https://kolorline.hu/Központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán

Központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A TOP-1.1.3-15-BO1-2018-00027 azonosító számú, „KÖZPONTI KONYHA FEJLESZTÉSE KAZINCBARCIKÁN” című projekt megvalósítása Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Príma Kft. közös beruházásaként jön létre.

A projekt céljai:
► A közétkeztetést szolgáló konyhai, főző funkciók bővítése az ételkínálat szélesítése a sajátos igények kiszolgálása érdekében
► Meglévő konyhai eszközök korszerűsítése, tároló bővítése a hatékonyabb főzés szervezésének érdekében
► A főzésnek helyet biztosító központi konyha épület energiahatékonyságának javítása, a megújuló energiaforrás részarányának növelése

A központi főzőkonyha épületének energetikai célú korszerűsítése, melynek keretében megvalósul a kültéri nyílászárók cseréje, illetve a homlokzati felületek és tetőszerkezet szigetelése, a nagy belmagasságú, kihasználatlan terek belső álmennyezetekkel történő ellátása. Az energetikai korszerűsítés részeként 113,85 kWp névleges teljesítményű napelem kerül felhelyezésre a tetőre. A hőszigetelésétől, illetve a napelemektől az épület energia fogyasztása a jövőben 30-35%-kal csökkenhet.

A központi konyha épületen belül a fenti fejlesztési elemeken túl kialakításra kerül egy jelenleg üresen álló, fejlesztési célokra fenntartott - egykor varrodai funkciónak helyet biztosító - helyiségből egy készétel előállítására szolgáló konyhai rész, illetve az édességipari termékek előállítását magasabb színvonalon biztosító cukrászüzem. Mindkét konyha helyiségbe szükséges a konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése. A készétel előállító egység létrehozását indokolja, hogy sokan veszik igénybe a közétkeztetést, de nem feltétlenül az épületek közös étkezőhelyiségeiben fogyasztják el az ételt, hanem máshol és a konyha nyitvatartási idején kívül, pl. az adott intézmény teakonyhájában. A készétel előállító üzem lehetőséget teremt arra, hogy az ételeket becsomagolva a főzés, így első melegítés után később, az ételek minőségét megőrizve is el lehessen fogyasztani. Így a társaság rugalmasan tudja biztosítani a jövőben ellátási kötelezettségét, különösen azon esetekben, amikor pl. a gyermekek iskolai, vagy egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudják a megadott ebédidőben elfogyasztani a megrendelt ételt. A tervezett megoldással az étel minősége megőrizhető. Továbbá a készétel előállítással, csomagolással lehetőség van a vállalkozói alapú megrendelésekre, az ételek kiszállítására, mely eredményeként a bevételek is nőhetnek, ellensúlyozva a közétkeztetés veszteségeit, és az önkormányzat által nyújtott működési kiadásokat. A cukrász üzemben a korábbiakhoz képest többféle és jobb minőségű cukrászati és pékárú termékek készülhetnek el, mely növeli a társaság szolgáltatási minőségét, a szolgáltatás iránti bizalmat és elégedettséget. Továbbá a cukrászüzem a jövőben helyet tud biztosítani cukrász tanműhelynek, így a társaság az Ózdi Szakképzési Centrum helyi szakiskolájával közösen tudja biztosítani Kazincbarcikán a cukrászati középfokú képzést. A központi konyha épületen belül kialakítandó új főző helyiségkehez közvetlenül kapcsolódó konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése is a projekt részét képezi.

A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg, szerződött támogatás összege: 171.000.000 Ft, a támogatás mértéke: 100 %.

A projekt teljeskörű zárására 2023. december 31-én kerül sor.

További híreink

Fenntartható fejlesztéseiért ismerték el Magyarország legnagyobb vegyipari vállalatát

Dátum: 2025. dec 01. 13:00

CSR Hungary Díjat nyert a BorsodChem a fenntarthatósági törekvéseiért. A BorsodChem Zrt. elnyerte a rangos CSR Hungary Díjat a Legjobb ‘Nettó nulla’ megoldásért kategóriában, amellyel a vállalat hosszú távú fenntarthatósági és körforgásos gazdasági törekvéseit ismerték el. A jelenleg folyamatban lévő és az elmúlt 10 évben megvalósult fejlesztéseik értéke meghaladja a 700 milliárd forintot, amelyek mérhetően és hatékonyan támogatják az alacsonyabb karbon kibocsátású és kevesebb erőforrást igénylő működést. A díj annak a stratégiai gondolkodásmódnak és hozzáállásnak az elismerése, amely a gazdasági hatékonyságot és a környezeti felelősséget nem egymással szemben, hanem egymást erősítő tényezőként kezeli.

ÖKOllekció Alsódobszán — a suli és a divatsuli egymásra hat

Dátum: 2025. dec 01. 10:59

Az 5. ÖKOllekció-turné állomás, avagy a textilpazarlással szembeni újabb műhelymunka és beszélgetés meghatóan sikerült. Még a Redesign Divatsuli előadóját és foglalkozásvezetőjét, Molnár Ágnest is sikerült a fogadó iskolának szakmailag megérintenie és meghökkentenie, oly sok jó történt már ott textilügyben.

Csillagfürtös diákok gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját

Dátum: 2025. nov 30. 19:47

Advent első vasárnapján fellobbant a hit gyertyája Kazincbarcikán. A Hild-emlékoszlopnál felállított városi adventi koszorú első lángját november 30-án a Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai Tagintézményének alsós diákjai gyújtották meg pedagógusaik kíséretében. Ezzel megkezdődött a karácsonyig tartó négyhetes felkészülés, amely idén csendesebb, de annál bensőségesebb hangulatban telik városunkban.

Különösen interaktív ÖKOllekció-foglalkozás Kazincbarcikán

Dátum: 2025. nov 30. 14:00

Átlagon felül nagy beszélgetés bontakozott ki, és várakozáson felül példás családi jó gyakorlatok is megmutatkoztak az ÖKOllekció-turné 4., kazincbarcikai állomásán.

KolorTV élőben

Programajánló

Találkozz idén Te is a Mikulással!

Mezey István Művészeti Központ

Jótékonysági Mikulás-kocogás 2025

Kazincbarcika

Csetényi Anikó, Presser Gábor: A piros esernyő - zenés mesejáték

Egressy Béni Művelődési Központ

Színházi évad Kazincbarcikán

Egressy Béni Művelődési Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk