https://kolorline.hu/Húsz kilométeres bringapark épül Kazincbarcikán

Húsz kilométeres bringapark épül Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika 2016-ban nyerte el a Kerékpárosbarát település címet. A városban épült több mint tíz kilométeres kerékpárút-rendszer kiépítésével jelenleg településünk szinte összes intézménye, sok munkahelye és kereskedelmi létesítménye biztonságosan megközelíthető kétkeréken is. Kazincbarcika Város Önkormányzata idén áprilisban pályázatot nyújtott be az Országos Bringapark Programra, mellyel már a természetközeli kerékpározást kedvelők igényeit is kielégítenék.

bringapark

A pályázat részeként egy single trail – egynyomvonalú – pálya kialakítását tervezik a környékbeli dombokon és a csatlakozó utakon.
Mint ismeretes három újabb szakasszal bővült a város kerékpárút-hálózata az elmúlt két évben. A Mátyás király és Egressy utakat összekötő Pollack Mihály úti ötszáz méter hosszúságú szakasz régi vágya volt a bicikliseknek. Szintén jelentős hiányosságot pótolt az Attila úti szakasz, amely az Építők útján már korábban megépült kerékpárutat kötötte össze a Tesco körforgalommal. Az új, 700 négyzetméteres vonal által a város bármely részéről kerékpárral könnyedén és biztonságosan megközelíthető a városrész, ahol több bevásárlóközpont is működik. A városrészben a kerékpárút mentén a legtöbb szakaszon a járda is megújult. Az alsóvárosi kerékpárút összekötő kapocs is lesz a környező településekkel, ugyanis a közeljövőben Kazincbarcikát Sajóivánkával és Vadnával összekötő kerékpárút ide csatlakozik majd be. Tavaly a kertvárosi városrész Tardonai úti szakaszát is sikerült bekapcsolni a kerékpáros vérkeringésbe. A Május 1. úti kereszteződéstől 1675 méteres szakasz épült, a párhuzamos járdák teljes megújításával. Ezzel gyakorlatilag a város egyik végéből – Hebolyától a 26-os útig – a másikig el lehet jutni kétkeréken.
– Az újabb pályázat alapvető célja, hogy a városunknak és vonzáskörzetének egy élménydús programot biztosítsunk a pályák megépítésével, de a távlati célok között szerepel a környező települések bevonásával egy összefüggő bringás bükki élménypark kialakítása is – tudtuk meg Szitka Péter polgármestertől.
A tervek szerint a várost határoló dombvonulaton – a Csónakázó-tó – Jószerencsét út – Nyárfa utca – Kis Bondor-dülő – Alacska felőli határ által körbefogott mintegy 1,4 km2-es területen hat darab, összesen 20 km-es, különböző hosszúságú és nehézségű pályát építenek ki.
– A Csónakázó-tó jelenleg is számos rendezvény helyszíne, a lakosok kedvelt pihenőhelye. Éppen ezért a single trek pálya kiinduló és érkezési pontjai itt lesznek elhelyezve – tájékoztatott a részletekről a Klimon István alpolgármester. Az induló bázisnál egy telepített automatikus, öntisztító, felügyeletet nem igénylő illemhely épül majd, valamint olyan okospad telepítését tervezik, amely többek között mobiltelefon-töltést biztosítana a felhasználók számára.
Az indítókapu mellett egy nagyméretű információs táblán látható lesz a teljes pálya átnézeti helyszínrajza, továbbá kialakítanak szervizoszlopot, ivókutat is, illetve 4 db kerékpártárolót, mely lehetőséget ad arra, hogy a látogatók biztonságosan elhelyezhessék a kerékpárjaikat.
A pihenésről és felfrissülésről a főbb csomópontokban pihenőpadokat rönkasztallal gondoskodnak majd, ahol szintén lesznek biciklitárolók. A pályán lévő mentési pontokat táblával jelzik.
A pálya vonalvezetése a természetes domborzati viszonyokhoz igazodik, a pályák rendezése során csak természetes anyagok (pl. kőzúzalék, fa) alkalmazhatók, ezért a balesetek elkerülés érdekében több szakaszon fakorlát és az úgynevezett Homokbánya route pályán a tervek szerint fahíd is biztosítja a biztonságos közlekedést.
A pályák közötti átjárás, az átkötő utakkal kerül kialakításra, ezeket a tájékoztató oszlopok jelzik a kereszteződésekben, illetve leágazásokban, itt szintén a biztonság érdekében fa szerkezetű lassító elemeket helyeznek el.

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk