https://kolorline.hu/Központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán

Központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A TOP-1.1.3-15-BO1-2018-00027 azonosító számú, „KÖZPONTI KONYHA FEJLESZTÉSE KAZINCBARCIKÁN” című projekt megvalósítása Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Príma Kft. közös beruházásaként jön létre.

A projekt céljai:
► A közétkeztetést szolgáló konyhai, főző funkciók bővítése az ételkínálat szélesítése a sajátos igények kiszolgálása érdekében
► Meglévő konyhai eszközök korszerűsítése, tároló bővítése a hatékonyabb főzés szervezésének érdekében
► A főzésnek helyet biztosító központi konyha épület energiahatékonyságának javítása, a megújuló energiaforrás részarányának növelése

A központi főzőkonyha épületének energetikai célú korszerűsítése, melynek keretében megvalósul a kültéri nyílászárók cseréje, illetve a homlokzati felületek és tetőszerkezet szigetelése, a nagy belmagasságú, kihasználatlan terek belső álmennyezetekkel történő ellátása. Az energetikai korszerűsítés részeként 113,85 kWp névleges teljesítményű napelem kerül felhelyezésre a tetőre. A hőszigetelésétől, illetve a napelemektől az épület energia fogyasztása a jövőben 30-35%-kal csökkenhet.

A központi konyha épületen belül a fenti fejlesztési elemeken túl kialakításra kerül egy jelenleg üresen álló, fejlesztési célokra fenntartott - egykor varrodai funkciónak helyet biztosító - helyiségből egy készétel előállítására szolgáló konyhai rész, illetve az édességipari termékek előállítását magasabb színvonalon biztosító cukrászüzem. Mindkét konyha helyiségbe szükséges a konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése. A készétel előállító egység létrehozását indokolja, hogy sokan veszik igénybe a közétkeztetést, de nem feltétlenül az épületek közös étkezőhelyiségeiben fogyasztják el az ételt, hanem máshol és a konyha nyitvatartási idején kívül, pl. az adott intézmény teakonyhájában. A készétel előállító üzem lehetőséget teremt arra, hogy az ételeket becsomagolva a főzés, így első melegítés után később, az ételek minőségét megőrizve is el lehessen fogyasztani. Így a társaság rugalmasan tudja biztosítani a jövőben ellátási kötelezettségét, különösen azon esetekben, amikor pl. a gyermekek iskolai, vagy egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudják a megadott ebédidőben elfogyasztani a megrendelt ételt. A tervezett megoldással az étel minősége megőrizhető. Továbbá a készétel előállítással, csomagolással lehetőség van a vállalkozói alapú megrendelésekre, az ételek kiszállítására, mely eredményeként a bevételek is nőhetnek, ellensúlyozva a közétkeztetés veszteségeit, és az önkormányzat által nyújtott működési kiadásokat. A cukrász üzemben a korábbiakhoz képest többféle és jobb minőségű cukrászati és pékárú termékek készülhetnek el, mely növeli a társaság szolgáltatási minőségét, a szolgáltatás iránti bizalmat és elégedettséget. Továbbá a cukrászüzem a jövőben helyet tud biztosítani cukrász tanműhelynek, így a társaság az Ózdi Szakképzési Centrum helyi szakiskolájával közösen tudja biztosítani Kazincbarcikán a cukrászati középfokú képzést. A központi konyha épületen belül kialakítandó új főző helyiségkehez közvetlenül kapcsolódó konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése is a projekt részét képezi.

A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg, szerződött támogatás összege: 171.000.000 Ft, a támogatás mértéke: 100 %.

A projekt teljeskörű zárására 2023. december 31-én kerül sor.

További híreink

Zajlik az új kazincbarcikai strand látványos és fenntartható koncepciójának véglegesítése

Dátum: 2025. nov 07. 16:44

Miközben a tervek szerint decemberben már az első karcsapásokra várják a vendégeket az elkészült Vízi komplexum medencéi, addig „vízgőzerővel” folyik a strandfejlesztési koncepció véglegesítése is Kazincbarcikán. A szakértői csapatban a magyarországi fürdőkultúrát, üzemeltetést és strandfejlesztési lehetőségeket jól ismerő szakemberek mellett építészek, a Vízi komplexum beruházását és megnyitását koordináló cégek és szervezetek vezetői, valamint a városvezetők is részt vesznek. Kazincbarcika első körben 1,2 milliárd Ft-ot különített el idei költségvetésből a többütemű strandfejlesztés megindítására.

Geometriai formákkal bontja meg a teret — Ezüst György Zoltán kiállítása nyílik a Mezeyben

Dátum: 2025. nov 06. 19:00

Különösen izgalmas, rendkívül sokoldalú és sok témájú, nagyon kifejező, a vonalból gyakran szokatlan formákkal kimenő festő- és grafikusművész bemutatkozásával folytatódik a „Emberben a művész, művészben az ember” kiállítássorozat. Ezüst György Zoltán több korszakos, egyénien mély értelmű, mégis bárkit megszólító tárlata november 12-én (szerdán), 18:00 órától nyílik meg a Mezey István Művészeti Központ alsó kiállítótermében.

November 13-án déltől zárva a Kazincbarcikai Fedett Uszoda

Dátum: 2025. nov 06. 17:28

Technikai okok miatt november 13-án (csütörtökön) hamarabb zár a Kazincbarcikai Fedett Uszoda. A létesítmény üzemeltetője a sportolók és a közönség megértését kéri.

Őszi workshopok Kazincbarcikán – kerámiafoglalkozás és élményfestés a Mezeyben

Dátum: 2025. nov 05. 10:04

Kazincbarcika idén ősszel is megtelt alkotói energiákkal. A Mezey István Művészeti Központban a Gyermekek Háza–Kézművesház szervezésében két különleges workshop várta mindazokat, akik szívesen mártóznak meg a kreativitás világában: egy karácsonyi hangulatú kerámiafoglalkozás Lalák Angelikával, valamint egy élményfestő délután Szűcs Judit képzőművésszel.

KolorTV élőben

Programajánló

Vizuális anomáliák - Ezüst György Zoltán képzőművész kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

IV. Dédesi fényparádé és jótékonysági felvonulás

Dédestapolcsány

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk