https://kolorline.hu/Ne legyenek kiszolgáltatottak

Ne legyenek kiszolgáltatottak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A koronavírus - járvány nem mindennapi kihívással szembesíti az érintett országokat. Nem csupán az egészségügyet és a gazdasági életet állítja próbatétel elé, hanem valamennyiünk életét átrendezte. Mindennapi életvitelünk egyre inkább alternatív megoldásokat követel tőlünk, de vannak embertársaink, akik fizikai akadályoztatottságuk miatt még nagyobb figyelmet igényelnek ezekben az emberpróbáló időkben.

Éppen ezért szerkesztőségünk megkereste Tomkóné Kiss Máriát, a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnökét, aki a MEOSZ álláspontját összegezve elmondta: az Európa Tanács Emberi Jogi Biztosának április 2-i állásfoglalása szerint a védekezés során figyelembe kell venni a fogyatékkal élő személyek speciális támogatási szükségleteit.

- Ennek értelmében a Magyar Kormány a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége javaslatainak is köszönhetően, kormányrendeletben intézkedett a szociális ellátásokat érintő veszélyhelyzet időszakában alkalmazandó szabályokról. A veszélyhelyzet során teendő, egyes szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal kapcsolatos intézkedésekről, valamint a szociális szolgáltatásoknak a veszélyhelyzet során elrendelt működési rendjéről szóló rendelet értelmében az egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény, mentesség a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet hatályvesztését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg. Tehát az egészségi állapottól függő ellátások felülvizsgálata a veszélyhelyzet alatt szünetel, ezen ellátások továbbfolyósítása folyamatos. A felülvizsgálatok szüneteltetéséről is rendelkező kormányrendelet 2020. április 6-án lépett hatályba. Ennek alapján a koronavírus veszélyhelyzetre figyelemmel a megváltozott egészségi állapotra tekintettel megállapított ellátások felülvizsgálata nem végezhető el. E szabály vonatkozik a rokkantsági ellátásra, a munkaképesség csökkenése okán folyósított özvegyi nyugdíjra, árvaellátásra, valamint az egészségkárosodásra tekintettel megállapított baleseti járadékra, rokkantsági járadékra, bányászok egészségkárosodási járadékra. A veszélyhelyzet alatt lejáró rehabilitációs ellátás nem a határozatban megjelölt időpontban, hanem csak a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet hatályvesztését követő második hónap utolsó napján szűnik meg. Az ellátások folyósítása a megszokott rendben történik, az egészségi állapot esedékes felülvizsgálatára a veszélyhelyzet megszűnését követően a hatóság által kezdeményezetten fog sor kerülni.

E rendelet szól arról is, hogy ha a havi rendszeres szociális ellátások – az időskorúak járadéka, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a gyermekek otthongondozási díja és az ápolási díj, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatás – felülvizsgálatának időpontja a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet hatályvesztését követő 15 napon belüli időszakban esedékes, a felülvizsgálatot nem kell lefolytatni. Ezekben az esetekben a felülvizsgálatra a kormányrendelet hatályvesztésének hónapját követő második hónap végéig kerül sor.

A veszélyhelyzet alatt lejáró közgyógyellátásra való jogosultság esetében a jogosultság szintén meghosszabbodik, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet hatályvesztésének napjától számított további 90 nappal. – tájékoztatott az elnök asszony.

Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézkedési tervet fogadott el a fogyatékossággal élők segítése érdekében. Ezzel kapcsolatban felkeresték az egyesülethez tartozó 76 települést, és kérték, hogy jelentkezzenek be abba az adatbázisba, mely a segítséget nyújtó önkormányzatok elérhetőségét tartalmazza. Ezt a rászorulók az alábbi oldalon érhetik el: www.meosz.hu/koronavirus.

- Kazincbarcikán összesen 680 fő szenved testi és szervi fogyatékossággal járó betegségben. Támogató szolgálatunk munkatársai 20 gondozottat látnak el. Elsősorban bevásárlást, ügyintézést végeznek a városban. Négy gondozott sajnos teljesen egyedül van, az ö esetükben teljeskörű ápolást látnak el a kollégák. Természetesen a fertőzés-veszély miatt személyes ügyfélfogadást nem tartunk, de az mkbarcika@t-online.hu e-mail címen, facebook oldalunkon, valamint a 06-48/312-893, illetve a 06-20/976-4072-es telefonszámon állunk tagjaink rendelkezésére- zárta beszámolóját Tomkóné Kiss Mária.

 

 

Indexfotó: nlc.hu

További híreink

Színház az egész világ

Dátum: 2024. júl 31. 15:00

Az idei Kolorfesztivál fantasztikus előadásokat is ígér. Kazincbarcikára érkezik az Experidance és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Pannon Várszínház pedig A padlás című musicalt hozza el a helyi közönségnek.

Története eddigi egyik legnagyobb rekultivációs projektjét zárta a BorsodChem Zrt.

Dátum: 2024. júl 31. 11:00

A vállalat több mint 100 madár- és számos más növény-, illetve állatfajnak adta át a Sóstó területét.

Nagykoncertekkel indul indul az idei Kolorfesztivál

Dátum: 2024. júl 30. 15:00

Augusztus 8. és 10. között a Csónakázó-tónál fellépők sorával veszi kezdetét a Kolorfesztivál. Rúzsa Magdi, Kowalsky meg a Vega és T. Danny indítja a sort.

Egységben az erő: szeptember 21-én eldördül a rajtpisztoly a Kolorfutáson

Dátum: 2024. júl 30. 07:46

Már lehet nevezni a 2024-es Kolorfutásra! A verseny szeptember 21-én kerül megrendezésre, és számos izgalmas változást hoz.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk