https://kolorline.hu/Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ - Rendkívüli intézkedések a kazincbarcikai idősotthonokban

Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ - Rendkívüli intézkedések a kazincbarcikai idősotthonokban

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ által működtetett bentlakásos idősellátó intézményegységekben március 9-étől látogatási tilalmat, március 16-ot követően kijárási korlátozást vezettek be. Minden telephelyen rendkívül komoly erőfeszítések történnek, a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében, amelyek lényegesen túlmutatnak a megszokott, „hétköznapi” tevékenységeken – hangsúlyozta István Zsolt igazgató.

Az érintett intézményekben az I. Számú Idősek Otthonában, a II. Számú Idősek Otthonában, valamint az Időskorúak Gondozóházában összesen 83 fő szépkorúról gondoskodnak napi szinten.

Az intézkedések és a korlátozások óta több – addig természetes, a gondozottak ellátásának minőségét javító – szolgáltatás is szünetel, mindez a járvány terjedésének megelőzése érdekében. Az igazgató kiemelte, hogy éppen ezért a csomagok átvétele, a fodrász, valamint a kozmetikai szolgáltatások szünetelnek, ugyanez vonatkozik a szervezett vallásgyakorlás lehetőségére, valamint a mozgásterapeuta-szolgáltatásra. Mindezeken kívül csak sürgős esetekben kerül sor kórházi vizsgálatra és a kontrollvizsgálatok is szünetelnek – tette hozzá István Zsolt.

Külön kiemelte a vezető, hogy a legfontosabb feladat és a legnagyobb kihívás mindhárom intézményegység esetében a fertőzés bejutásának megelőzése. Ezért minden esetben komoly energiákat fordítanak a mukatársak a tisztaságra, a fertőtlenítés folyamatosságára mind a tárgyi, mind pedig a személyi feltételek tekintetében.

A gondozóknak, illetve az egységben dolgozóknak kötelező a maszk és a kesztyű viselése, valamint a kialakult helyzet kapcsán az előírt protokollok folyamatos alkalmazása, mind a munkába érkezés és távozásnál, a ruházatra, a kézfertőtlenítésre és annak gyakoriságára, a munkaidőben végzett prevenciós feladatokra, az ápolás előtti és utáni fertőtlenítésre vonatkozóan.

Nagyon fontos a napi használatban lévő eszközök fertőtlenítése, az ellátottak testhőmérsékletének rendszeres és folyamatos ellenőrzése, a folyadék pótlása, a gondozottak tájékoztatása a rendszeres kézmosás fontosságáról, az udvaron történő kiscsoportos, vagy egyéni levegőztetés. Elengedhetetlen a szobák folyamatos szellőztetése, illetve a mentálhigiénés foglalkozások, egészségnevelő előadások, beszélgetések megtartása, melyek fő témái a vírus­prevenció és az immunerősítés.

A bevezetett intézkedések az ellátottak mentális állapotában sok esetben negatív folyamatokat indítottak el. Ennek kezelése szintén rendkívüli kihívást jelent a munkatársaknak – emelte ki István Zsolt, mivel a napi ellátáson egyébként is túlmutató többletfeladat nagy megterheléssel jár.

– A gondozottak mentális állapotának szinten tartásához rendszeresek a pszichés gondozások, a lakók tájékoztatása az aktuális hírekről, az egyéni, lakószobában történő foglalkozások, valamint a hozzátartozókkal való kapcsolat elősegítése érdekében telefonon, illetve informatikai eszközök segítségével is bevezették a videóhívásokat. Mindezek a tevékenységek a lakók biztonságérzetének erősítését szolgálják – nyilatkozta az igazgató.

Az Időskorúak Gondozóháza esetében két ellátott ellátási ideje lejárt a veszélyeztető időszakban. Mindkét esetben a Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve a fenntartóval történt egyeztetést követően – a kiadott EMMI-ajánlással megegyezően – hat hónap ellátás-hosszabbítás történt.

További híreink

Föld napja a kazincbarcikai ovikban a játékos környezettudatosság szellemében

Dátum: 2024. ápr 29. 19:00

A Kazincbarcikai Összevont Óvodák környezet munkaközössége újra játékos, környezettudatosságot megalapozó programra hívta a Föld napján városunk óvodásait. Az esemény során a gyerekek játékos állomásokon keresztül tanulhattak a hulladékszelektálásról, a növények és az állatok védelméről, illetve arról, hogy a környezettudatos magatartás nemcsak egy napra szól, hanem egy egész évre, életre.

Új, modern buszmegállókkal és mutatós hulladékgyűjtőkkel szépül tovább Kazincbarcika

Dátum: 2024. ápr 29. 17:00

Kolorcity jól mutató és tiszta városi környezetét legújabban 19 modern buszmegálló és új hulladékgyűjtő edényzetek csinosítják tovább. Az önkormányzat a lakosság igényeinek figyelembevételével törekszik a városon belüli életminőség javítása.

Környezetvédelem és fenntarthatóság – játékosan és színesen

Dátum: 2024. ápr 29. 15:02

A Föld napján interaktív kiállítással lepték meg az iskolás és óvodás korosztályt a Mezey István Művészeti Központban. A tárlat a környezetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet színesen és nagyon sok hasznos információval.

Atrocitás a KBSC-Honvéd mérkőzésen

Dátum: 2024. ápr 28. 20:31

Vendégszurkolók csaptak össze a biztonságiakkal a vasárnapi Kolorcity Kazincbarcika SC — Budapest Honvéd mérkőzésen. A verekedés miatt a játék is leállt, így a 90. perc után 15 perc hosszabbítás következett.

KolorTV élőben

Programajánló

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Fitt Barcika május

Kazincbarcika

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Születés hete Kazincbarcikán

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk