https://kolorline.hu/Központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán

Központi konyha fejlesztése Kazincbarcikán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

A TOP-1.1.3-15-BO1-2018-00027 azonosító számú, „KÖZPONTI KONYHA FEJLESZTÉSE KAZINCBARCIKÁN” című projekt megvalósítása Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Barcika Príma Kft. közös beruházásaként jön létre.

A projekt céljai:
► A közétkeztetést szolgáló konyhai, főző funkciók bővítése az ételkínálat szélesítése a sajátos igények kiszolgálása érdekében
► Meglévő konyhai eszközök korszerűsítése, tároló bővítése a hatékonyabb főzés szervezésének érdekében
► A főzésnek helyet biztosító központi konyha épület energiahatékonyságának javítása, a megújuló energiaforrás részarányának növelése

A központi főzőkonyha épületének energetikai célú korszerűsítése, melynek keretében megvalósul a kültéri nyílászárók cseréje, illetve a homlokzati felületek és tetőszerkezet szigetelése, a nagy belmagasságú, kihasználatlan terek belső álmennyezetekkel történő ellátása. Az energetikai korszerűsítés részeként 113,85 kWp névleges teljesítményű napelem kerül felhelyezésre a tetőre. A hőszigetelésétől, illetve a napelemektől az épület energia fogyasztása a jövőben 30-35%-kal csökkenhet.

A központi konyha épületen belül a fenti fejlesztési elemeken túl kialakításra kerül egy jelenleg üresen álló, fejlesztési célokra fenntartott - egykor varrodai funkciónak helyet biztosító - helyiségből egy készétel előállítására szolgáló konyhai rész, illetve az édességipari termékek előállítását magasabb színvonalon biztosító cukrászüzem. Mindkét konyha helyiségbe szükséges a konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése. A készétel előállító egység létrehozását indokolja, hogy sokan veszik igénybe a közétkeztetést, de nem feltétlenül az épületek közös étkezőhelyiségeiben fogyasztják el az ételt, hanem máshol és a konyha nyitvatartási idején kívül, pl. az adott intézmény teakonyhájában. A készétel előállító üzem lehetőséget teremt arra, hogy az ételeket becsomagolva a főzés, így első melegítés után később, az ételek minőségét megőrizve is el lehessen fogyasztani. Így a társaság rugalmasan tudja biztosítani a jövőben ellátási kötelezettségét, különösen azon esetekben, amikor pl. a gyermekek iskolai, vagy egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudják a megadott ebédidőben elfogyasztani a megrendelt ételt. A tervezett megoldással az étel minősége megőrizhető. Továbbá a készétel előállítással, csomagolással lehetőség van a vállalkozói alapú megrendelésekre, az ételek kiszállítására, mely eredményeként a bevételek is nőhetnek, ellensúlyozva a közétkeztetés veszteségeit, és az önkormányzat által nyújtott működési kiadásokat. A cukrász üzemben a korábbiakhoz képest többféle és jobb minőségű cukrászati és pékárú termékek készülhetnek el, mely növeli a társaság szolgáltatási minőségét, a szolgáltatás iránti bizalmat és elégedettséget. Továbbá a cukrászüzem a jövőben helyet tud biztosítani cukrász tanműhelynek, így a társaság az Ózdi Szakképzési Centrum helyi szakiskolájával közösen tudja biztosítani Kazincbarcikán a cukrászati középfokú képzést. A központi konyha épületen belül kialakítandó új főző helyiségkehez közvetlenül kapcsolódó konyhai eszközök, így a készétel sokkolásához, csomagolásához, valamint a cukrászati tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése is a projekt részét képezi.

A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg, szerződött támogatás összege: 171.000.000 Ft, a támogatás mértéke: 100 %.

A projekt teljeskörű zárására 2023. december 31-én kerül sor.

További híreink

„Szent pillantással” — fotókiállítás nyílt a Don Bosco Sportközpontban

Dátum: 2025. jan 28. 18:06

Január 24-én, Szalézi Szent Ferenc ünnepnapján nyílt meg a "Szent pillantással" című fotókiállítás a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban. A kiállítás Merényi Zita és Lambert Attila, a Magyar Kurír fotósainak munkáit mutatja be, amelyek az Egyház sokszínűségét és gazdagságát tárják a látogatók elé.

Debütált az „Emberben a művész, művészben az ember” tárlatsorozat

Dátum: 2025. jan 27. 17:53

Varga Patricia Minerva Munkácsy-díjas festőművész bemutatkozásával indult 2025. évi formateremtő kiállítássorozata a Mezey István Művészeti Központban. Ez a tárlat az első abból a 12+1 állomásos sorozatból, amely országunk nagyrabecsült művészeit mutatja be városunkban. A folytatás kiegészül majd egy-egy helyi tehetség párhuzamos kiállításával is egy különleges helyszínen. A programsorozatban külön fókuszt kap az alkotók emberi oldala.

Kínai tavaszünnep Kazincbarcikán

Dátum: 2025. jan 26. 10:58

A kínai holdújév és vele a Kígyó éve január 29-én veszi kezdetét. Kazincbarcikán a Don Bosco Sportközpont adott otthont a BorsodChem által szervezett ünnepségnek, ahol Jilin tartomány művészeti csoportja énekes, táncos és hangszeres produkciókkal készült a közönségnek.

Barcikart-díj 2025-ös átadó a magyar kultúra napján

Dátum: 2025. jan 25. 08:00

Hagyományosan, de mégis mindig megújulóan tartotta Kazincbarcika városa a magyar kultúra napjának összművészeti ünnepét a Mezey István Művészeti Központban. Zene, tánc, ének és prózai köszöntő közösen fogadta a közönséget, a háttérben az eddigi Barcikart-díjas művészek válogatott alkotásaival készült díszlettel. Az idei díjat ugyanezen a porondon adták át Lalák Angelika keramikusművésznek, a színes városunkat továbbdíszítő Mesélő szobor és a Kolorkerámia nevű extravagáns kerámiapad alkotójának.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk