https://kolorline.hu/Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 6.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. április 6.

Szerző:

Kazincbarcika Város Önkormányzata

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Helyzetjelentés

Kazincbarcika város illetékességi területén igazolt, COVID-19 koronavírussal fertőzött személyek száma: 147 fő
a koronavírus-járvány második hullámában meggyógyult személyek száma: 1153 fő
elhunytak száma: 37 fő
oltásban részt vett lakosok száma: 5941 fő


Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A világjárvány milliók életét követelte, hazánkban már 22 098 fő az elhunytak száma. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást láttunk, éltünk meg itthon és a világon, hiszen a vírus nem tűnt el, a járvány továbbra sem ért véget. Jelenleg a védőoltások beadása fokozatos ütemben halad, így továbbra is feltétlenül szükség van a türelemre és a higiéniai szabályok szigorú betartására.
Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a tömegbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán.
Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!


A koronavírus ellen beoltottak száma elérte a 2,5 milliót, így fokozatosan elkezdődhet az újraindítás

A kormányzat Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint mára elérte a beoltottak száma a 2,5 milliót. A Magyar Közlönyben már közzétették a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendeletet, amely az üzletek látogatására vonatkozó szabályokat is tartalmazza, ezek szerdától lesznek érvényesek:

 • A kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra.

 • Az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk.

 • Az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent. A 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.

 • Kinyithatnak a szolgáltatások.

 • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben.

 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Az iskolák és az óvodák április 19-én indulnak újra, a pedagógusok oltását követően.


Továbbra is szükség van a fokozott elővigyázatosságra

Bár az oltások száma elérte a 2,5 milliót, ami a szakemberek szerint megtorpanthatja a járványt, de az elmúlt napokban továbbra is növekedett a koronavírus-fertőzöttek és a betegségben elhunytak száma az országban. A brit mutáns gyorsabban fertőz, és súlyosabb tüneteket okoz, mint az eredeti típusú vírus. Magyarországon a szennyvízvizsgálatok kimutatásai alapján 100 %-ban ez a variáns van jelen, amelynek mértéke stagnált, ám nem csökkent. Városunkban bár az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság szabálykövető magatartásának köszönhetően az országos arányokhoz mérten lassabban emelkednek az esetszámok, a továbbiakban is szükség van a fokozottabb védekezésre.
A védőoltás az oltottat megvédi a súlyos megbetegedéstől, viszont ő hordozhatja és továbbadhatja a koronavírust bárkinek, ezért fontos, hogy ők is viseljenek maszkot, tartsák be a higiéniai szabályokat, és tartsák meg 1,5 – 2 méteres távolságot, hogy ezzel is meg tudják védeni embertársaikat!
A védekezés leghatékonyabb formája az emberi, a fizikai kontaktok megszüntetése, vagyis, ha otthon maradunk. Ez az egyetlen megoldás, így tudjuk biztosan megvédeni magunkat és a családunkat, ezért kérjük, aki teheti egyelőre csak a legszükségesebb esetekben menjen ki a lakásából!
Csökkentsék a vásárlások számát és írjanak listát! Ha sétálni vagy kirándulni készülnek, kerüljék el a leglátogatottabb helyeket!

A maszk helyes viselése, fertőtlenítése

 1. A maszk úgy véd a leginkább, ha az az orrot és a szájat is eltakarja.

 2. A maszkot felvételkor ne érintsük meg, ha mégis megtesszük, fertőtlenített kézzel nyúljunk hozzá!

 3. Az általános sebészi szájmaszkot 4 óránál tovább ne hordjuk, 4 órát követően dobjuk ki a szemetesbe!

 4. Az FFP2-maszkok a külső felület szennyeződéséig hordhatóak.

 5. A textil, varrott maszkokat mindennap, magas hőfokon mossuk ki, vasalóval fertőtlenítsük!

maszkasználat


Módszertani ajánlást készített a pulmonológiai intézet a betegek utógondozására

Módszertani ajánlást készített az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a koronavírus-fertőzésen átesett emberek utógondozására.
Az intézet elsőként ismerte fel, hogy a koronavírusból felgyógyultak rehabilitációjára ki kell dolgozni a protokollt. A tapasztalatok alapján a koronavírus elsősorban a tüdőben okozhat károsodást, de szív-, érrendszeri és idegrendszeri szövődményeket is okozhat. Ezért olyan módszertani ajánlást készítettek, amelyben a szakembereknek, háziorvosoknak leírja, mely tünetekre kell odafigyelni, és azokkal hová kell irányítani a betegeket. Elsősorban azt kell kideríteni, mi állhat a hátterében annak, ha valakinél a koronavírus-fertőzésből történt felgyógyulása után még 4-12 héttel is fennáll a krónikus fáradtság, a nehézlégzés vagy valamilyen idegrendszeri tünet (memóriazavar, alvászavar).
A betegség súlyossága nem függ össze a hosszan tartó szövődmények kialakulásával, ugyanis enyhe lefolyású fertőzést követően is lehetnek maradandó tünetei a betegeknek.
Ha valaki felépült a COVID19-betegségből, de több héttel később vagy akár hónapok múlva is jelentkeznek nála a fent felsorolt tünetek, akkor forduljon a háziorvosához. (MTI)


Télies idő várható, vigyázzanak az utakon is!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a héten tovább folytatódik a télies időjárás: többször lehet havazás. Hideg várható, napközben mínuszok is előfordulhatnak.
Szerdán helyenként ónos eső is előfordulhat, megerősödhet a szél. A hét második felében sem változik számottevően a hőmérséklet, a hőmérő higanyszála 0 fok alatt marad éjjelente, de napközben sem szalad sokkal e felé. A leghidegebb órákban mínusz 7 és 0, napközben mínusz 4 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet.
A téli időjárásban a közlekedés teljesen más vezetéstechnikát és fokozottabb figyelmet igényel a járművezetőktől. A legtöbb problémát a csúszós utak és a romló látási viszonyok okozzák. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét – és saját magát is – ezekre a körülményekre, a rendőrség ezért a következőket javasolja:
A köd, a szitáló hó miatt csúszóssá válhatnak az utak. Szinte egész nap, de leginkább éjszaka és hajnalban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és a csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.
A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, amely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C° fok alatt nem teljesíti feladatát, ezért ilyen időben ezzel senki ne induljon útnak, inkább használja a tömegközlekedést.


Április 18-ig ebzárlat és legeltetési tilalom van Kazincbarcikán

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Kazincbarcika közigazgatási területére 2021. április 18-ig legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendel el a rókák és más ragadozók veszettség elleni immunizálása miatt.
Az immunizálás során a kezelendő területre a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki. A vakcinák kiszórása a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.
A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Ebzárlat:
- tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell
tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a
kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
- kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

- a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát
vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és
engedélyével szabad kivinni.
- Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
a, vadászebek
b, fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
c, a katasztrófa-mentőebek,
d, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési
céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.

- Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
- Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény (pl. kiállítás, sportrendezvény) nem tartható.
- A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi/külvárosi zöldterületeken azonban igen.

Legeltetési tilalom:
- a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
- bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,
- az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését- az állomány nagyságától függően -10-20 hektáros területre kell korlátozni.
- Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelőkutyák használata.


Köszönjük, hogy vigyáznak egymásra!

Szitka Péter polgármester
Klimon István alpolgármester

 

További híreink

Bike Day

Dátum: 2023. szept 23. 08:00

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság idén is megrendezte a Bike Day elnevezésű balesetmegelőzési programját. A Don Bosco Sportközpont parkolójában több mint 100 helyi óvodás és általános iskolás mutatta meg, mennyire jártas a KRESZ-ben, és mennyire veszi jól a gyakorlatban a közlekedési akadályokat.

Feloldották az útzárat a Lidl-körforgalomnál

Dátum: 2023. szept 22. 19:25

Nem készült el még teljesen, ám szeptember 22-én feloldották a Mátyás király út-Pollack Mihály utca kereszteződésében az útzárat. Azok a munkálatok, amelyek még hátravannak, már nem járnak teljes korlátozással.

ERASMUS+ BARCELONA – 2023

Dátum: 2023. szept 20. 20:38

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola megnyerte az Erasmus+ rövidtávú szakmai gyakorlatának lehetőségét. 2023. június 25. és július 16. között Barcelonában bővült 12 grafikus tanuló szakmai tapasztalata, kulturális műveltsége.

Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Dátum: 2023. szept 19. 09:00

Kertünk fokozottan ki van téve az éghajlati elemeknek, a globális szintű klímaváltozás okozta extrém időjárás súlyosan károsíthatja a növényeket, kerti eszközöket és melléképületeket, ezzel akár jelentős anyagi károkat és terméskiesést okozva. Az ilyen jellegű károk egy része megelőzhető, ha tudatosan felkészítjük kertünket és – ha kert hiányában is kertészkednénk, akkor – erkélyünket az extrém időjárási események okozta kihívásokra. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy a kertünknek vagy erkélyünknek milyen adottságai vannak, és a várható jövőbeli éghajlati változásokat figyelembe véve, tudatosan célszerű megtervezni a változtatásokat, beavatkozásokat.

KolorTV élőben

Programajánló

Mezey-workshop II.

Mezey István Művészeti Központ

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk