https://kolorline.hu/A klímaváltozás ellen dolgoznak Kazincbarcikán

A klímaváltozás ellen dolgoznak Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Új, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást célul kitűző mintaprojekt indul Kazincbarcikán. A LIFE-CLIMCOOP program nyitó sajtótájékoztatójának egyik előadója volt Klimon István alpolgármester augusztus 25-én a Miskolci Egyetemen.

A program célja olyan köz- és magánszféra közötti partnerség kialakítása, városi és vállalati együttműködés fejlesztése, tesztelése és terjesztése, amelynek során az érdekeltek kollektívan lépnek fel a helyi éghajlati kockázatok csökkentése érdekében.

A projekt Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. között jön létre konzorciumi partnerekkel kiegészülve, a Miskolci Egyetem koordinálásával. Közös alkalmazkodási klímastratégiát készítenek, amely az éghajlatváltozás sérülékenységének vizsgálatán alapul. Elkészül egy módszertani útmutató, valamint egy online alkalmazkodási jó gyakorlat gyűjtemény, amelyek elősegítik majd más önkormányzatok és ipari vállalatok későbbi ezirányú kooperációját.

– Nagyon sokszor volt városunk a híradásokban azzal kapcsolatosan, hogy rossz a levegő minősége; akkor is szánkózhatnak nálunk a gyerekek, amikor az országban máshol nem esik a hó; a térségben sokszor van özönvízszerű esőzés. Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy az itt élők életminősége javuljon. A szállópor-koncentrációját stratégiai partnerünknek, a BorsodChem Zrt.-nek és a lakosság szilárd tüzelőanyag használata csökkentésének köszönhetően jelentősen sikerült már csökkenteni – mondta előadásában az alpolgármester, aki hozzátette, hogy az új projekten belül számos olyan beruházás valósulhat meg, amivel tovább növelhető az itt lakók életminősége. Többek között az eddig vezetékes, ivóvízminőségű vízzel való locsolást felválthatja a technológiai szürke, környezetre nem ártalmas vízzel való öntözés egy új berendezés létesítésével. Szintén javulást okoz majd, ha megépül az okospad, amelyen egy mohafal segítségével tiszta, friss levegőt szívhatnak az emberek.

Klimon István
Fotók: Zele Tímea

– A BorsodChem Zrt. és a város önkormányzata is örömmel fogadta azt a kormánydöntést, hogy a 26-os elkerülő út építése megkezdődhet, ezáltal jelentősen csökkentve a városon átmenő forgalmat és légyszennyeződést. Jó érzés, hogy a partnereinkkel együtt valóban tudunk tenni a jövőnkért, és kézzelfoghatóan le tudjuk szorítani a klímaváltozás hatásait itt helyben, ezáltal hozzájárulva a globális probléma megoldásához – fejtette ki a városvezető.

Kazincbarcika és a BorsodChem Zrt. együttműködési mechanizmusokat dolgoz ki és működtet az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések előmozdítására. Az éghajlatváltozási platformot koordináló szervként hozzák létre, a klímatudatosság és a tudásbázis növelése érdekében jövőkutató csoportot, valamint egy egyedülálló klímaalapot indítanak a helyi kis léptékű, olcsó adaptációs intézkedések támogatására.

A kezdeményezés csaknem hárommillió eurós költségének több mint felét az Európai Unió finanszírozza a LIFE-CLIMCOOP program keretében.

Life logó

A LIFE-CLIMCOOP LIFE19 CCA/HU/001320 számú projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

További híreink

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

Progresszív Digitális Témahét a Tompa Mihály iskolában

Dátum: 2024. ápr 22. 08:19

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája idén 9. alkalommal csatlakozott a Digitális Témahét nevű országos digitális pedagógiai mozgalomhoz. Az április 8-tól 16-ig tartó program címeres témája pedig kiváló alkalomszerűen Kazincbarcika kerek 70 éves születésnapja lett, köré épített kreatív feladatokkal az alsósok számára.

Kazincbarcikai siker a 6. Kassa-Miskolc Ultramarathonon

Dátum: 2024. ápr 21. 17:50

Nem akármilyen kazincbarcikai sikerek is születettek a 6. Kassa—Miskolc Ultramarathonon. A BorsodChem Runners férfi ötös váltója rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott fel, de szépen szerepeltek további egészben vagy részben kazincbarcikai formációk is.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk