https://kolorline.hu/Egressy Bénire emlékeztek

Egressy Bénire emlékeztek

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egressy Béni 1814. április 21–én született Sajókazincon. Születésének 207. évfordulója alkalmából Szitka Péter polgármester és Klimon István alpolgármester koszorút helyezett el az őt ábrázoló mellszobornál.

koszorúzás

A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése miatt idén is elmaradt a hagyományos ünnepi műsor a Kazincbarcika-Alsói Református Egyházközség Templomának udvarán. Megemlékezésül a városvezetők koszorút helyeztek el Egressy Béni mellszobránál a Fő téren.

Egressy Béni Egresi Galambos Benjámin néven született 1814. április 21-én Sajókazincon, Kazincbarcika egyik elődtelepülésén. Születési helye sokáig vitatott volt, a huszadik század elején megjelenő általános lexikonokban ma is olvashatjuk, hogy Sajólászlófalva került feltüntetésre. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a család Béni születése után alig két év múlva elköltözött a településről. Édesapja református lelkészként tevékenykedett Sajókazinc templomában, a család emlékét ma is őrzi és ápolja a templom és a gyülekezet. Ebben a templomban fellelhető anyakönyvben megtalálható keresztlevele, mely alapján az 1970-es években sikerült bebizonyítani pontos születési helyét. Gyermekkorában sokat énekelt neki egy cselédlány. Bátyja színész volt, így ő is megpróbálkozott ezzel a mesterséggel. Egy olasz tanulmányút után színdarabokat és operaszövegeket fordít, dalokat kezd komponálni. 1843-ban 20 arannyal jutalmazzák Vörösmarty Mihály Szózat c. költeményének megzenésítéséért. 1848 szeptemberében katonának áll – hadnagy lesz – majd a kápolnai csatában megsebesül. Ezután főhadnagyi rangot kap és Komáromban Klapka György tábornok zenekari igazgatóvá nevezi ki. Megkomponálja a Klapka-indulót. Operákhoz ír szövegkönyveket, Erkel Ferenc Báthori Mária c. és Hunyadi László c. operájához, majd átdolgozza Katona József Bánk bán c. színművét.

Kéziratainak egy részét és a színdarabok, opera előadások plakátjait az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik, melyekből néhány másolat megtalálható a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtárban. 

1851. július 17-én Budapesten halt meg, a Kerepesi úti temető művészparcellájában temették el, később egy másik parcellába helyezték hamvait. 1994-ben új síremléket kapott.

Emlékét több településen iskolák, zeneiskolák és kulturális intézmények őrzik. Kazincbarcikán található mellszobra Nagy István János alkotása.

 

 

 

További híreink

Újra nézők előtt játszik a Kolorcity Kazincbarcika SC csapata

Dátum: 2021. máj 08. 08:15

Vasárnap nézők előtt rendezik meg a Kolorcity Kazincbarcika SC - Gyirmót FC Győr labdarúgó mérkőzést.

Kis lépés az adózónak, hatalmas segítség a támogatottnak

Dátum: 2021. máj 08. 08:09

Segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétette azon civil szervezetek adószámát, valamint a vallási közösségek és nemzeti tehetség program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető.

Vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán! – 2021. május 7.

Dátum: 2021. máj 07. 17:01

Kazincbarcika Város Önkormányzata eddig is és ezután is fontosnak tartja a lakosság naprakész, hiteles informálását, ezért hetente két alkalommal, többnyire keddi és pénteki napokon a városban érvényben lévő intézkedésekről, a megbetegedések számáról, teendőkről adunk hírt, iránymutatást Önöknek a kolorline.hu és Szitka Péter polgármester, valamint Klimon István alpolgármester hivatalos Facebook-oldalán. Kérjük Önöket, hogy az általános védelmi szabályokat mindenhol tartsák be, vigyázzunk egymásra Kazincbarcikán!

Magyar Sport Napja – Kónya Lajos kapta a Kazincbarcika Város Sportjáért díjat

Dátum: 2021. máj 06. 18:17

A Magyar Sport Napja alkalmából idén Kónya Lajos, a KVSE birkózó szakosztályának vezetőedzője kapta a Kazincbarcika Város Sportjáért kitüntető díjat. Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevelét Kiss Bence Máté vette át Szitka Péter polgármestertől és Klimon István alpolgármestertől május 6-án.

KolorTV élőben

Programajánló

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk