https://kolorline.hu/

"Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!"

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Vajon igaz a régi mondás? Egy dologban bizton rábízhatjuk magunkat: ez pedig a napindító reggeli étkezés fontossága. Azonban a helyes táplálkozás az egészséges életmód elengedhetetlen részét képezi. Lényeges a mit, hogyan, mikor kérdése. A témát az idősek hónapja alkalmából kollégánk járta körül Székelyföldiné Gór Ágnes dietetikussal. Bár a szakember tanácsai elsősorban a szépkorúaknak szólnak, viszont nem árt megszívlelni a fiatalabb generációnak sem.

Okostányér, okosan használva

A dietetikus főként a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének táplálkozási ajánlására, az „Okostányér” útmutatásaira hívta fel a figyelmet. Ez alapján a napi táplálkozásban minden esetben jelenjen meg a zöldség és a gyümölcs, melynek adagja a naponkénti 400 gramm. Ugyancsak alapvető a gabonafélék bevitele, melyek közül lehetőség szerint a teljes kiőrlésű liszttel, vagy a rozsliszttel készített, magokkal megszórt kenyeret, pékárut, illetve tésztát válasszuk. Ezek a szénhidrátokban gazdag termékek a mozgásunk, az energiánk megőrzésében játszanak meghatározó szerepet. A fent említett tányéron megjelennek a fehérjék.  A húsfélék, a tejtermékek, a tojás nagyon fontos fehérjéket tartalmaznak, melyek az idősebb korosztálynál jelentkező csökkent felszívódás miatt még nagyobb jelentőséget kapnak. Kiváltképp a főétkezéseknél figyeljünk a teljes értékű fehérjék bevitelére. Vannak idősek, akik már nem szeretik annyira a húsokat. Nekik javasoljuk a száraz hüvelyeseket – igaz nem teljes értékű fehérjéket tartalmaznak – de, a babbal, a borsóval, a lencsével, ha nem okoznak hasi puffadást, nagyon jól lehet pótolni a húsokat, és rostforrást is jelentenek egyben.

A megfelelő folyadékmennyiség bevitele ugyancsak nélkülözhetetlen

Napi szinten mindenképp ajánlott 2-2.5 liter folyadék bevitele. Ez természetesen nem igaz minden egyes napra, hiszen a folyadékbevitel mennyisége függ a fizikai aktivitástól, valamint a kinti hőmérséklettől. Nyilván nyáron a nagy melegben több folyadékot kíván a szervezetünk, de a fenti mennyiséget feltétlenül fogyasszuk el. Reggeltől minden órában egy deci folyadékot igyunk meg, elsősorban vizet. Ha lehet, kerüljük a cukrozott italokat. A 100%-os gyümölcsleveket víz hozzáadásával fogyasszuk, hiszen így nemcsak a gyomrunkat kíméljük, hanem változatosabb lesz a folyadékbevitelünk is. Az otthon elkészített friss gyümölcslevek és zöldséglevek azontúl, hogy ízletesek, roppant egészségesek, bátran készítsünk belőlük turmixot.

Erősítsük immunrendszerünket!

Itt az ősz, s bizony ez az időszak, amikor az immunrendszerünket szeretnénk építgetni, hogy megelőzzük az ilyenkor jelentkező felső-légúti megbetegedéseket.  Amennyiben nem volt eddig megfelelő a táplálkozásunk, a szervezetünkben hiányállapot alakulhat ki, ezért fontos, hogy az immunrendszerünket támogassuk vitaminokkal, – például C - vitaminnal, cinkkel – vagy olyan zöldség és gyümölcsfélékkel, melyek C - vitaminban gazdagok. Ilyen a káposzta, a citrusfélék és a paprika. A cinket a húsokból tudjuk bevinni. Vannak népi gyógymódok is, amelyek megjelennek.  A fokhagyma, méz, vagy a csipkebogyó is bevált „erősítőszer”.

Mikor, mit fogyasszunk?

Rendkívül kardinális kérdés, hogy mi kerüljön az asztalunkra.  A szépkorúaknál már előjönnek a krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás, vagy a veseprobléma, ami miatt speciális diétára szorulnak, de nézzük meg, ideális esetben mit tartalmaz egy átlagos reggeli, ebéd és vacsora.

A reggelire szükségünk van, mert el kell indítani a bélrendszerünket, az emésztésünket. A szelet kenyér, zsömle, kifli inkább teljes kiőrlésű, magos, rozsos legyen. Valami zsiradék biztosan fog rá kerülni. Nem kell megijedni tőle, ugyanis sok vitamin felszívódásához szüksége van a szervezetünknek rá. Nyugodtam megkenhetjük a zsemlénket, kenyerünket valamilyen zsiradékkal, erre jöhet valamilyen felvágott, ha lehet, ez már legyen zsírszegény változat, mindenképpen valamilyen idény zöldséggel kiegészítve. A folyadék lehet narancslé, tea, tej. Természetesen, ha valaki zabpehellyel, joghurtos gyümölcssalátával szeretné indítani a napot, az szintén megfelelő.

Tízóraira, uzsonnára friss gyümölcsök, turmixok fogyasztása javasolt.

A főétkezés okvetlen két fogásból álljon. Semmiképp ne feledkezzünk meg a levesről, mert folyadékpótló, zöldségekkel dúsítva vitaminpótló hatású, ezen túlmenően pedig segíti az emésztést. A főételhez a krumpli, a rizs, a tészta változatosan elkészítve mind kitűnő választás. A bulgur is kiváló, bár az idősebbek ódzkodnak ellene, de ugyanúgy kell elkészíteni, mint a rizst, és köretnek nagyszerű.

 - A vacsora időpontját a fizikai aktivitásunkhoz mérten időzítsük. Ahhoz, hogy nyugodt éjszakánk legyen, a vacsorát két órával a pihenés előtt fogyasszuk el. Tehát, ha tudjuk, hogy este nyolc órától nem csinálunk semmit, csak a fotelben kényelmesen elhelyezkedve nézzük a tévét, érdemes az utolsó étkezést hat óra tájékára időzíteni. Egyébként ez lehet a reggelihez hasonló hideg vacsora és lehet meleg, ami a főételhez hasonló – mutatott rá a szakember.

 

Indexfotó: patikaplus.hu

További híreink

Összetett KolorMajális a Csónakázó-tónál

Dátum: 2025. máj 02. 16:56

Kazincbarcika négynapos majálisának első napja telt leginkább egy újratervezett május 1-jei ünnep és — mégis egyúttal — a retró jegyében. Ezen a napon búcsúi hangulat helyett inkább a város értékteremtő és -közvetítő közösségei gondoskodtak élményről minden korosztálynak.

Tarisznyával és útravalóval — mintegy 500 diák ballagott Kazincbarcikán

Dátum: 2025. máj 01. 13:10

Megható pillanatok, az elmúlt időszak összegzése és a jövő ma még írásbeliken és döntéseken múló pillanatai. Kazincbarcika négy oktatási intézményében jártunk, ahol osztálytársak, tanárok és hozzátartozók voltak részesei az örömteli és gyakran felemelő pillanatoknak. Erről tanúskodnak képgalériáink is.

Új fejlesztési irányba nyitott a BorsodChem

Dátum: 2025. ápr 30. 15:00

Mintegy 1,3 milliárd forintból fejleszt saját katalizátortechnológiát és labort a BorsodChem, hogy a segédanyaggyártás egy újabb fázisának a hazai termelésbe integrálását előkészítse.

Megemlékezés Egressy Béni születésének évfordulóján

Dátum: 2025. ápr 30. 07:50

Egressy Béni zeneszerző, író, színész születésének 211. évfordulóján megemlékezést tartott Kazincbarcika városa.

KolorTV élőben

Programajánló

Május 3. Nézünk mint a moziban

Csónakázó-tó

Futókörök napja

Csónakázó-tó

Reklám

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk