https://kolorline.hu/30 éves a Barcikai Históriás

30 éves a Barcikai Históriás

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Idén ünnepli a harmincadik évfordulóját a Barcikai Históriás helytörténeti magazin. A neves alkalomból Takács Zsolt főszerkesztő emlékezett vissza az elmúlt három évtizedre.

1990 novemberének egyik hűvös, esős napján a Budapestről Kazincbarcikára tartó buszjárat, alighogy elhagyta a fővárost, lerobbant. A helyette indított másik busz egyórás késéssel érkezett meg a célállomásra. Valószínűleg egyik utas sem felejtődött a lerobbant közlekedési eszközön, ám egy fontos csomag igen: a Barcikai Históriás várva várt első száma így csak a másnapi járattal juthatott el városunkba. Persze attól, hogy a pályaudvarra megérkezett, még nem került az olvasókhoz, azt „teríteni” is kellett, így hát az alapító-főszerkesztő, Takács István helyi buszjáratokra szállva maga hordta szét az árusítást vállaló boltokba. De ahogy a későbbiekben sok más mindenben, egyszer a terjesztésben is akadt különleges segítség. A buszpályaudvar közelében intézkedő rendőrök felfigyeltek arra, hogy valaki gyanús csomagokat pakol le egy távolsági járatról, ám amint megtudták, miről van szó, rendőrautójukat postakocsivá alakítva sorra járták a megadott címeket – gyaníthatóan pillanatnyi riadalmat keltve az üzletekben tartózkodókban… Ennyit a terjesztés – ma már bizonyára hihetetlen – hőskoráról.

A Barcikai Históriás 1991-től 1993-ig negyedévenként, majd 2000-ig évente jelent meg, olykor 100 oldalas kiadványként is. Az évek során a lapban publikálók köre is egyre bővült, de már a kezdetektől maga mellett tudhatott olyan állandó munkatársakat, mint Bagi Aranka, Széplaki Kálmán, vagy a helytörténeti újságot grafikáival gazdagító Mezey Istvánt.

Az ezredforduló után a lap életében egy hosszú szünet következett, amely időszak alatt azonban olyan mennyiségű képi és írásos dokumentumokat és értékes új információkat sikerült összegyűjteni, hogy a folytatás nem is volt kérdéses: akár önmagukban, akár újraírva vagy kiegészítve Kazincbarcika történetét, mindezeket közkinccsé kell tenni. 2014-ben útjára indult a megújult Barcikai Históriás – egy autóbuszhoz képest mindenképpen – korszerűbb hírszállító eszközön, vagyis az interneten. Az új cikkek között, a sok érdekes téma mellett, az olvasó például Kazincbarcika régi utcáin bolyongva megismerkedhet a városunkat egykor átszelő kisvasutak történetével, pontos nyomvonalával, betekintést nyerhet az egykori Mazsola vagy Napfény életébe, a város első iskolájába, régi rockzenei életébe vagy néptáncos hagyományaiba, megtudhatja, miért különlegesek a szobraink, sőt még azt is, jártak-e a 60-as években nyugati kémek (bálnának álcázva magukat) a településen…

A helytörténeti újság utolsó papíralapú száma „Vélemények a Barcikai Históriásról – Válogatás a tíz év postájából” címmel egy összeállítást tett közzé, melyben idézi a BVK volt vezérigazgatójának, Körtvélyes Istvánnak a gondolatait: „…a régi múltról keveset tudtam. Így külön élmény volt számomra a Históriás várostörténeti része. Tehát a városnak nem csak jelene, jövője, hanem tiszteletre méltó múltja is van.” Ezt a múltat tárja fel és mutatja be sokszínűen a továbbiakban is a Barcikai Históriás online változata is.

Indexkép: Mezey István 

További híreink

A gyerekeké is a Kolorfesztivál

Dátum: 2024. aug 02. 15:00

Három napon át a gyerekeké lesz a Csónakázó-tó Kazincbarcikán. A Kölyöksziget csupa játékkal vár minden fiatalt augusztus 10. és 12. között.

Forgalomkorlátozás hétfőtől a Mátyás király út 17-23. szám előtt

Dátum: 2024. aug 02. 11:37

Hétfőtől a következő hét péntekig — munkavégzés miatt — a Mátyás király út 17-23. szám előtti parkolóban nagyobb volumenű forgalomkorlátozásra kell számítani az arra közlekedőknek Kazincbarcikán.

Tanszergyűjtést kezd a KSZSZK

Dátum: 2024. aug 01. 17:39

Felajánlásokat vár a KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ a rászoruló diákok számára a tanévkezdéshez. Akik felszereléssel járulnának hozzá ahhoz, hogy gondtalan legyen az iskola indulása azoknak is, akiknek kevesebb jut, azok szeptember 5-ig segíthetnek. Cikkünkben a részletek.

Kiállítások és könyvbemutató a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 01. 15:00

A kultúra és a művészet is megjelenik az idei Kolorfesztiválon. Kiállítások nyílnak helyi alkotók munkáiból, valamint debütál dr. Czifra János legújabb kötete is.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk