https://kolorline.hu/Adóhiszti pandémia idején

Adóhiszti pandémia idején

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Közösségi és egyéb internetes felületeken több valótlan információ, csúsztatás jelent meg azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat helyi adók brutális mértékű emelésével akarta megnyomorítani a városlakók életét. Az igazság ezzel szemben az, hogy bár valóban tervezett az önkormányzat kismértékű adóemelést, ennek célja nem a helyiek sarcolása volt, hanem a COVID-járvány okozta többletköltségek, de főleg az elmúlt időszak jelentős kormányzati elvonásainak kompenzálása.

Az országos politikában abban mindenki egyetért, hogy az önkormányzatok egyetlen bevételi forrása az adó. Az adó egy részét a helyhatóságok maguk szedik be (pl: kommunális adó), más részét az állam gyűjti össze, amiből valamennyit visszaoszt az önkormányzatoknak (pl. személyi jövedelemadó). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy amikor emelkednek a költségek (mint idehaza az utóbbi években szinte minden), vagy a mindenkori kormány növeli az elvonásokat (lásd szolidaritási hozzájárulás, gépjárműadó), akkor három lehetséges út marad: költséget csökkenteni, adókat emelni, vagy a kettőt együtt alkalmazni.

Többszáz milliót húzott magán az önkormányzat

Az önkormányzat 2020-as éve már eleve forráscsökkentéssel indult, lévén a kormány Kazincbarcikát plusz adóval, a szolidaritási hozzájárulás fizetésével sújtotta az iparűzési adóbevétele miatt. (Itt fontos megjegyezni, hogy az iparűzési adó eredetileg annak a környezetterhelésnek az ellentételezése – por, zaj, egyéb ártalmak – amelyet egy településnek el kell szenvednie az ipartevékenység miatt, legyen szó egy autógyárról, vagy egy vegyipari üzemről.) Ezzel az adóval a kormány lényegében a szerencse fiainak tekinti ezeket a településeket, mintha egyes ipari tevékenységeknek semmilyen hátránya nem lenne, pedig köztudott, hogy többségüknek van. Mindemellett a városvezetés már a költségvetés elfogadásakor számolt azzal, hogy az akkor kibontakozó járvány gazdasági hatásai idehaza is jelentkeznek majd, azaz készült a rosszabb forgatókönyvre, ami sajnos nem maradt el. 

Az idei költségvetés csak a városi cégcsoportban 300 milliós elvonással járt, emellett a költségszűkítést minden intézményben érezték az ott dolgozók (óvodák, szociális szféra). Év közben a kibontakozó járvány miatti többletköltségek (mintegy 100 millió forint), valamint az újabb kormányzati elvonások (gépjárműadó, feladat finanszírozás, reklámhordozók utáni fizetési kötelezettségből származó bevételek – hozzávetőleg 100 millió forint) miatt még nehezebb lett a helyzet, az pedig már most látható, hogy az elkövetkező időszakban az önkormányzatoknak jutó forrás a központi költségvetésből nem lesz több, miközben a költségek az élet minden területéntovább emelkednek (bérek, élelmiszerárak stb.).

Óvatos adóemelés

A tervezett adóemelés – mellyel nagyjából 100 millió forinthoz juthatott volna a város – a kommunális adónál éves szinten a legtöbb lakástulajdonosnak 3000 forint plusztjelentett volna, ami havi 250 forint, ez kevesebb, mint egy üveg sör ára. Még a nagyobb jövedelemmel, és így nagyobb lakással rendelkezőknél is mindössze havi 435 forint emelésről beszélhetünk. Ma Kazincbarcikán a kommunális adó legmagasabb mértéke éves szinten 22 000 Ft, ami messze elmarad az állam által megengedett 31 184 forinttól.

Az építményadó emelésnél a helyi bankok és dohányboltok voltak az emelés célkeresztjében, míg a magántulajdonban lévő garázsokra éves szinten mindössze néhány száz forintos emeléssel, pontosan havi 60 forinttal kalkulált a javaslat köszönhetően az új, 30 százalékos kedvezménynek, ami így nem kerülhetett bevezetésre. Az új adószabályok a külföldi és magyar tulajdonban lévő tőkeerős üzletláncokra mértek volna plusz terhet, azonban a kormány által időközben bevezetett adóstoppal, Kazincbarcika ettől a bevételtől elesik.
- Az önkormányzat köszönettel tartozik a BorsodChem Zrt.-nek, amely hosszú évek óta stratégiai partnerünk, TAO hozzájárulásával Kazincbarcika sportéletét, iparűzési adójával a városi fejlesztéseket nagymértékben segíti - nyilatkozta Klimon István alpolgármester.

Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy az önkormányzatnak az elmúlt években – látva az uniós források érkezése miatti gazdasági élénkülést – bőven lett volna lehetősége adót emelni, vagy új adót kivetni, azonban ezen a téren mindvégig igyekezett mértékletes lenni, és az együttműködést (például a BorsodChemmel) a tárgyalóasztaloknál erősíteni.
- Sajnos 2020 Magyarországán egy önkormányzat helyzete nem olyan, mint nyugaton. Ausztriában a helyi közműtársaságok (víz, gáz, távhő stb.) az önkormányzatok tulajdonában vannak, amelyek profitot termelnek, ebből tudják működtetni és a fejleszteni a várost. Itt a távhőn kívül – amelynek az árait az állam állapítja meg, így alig fedezi az összes költséget – nincs semmink. Az van, amit a kormány ad – van, amikor többet, de mostanában inkább kevesebbet – illetve amit magunknak beszedünk adóból. Ebből élünk és fejlesztünk, nincs más lehetőségünk – összegezte a helyzetet Klimon István.

 

További híreink

Táncos programok a Kolorfesztiválon

Dátum: 2024. aug 03. 15:00

Visszatérő és hatalmas sikerű eleme a Kolorfesztiválnak a tánc. Idén sem lesz ez másként. Fellép a Flash Táncstúdió, visszatér Kugler Zsolt, érkezik az ArtMed Motion és a Bridanse is.

Frissül a vízijáték repertoárja

Dátum: 2024. aug 03. 12:05

Néhány héttel ezelőtt Szitka Péter polgármester felhívást tett közzé, amelyben a városlakók javaslatait várta újabb dalokra, hogy a friss dallamok emeljék a vízijáték-show élményét. Az eredmény megszületett, így a Kolorfesztivál nyitónapjától 4 zeneszámmal bővül a repertoár.

A gyerekeké is a Kolorfesztivál

Dátum: 2024. aug 02. 15:00

Három napon át a gyerekeké lesz a Csónakázó-tó Kazincbarcikán. A Kölyöksziget csupa játékkal vár minden fiatalt augusztus 10. és 12. között.

Forgalomkorlátozás hétfőtől a Mátyás király út 17-23. szám előtt

Dátum: 2024. aug 02. 11:37

Hétfőtől a következő hét péntekig — munkavégzés miatt — a Mátyás király út 17-23. szám előtti parkolóban nagyobb volumenű forgalomkorlátozásra kell számítani az arra közlekedőknek Kazincbarcikán.

KolorTV élőben

Programajánló

Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre: Ajándék - múltunk, jelenünk

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ, többfunkciós terem

FesztiRoll

Kazincbarcika, belterület

Galéria ’70

Mezey István Művészeti Központ kiállítóterem

Oroszi Fanni és a Band

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Rúzsa Magdi

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk