https://kolorline.hu/30 éves a Gyermekek Háza-Kézművesház

30 éves a Gyermekek Háza-Kézművesház

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Hosszú utat járt be Kazincbarcika kultikus intézménye a három évtized alatt. Sok száz gyermek és felnőtt mesélhetne a falai között töltött órákról, az itt kötött barátságokról, s mindenekelőtt a megszerzett tudásról. Nagyot fordult a világ kereke 1990. május 27-étől, de az alapelvek, melyeket Neszádeli Gyula vezetése idején raktak le, máig meghatározóak.

Ezek az értékek a játszóházi mozgalom kezdetétől, a ’80-as évektől az alkotás öröméről, a játékosságról szólnak. A világ ugyan sokat változott, de a gyermek minden korszakban egyforma. Érdeklődésüket, kíváncsiságukat a kor szelleméhez igazítva kell fenntartani és csiszolni. A Gyermekek Háza – Kézművesház több évtizedes sikerének titka ebben rejlik. Mindig a kihívásokra reagálva, megújulva volt képes működni. Olyan szakkörök születtek, melyek élvezetet jelentettek a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

GYH

A gyermekeknek szóló foglalkozások mellett felnőtt műhelyek alakultak, melyek némelyike nem csupán országszerte, de külföldön is öregbíti városunk hírnevét. Az elmúlt évek során számos elismert alkotó mutatkozott be Kazincbarcikán. Ugyanakkor a Gyermekek Háza-Kézművesházban készült munkákat az érdeklődők állandó és időszakos kiállítás formájában tekinthetik meg. Jó néhány sikeres pályázattal büszkélkedhetnek, mint például az Országos Gyermek és Ifjúsági népi Kézműves Pályázat, a Diákalkotók Országos Tűzzománc Pályázata, az AMKA kézműves pályázatai, az Országos Kosárfonó Verseny, az Országos Textiles Konferencia, a Wanhua rajzpályázat, a Gyermekjóléti Alapítvány és az Országos Mécs László Irodalmi Társaság rajzpályázata, vagy az Orzágos Zománcművészeti Biennálé. A megszokott programokon kívül egy-egy izgalmas alkotásra, rekord kísérletre is sikerült az érdeklődőket bevonni, a házban tevékenykedő Sajómenti Népművészeti Egyesület tagjainak a segítségével.

GYH

A „MÁJUSFA-ÉLETFA” után, amire 33 ezer virágot és levelet készítettek papírból, egy „TOJÁSFA-ÉLETFA” megvalósítása következett a városlakók bevonásával. A fára 13200 db felkantározott piros tojás került, ami a város 55. születésnapi ajándéka mellett az összefogás fokmérője, mutatója is volt. A ház 25. évfordulója alkalmából 25 órás 25 műhelyes, óránkénti tevékenységváltással maratoni játszóházat csináltak.

GYH

További híreink

Jól futott Kazincbarcika a Futókörök napján

Dátum: 2024. ápr 28. 13:03

Másodszor indult városunk az országos Futókörök napja című sportprogramon április 27-én. Itt különböző települések gyakorló és alkalmi futói gyűjtötték egyénileg a „közösbe” a lefutott köröket, és ezzel mérték össze magukat a helyszínek. Kazincbarcika a 20 részt vevő település között összesítésben az eredményes 6. helyen végzett.

Megállni és parkolni is tilos lesz több mint 1 hétig az Újkazincon

Dátum: 2024. ápr 26. 20:20

Aszfaltburkolat kerül a környező kisebb átkötő után után az Újkazinc városrész fő átvezető útjára is. Az autók több mint 1 héten át sem megállni, sem parkolni nem tudnak a munkálatok útvonalán.

Színes és formabontó! És milyen legyen még a strandunk?

Dátum: 2024. ápr 26. 13:15

„A várostervezés közös ügy, hiszen együtt élünk itt, ebben a színes városban. Egy strandberuházás szinte mindenkit érint valamilyen módon, miután családi programok színtere lesz majd ez a hely, ezért szeretnénk kikérni a kazincbarcikaiak véleményét és ötleteit is” — erről Szitka Péter polgármester nyilatkozott a város új strandjának tervezése kapcsán.

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.