https://kolorline.hu/Mindannyian mások vagyunk – Fogyatékkal élők világnapja

Mindannyian mások vagyunk – Fogyatékkal élők világnapja

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek nemzetközi napjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékkal született, illetve betegség, baleset, vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Kazincbarcikán két intézményben van lehetőségük a fogyatékkal élő gyermekeknek és fiataloknak arra, hogy mindennapjaik tartalmasan teljenek, és segítő támogatást kapjanak a szívvel, lélekkel értük dolgozó szakemberektől. A jeles nap alkalmából tőlük kértük, hogy mondják el, mi az, ami motiválja őket, ebben a nem mindennapi munkában.

Kincsem Napközi

Gondozottaink nyugodt, érdeklődő, fogyatékossággal élő felnőtt fiatalok. Kazincbarcika és vonzáskörzetéből jönnek hozzánk napi rendszerességgel. Intézményünk a dolgozókkal, a fiatalokkal és azok hozzátartozóikkal egy nagy családot alkotva próbáljuk minél színesebbé, tartalmasabbá tenni a mindennapokat harminc ellátottunk számára.
Úgy érezzük ez sikerül is, mert nincs nagyobb élmény és megelégedettség számunkra, mint azt látni, hogy ellátottaink boldog, kiegyensúlyozott fiatalok, akik nagyon szeretnek hozzánk járni. A hozzátartozók visszajelzései alapján is azt gondolom, nagyon szép és nemes feladatot látunk el, szívesen járunk dolgozni, mindig van mivel, hogyan és kikkel feltöltődnünk! Apró feladatok megoldásában találjuk meg a kihívást munkánkban, ami bevallom őszintén, lehet másnak szinte észrevehetetlen. Bár, ha azt mondom kihívás számunkra az, amikor ellátottunk 1000 db-os puzzle-t rak ki rövid időn belül, vagy segítséget nyújt társának, aki elesettebb, mint ő a mindennapokban, akkor azt mondom/ mondjuk, megérte minden jó tanács és fáradság!
Nappali intézményes ellátásunk egyaránt szolgálja a családok, hozzátartozók tehermentesítését, de elsősorban a fogyatékkal élők igényeit, közösségi, társas kapcsolatainak kiépítését, a valahova való tartozás, szocializáció, a rendszeresség, illetve a módszeres terápiás közösségi, szocializációs és integrációs törekvéseit.
(Vargáné Ipacs Ildikó intézményegység-vezető)

Kincsem


Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai Tagintézménye

A Csillagfürt EGYMI Kazincbarcikai Tagintézményében az eltérő tanterv szerint oktatott tanulók életében minden év december 3. kiemelt esemény. Változatos érzékenyítő programjainkba bevontuk a társintézmények diákjait is. Sajnos ebben az esztendőben a pandémiás helyzetre való tekintettel kénytelenek voltunk terveinket átgondolni.
Már gyermekkorban fontos, hogy láttassák magukat a fizikailag és/vagy szellemileg sérült emberek, hiszen a fogyatékosság önmagában nem gátolja meg az érintetteket abban, hogy értékes tagjai lehessenek a társadalomnak városunkban is. Bár a fogyatékosság nem fertőző betegség, hanem egy állapot, mégis a fogyatékkal élők, nap mint nap szembesülnek a társadalmi előítéletekkel.
Nagyszínpadi műsorral, önálló kiállítással, vásárral szerettünk volna kedveskedni városunk lakóinak, mely segítségével megismerhették volna tanulóink tehetségét, sokszínű személyiségüket.  Az éveken keresztül megtapasztalt kölcsönös bizalom, odafigyelés hozzásegíti a gyermekeket ahhoz, hogy kialakuljon kellő önismeretük, önuralmuk, kitartásuk, folyamatosan fejlődjön beleérző és együttműködő képességük, s ezáltal később tudjanak mások felé fordulni, másoknak is segíteni, a közösségért tevékenykedni, megismerve a „csodálatos világokat”. Ezért fontos, hogy már kisgyermekkorban elfogadják, majd segítsék a fogyatékkal élő társaikat.
Az „Adj egy Ötöst” érzékenyítő programban évek óta veszünk részt. Ennek célja, hogy a saját tapasztalati tudáson és érzelmi bevonódáson keresztül a fogyatékossággal kapcsolatos attitűdök pozitív irányba változzanak. Ebben az esztendőben az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziuma volt a partnerünk. A gyermekek, segítő pedagógusok és saját élményeim is azt igazolják, hogy a program valóban hatékony. Egy közös játék, kirándulás, színdarab, alkotás vagy bármilyen más tevékenység során a gyermekek átélhetik az összetartozást és pozitív érzésekkel töltekeznek.
Így az idén sajnos a közös érzékenyítő rendezvényeket nem tudjuk megtartani. A Kazincbarcikai Csillagfürt Alapítvány támogatásával a városunkban élő fogyatékos gyermekeket tudják segíteni. Kérjük e napon gondoljanak RÁJUK!
Hiszen Bródy János - Mindannyian mások vagyunk című dalát idézve: „Ezen a földön mindannyian látogatók vagyunk. Ha elmegyünk, magunk után ki tudja mit hagyunk. Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát, hogy ahány ember, annyiféle csodálatos világ.”
(Hódosné Tatár Ildikó Eszter
 tagintézményvezető)

További híreink

A háztartási munka már az ONYA-n is bejelenthető

Dátum: 2021. jan 27. 18:29

Új szolgáltatással bővült a NAV saját fejlesztésű, webes alkalmazása, az ONYA. Az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás ezentúl a háztartási munkát végzők bejelentésére is alkalmas, amivel tovább egyszerűsödik a háztartási munka adminisztrációja is.

Kolorcity Kazincbarcika SC - kezdődik a szezon

Dátum: 2021. jan 27. 12:18

Január 31-én indul a Merkantil Bank Liga 2020/2021-es bajnokságának tavaszi szezonja. A Kolorcity Kazincbarcika csapata vasárnap, hazai pályán a Kaposvári Rákóczi FC ellen kezdi meg az új szezont.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. január 26.

Dátum: 2021. jan 26. 16:05

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Félévet zártak az általános iskolák

Dátum: 2021. jan 26. 12:59

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében hozott szigorítások 2020 tavaszán az általános iskolákat is érintette, amely az idei tanévre is hatással volt, ennek ellenére sikeres félévet zárnak a kazincbarcikai általános iskolákban. A pandémia miatt a megszokottól eltérő módon történik a 2021/2022-es tanévre történő beiskolázási program is.

Szép jövőért Zsombinak!

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk