https://kolorline.hu/Térítésmentes HPV elleni védőoltás 7. osztályosoknak

Térítésmentes HPV elleni védőoltás 7. osztályosoknak

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A 2020/2021-es tanévben első alkalommal nyílik lehetőség arra, hogy a 12. életévet betöltött, az általános iskola 7. osztályát szeptemberben kezdő lányok és fiúk önkéntes, térítésmentes HPV (Humán Papilloma Vírus) elleni védőoltásban részesüljenek. Az oltás az iskolai ellátások során a GARDASIL 9 vakcinával történik, melynek oltóanyaga a HPV 9 típusa által okozott betegségek ellen nyújt védelmet.

Az önkéntes, ingyenes igénybevételhez szülői nyilatkozat szükséges. Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy a fent említett időszakban nem kívánja beadatni gyermekének a védőoltást, úgy később bármikor, a háziorvossal egyeztetve, receptre felírva, térítés ellenében igénybe veheti.

A vírussal és az oltással kapcsolatban tájékoztatást kérhetnek az iskola- vagy gyermekorvostól, az iskolai és a területi védőnőtől is.
– A megelőzés a védőnői szakma szempontjából is nagyon fontos. Megelőzésről akkor beszélhetünk, ha a betegség még nem alakul ki, ezt a célt szolgálná az ingyenes HPV, azaz a humán papilloma vírus elleni védőoltás. A szülőknek, mivel az oltás önkéntes és mindig kampány jellegű, a tanévre vonatkozik, írásban kell nyilatkozni, hogy kéri-e – tudtuk meg Sáfrány Attiláné ifjúsági szakvédőnőtől, aki elmondta azt is, hogy az antibiotikumok elterjedését megelőzően számos klasszikus nemi betegség alakult ki, amelyek száma a gyógyszerek megjelenésével jelentősen csökkentek, szinte eltűntek. Jelentőségüket vesztették a más vírusok okozta betegségekkel szemben.

– A 2014/2015 tanévtől kezdve a nemzeti Népegészségügyi program keretében az állam ingyenes biztosította a hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött lányoknak a HPV elleni védőoltást, amelyet ettől a tanévtől a fiúk is igényelhetnek. A nemi úton, vírus által terjedő betegség ellen nincs gyógyszer, csak megelőzni lehet. A legfontosabb formája a védőoltás. A HPV következtében a nők 80%-a átesik a fertőzésen, általában tünetmentesen. Az immunrendszer segítségével meggyógyulnak, de a 10-15% százalékuk esetében tartós HPV fertőzés alakul ki, ami az évek során méhnyakrákot is okozhat. A nők 45 éves kor alatti rákos megbetegedések közül az emlőrákot követően ez a 2. leggyakoribb. Évente közel 400 nőt veszítünk el emiatt, ezért fontos, hogy a szülők még akkor tudjanak dönteni a megelőzésről, amíg nem találkoznak vele a gyerekek, mivel nemi úton terjed. A 9-15 éves korosztály között a legajánlottabb az oltás. A vírus a száj, a végbél, a nemi szervek nyálkahártyáján, hámján szaporodik. A végbél és péniszrák, a különböző szájrákok és fejdaganatok a 20-50%-áért felelős a HPV vírus, amelynek közel 130 fajtája létezik, ebből 15-30 féle okozhat rosszindulatú, rákos megbetegedést. Maga az oltóanyag a kezdetekben két komponensű volt, egy-két éve pedig 9 féle rosszindulatú daganatot okozó vírus tisztított fehérjekivonatát tartalmazza, ezáltal még hatékonyabb. A tévhittel ellentétben nem betegíti meg a gyerekeket az oltás, ellenben az immunrendszerüket oly módon stimulálja, hogy szervezetük ellenanyagot termel a vírus ellen. Nem véd meg minden daganatot okozó törzstől, ezért a ivarérett korban, illetve amikor elkezdik a nemi életet nagyon fontos, hogy a lányok rendszeresen méhnyakrák-szűrésen is vegyenek részt – fejtette ki a szakember.

Élve a lehetőséggel már a lányok mellett több fiú szülei is igényelték a térítésmentes védőoltást.
– Amikor először hallottunk erről a lehetőségről, kicsit meglepődtünk, hiszen a mi időnkben nem tudtunk még erről. Elgondolkoztunk, megkérdeztünk több szakorvost és utána olvastunk, hogy mi is az a HPV és mi ellen véd az oltás. Miután megtudtuk, hogy a fiúk esetében ez a vírus végbélrákot okozhat, és ezzel az oltással ez megelőzhető, úgy döntöttünk, hogy érdemes a gyermekünknek beadatni. Bár ő nagyon fél minden injekciótól, de miután elmagyaráztuk neki, hogy miről van szó, megértette és egyetértett velünk – árulta el Kiss László, akinek 7. osztályos fia a Kazinczy Ferenc Tagiskola diákja.

 

További híreink

Választások — 2024. június 9.

Dátum: 2024. ápr 17. 13:36

Idén június 9-én helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek. Cikkünk a legfontosabb tudnivalókat folyamatos frissítés mellett tartalmazza. A kazincbarcikai választópolgárok megtudhatják, mik a határidők, és 2024-ben hogyan alakul a városban a választókerületeknek, valamint a szavazóköröknek a listája.

Tudat(re)formáló óvodapedagógiai konferencia Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 17. 09:01

A Covid-idők kényszerszünete után összesítésben harmadik alkalommal rendeztek városunkban óvodapedagógiai konferenciát a Kazincbarcika Összevont Óvodák. A rendezvényt tudattranszformáló, interaktív előadással koronázta meg Bagdi Bella pszichológus, a Boldogságóra szellemi anyja is.

Jövőbe mutató partnernap a 35 éves Humán Kft.-nél

Dátum: 2024. ápr 16. 20:39

Az első nagyszabású partnernapját tartotta április 12-én Kazincbarcika 35 éves informatikai cége, a Humán Kft. Az eseményen résztvevők megismerhették a vállalat régi és új szolgáltatásait, valamint fejlesztéseit.

Vármegyei Diákolimpia elődöntőn mérkőztek Borsod ifjú labdarúgói

Dátum: 2024. ápr 16. 15:24

A Diákolimpia labdarúgás vármegyei elődöntőjének adott otthont városunk a napokban. Kazincbarcika, Ózd és Edelény legtehetségesebb fiatal sportolói versenyezhettek, összesen 120-an, 12 csapatban. A cél a legjobbak kiválasztása volt a vármegyei döntőre. A kazincbarcikaiak most is bravúrosan teljesítettek.

KolorTV élőben

Programajánló

Babakiállítás

Mezey István Művészeti Központ

Szárazon megúszós Vízikomplexum-bejárás

Vízi komplexum

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk