IDŐPONT – Légy jó mindhalálig - 2. előadás

Egressy Béni Művelődési Központ - Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk