https://kolorline.hu/Kolorakadémia – Alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz!

Kolorakadémia – Alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzatának részvételével valósul meg augusztus 8-án a Life projekt – Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért – keretein belül megrendezendő első két KolorAkadémia előadás az Egressy Béni Művelődéso Központ klubtermében. A programon a részvétel ingyenes.

meghívó

Az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább érzékelhetőek hazánkban, amely abból is jól látható, hogy az ezredforduló óta nyolc alkalommal hirdették ki a legmelegebb évet, és szélsőséges időjárási események is egyre gyakrabban fordulnak elő, mint például a hőhullámok, aszályok vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

Ezen változások mindenkit érintenek – akaratunktól függetlenül – azonban nagyon fontos ismernünk azt, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, vagy hogyan tudunk felkészülni a lehetséges változásokra. Míg a kibocsátáscsökkentés terén jelentősebb eredmények érhetőek el a nemzetek közötti, európai uniós és nemzetközi szintű egyezményekkel, stratégiákkal, addig az alkalmazkodás tekintetében kisebb léptékben, helyi szinten lehetünk eredményesebbek és hatékonyabbak.  Ennek oka az, hogy az éghajlatváltozás hatásai különböző területeken eltérően jelentkeznek, így legjobban és leghatékonyabban felkészülni és alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz, a helyi adottságokban jelentkező változásokhoz tudunk. Ehhez ismernünk kell a helyi szint jellegzetességeit, a társadalmi és gazdasági szerkezetét, a környezeti tényezőket is, amelyek eltérőek hazánkban is egy-egy térség esetében, ill. az adott területen jelentkező és várható káros hatásokat is, amelyek mind-mind külön válaszért kiáltanak.

Ezért mind EGYÉNI, KÖZÖSSÉGI és TELEPÜLÉSI SZINTEN érdemes tennünk a jobb alkalmazkodás érdekében, ezzel sikeresen fellépve a klímaváltozás káros hatásai ellen. Egyénileg pl. védhetjük magunkat vagy felkészíthetjük otthonainkat az időjárási szélsőségekkel szemben, közösségi szinten kialakíthatunk új viselkedésformákat, szokásokat, amelyek jobban idomulnak a megváltozott körülményekhez (pl. alternatív munkaidő hőhullámok idején). Települési szinten törekedhetünk az élhetőbb, klímaváltozás káros hatásait csökkentő településtervezésre. A nagyvárosokban például az egyik leginkább alkalmazott adaptációs gyakorlat az árnyékoló fák ültetése, de ugyanezt megtehetjük akkor is, ha van kertünk és füvesítés helyett lombos fákat ültetünk. A fák a legnagyobb melegben is árnyékot adnak, a párologtatással hűtik a környezetet, valamint széndioxidot vonnak ki a légkörből miközben oxigént termelnek.

De sok más lehetőségünk is van. Gondoljunk csak az esővíz hasznosításra, amelynek számos felhasználási lehetősége van egyéni szinten is. Az összegyűjtött csapadékvíz locsolásra, mosásra, WC öblítésre is alkalmas, amellyel vezetékes vízfogyasztásunkat csökkenthetjük. Új építés esetében kis ráfordítással könnyen kialakítható komplex csapadékvíz-hasznosítás, amely a háztartási gépek élettartamát is jelentősen megnöveli hiszen az esővíz lágy víz. Ha nincs lehetőségünk ilyen komplex rendszer kiépítésére az esővíz összegyűjtésére használhatunk hordót vagy kültéri tartályt, amelyből locsolhatjuk a növényeinket.

További híreink

Úticél: Kolorcity! - Szeptember 15-ig még be lehet adni a fotó és mozgókép alkotói pályázatot

Dátum: 2022. aug 11. 16:38

A Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Nonprofit Kft. pályázatot hirdet egy Kazincbarcikáról készülő útikönyv képi illusztrációihoz kapcsolódó fotó és mozgókép alkotói kiírásban.

A Barcika Szolg Kft. közleménye melegvíz szolgáltatás szüneteltetéséről

Dátum: 2022. aug 11. 08:17

Értesítjük a város melegvíz-szolgáltatást igénybe vevő felhasználóit, hogy az ALTEO-Therm Kft. üzemeltetésében lévő Fűtőerőmű egyes berendezéseinek cseréje, illetve karbantartása, valamint a Barcika Szolg Kft. által a városi távhővezeték-rendszeren tervezett munkavégzés miatt 2022. augusztus 22-én 06:00 órától várhatóan 2022. augusztus 25-én 10:00 óráig a távhőszolgáltatás – ezáltal a távhőszolgáltatással összefüggő használati melegvíz szolgáltatás - a teljes városban szünetel.

Kihagyhatatlan gyűjtemény Kazincbarcika sportmúltjából

Dátum: 2022. aug 10. 17:48

Augusztus 6-án nyílt meg a kazincbarcikai sportlegendák relikviái kiállítás a Mezey István Művészeti Központ kiállítótermében. Aki lemaradt róla, szeptember 2-ig megtekintheti az egyedülálló gyűjteményt.

A KolorFesztiválon folytatódik a határvadász toborzás

Dátum: 2022. aug 10. 16:52

Kazincbarcikán, a KolorFesztiválon folytatódik a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság határvadászokat toborzó kampánya augusztus 11-én, 12-én, 13-án a Mezey István Művészeti Központ udvarán, 18-án és 19-én a Fő téren, valamint a BorsdoChem Kolorfutás Night-on.

KolorTV élőben

Programajánló

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG kiállítás

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

LÉGGÖMBBŐL ÉPÍTETT MESEVILÁG kiállítás

Kazincbarcika, Ádám Jenő Tagiskola

HORGAS ESZTER FUVOLAMŰVÉSZ ÉS HÁRS VIKTOR ESTJE

EDELÉNY, L’HUILLIER-COBURG KASTÉLY KERTJE

GROUP’N’SWING

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ udvara

FÉNYFESTÉS

Kazincbarcika, Fő tér, Polgármesteri Hivatal épülete

Szavazás

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás jegyében kiírt kreatív falfestési pályázat közönségszavazása

Grubánovits Attila: Mátyás király

(8) szavazat

Grubánovits Attila: Látványterv

(10) szavazat

Méhész-Polyák Attila: Túléléskamra

(14) szavazat

Csikó Emőke: A Föld utolsó órája

(110) szavazat

Csovics-Mata Eszter: Zöld város koncepció

(254) szavazat

Méhész-Polyák Attila: Zöldfal

(22) szavazat

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Reklám

Facebook

Szurkoljunk