https://kolorline.hu/Kolorakadémia – Alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz!

Kolorakadémia – Alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz!

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika Város Önkormányzatának részvételével valósul meg augusztus 8-án a Life projekt – Városok és helyi vállalatok együttműködése a klímaadaptációért – keretein belül megrendezendő első két KolorAkadémia előadás az Egressy Béni Művelődéso Központ klubtermében. A programon a részvétel ingyenes.

meghívó

Az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább érzékelhetőek hazánkban, amely abból is jól látható, hogy az ezredforduló óta nyolc alkalommal hirdették ki a legmelegebb évet, és szélsőséges időjárási események is egyre gyakrabban fordulnak elő, mint például a hőhullámok, aszályok vagy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

Ezen változások mindenkit érintenek – akaratunktól függetlenül – azonban nagyon fontos ismernünk azt, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, vagy hogyan tudunk felkészülni a lehetséges változásokra. Míg a kibocsátáscsökkentés terén jelentősebb eredmények érhetőek el a nemzetek közötti, európai uniós és nemzetközi szintű egyezményekkel, stratégiákkal, addig az alkalmazkodás tekintetében kisebb léptékben, helyi szinten lehetünk eredményesebbek és hatékonyabbak.  Ennek oka az, hogy az éghajlatváltozás hatásai különböző területeken eltérően jelentkeznek, így legjobban és leghatékonyabban felkészülni és alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz, a helyi adottságokban jelentkező változásokhoz tudunk. Ehhez ismernünk kell a helyi szint jellegzetességeit, a társadalmi és gazdasági szerkezetét, a környezeti tényezőket is, amelyek eltérőek hazánkban is egy-egy térség esetében, ill. az adott területen jelentkező és várható káros hatásokat is, amelyek mind-mind külön válaszért kiáltanak.

Ezért mind EGYÉNI, KÖZÖSSÉGI és TELEPÜLÉSI SZINTEN érdemes tennünk a jobb alkalmazkodás érdekében, ezzel sikeresen fellépve a klímaváltozás káros hatásai ellen. Egyénileg pl. védhetjük magunkat vagy felkészíthetjük otthonainkat az időjárási szélsőségekkel szemben, közösségi szinten kialakíthatunk új viselkedésformákat, szokásokat, amelyek jobban idomulnak a megváltozott körülményekhez (pl. alternatív munkaidő hőhullámok idején). Települési szinten törekedhetünk az élhetőbb, klímaváltozás káros hatásait csökkentő településtervezésre. A nagyvárosokban például az egyik leginkább alkalmazott adaptációs gyakorlat az árnyékoló fák ültetése, de ugyanezt megtehetjük akkor is, ha van kertünk és füvesítés helyett lombos fákat ültetünk. A fák a legnagyobb melegben is árnyékot adnak, a párologtatással hűtik a környezetet, valamint széndioxidot vonnak ki a légkörből miközben oxigént termelnek.

De sok más lehetőségünk is van. Gondoljunk csak az esővíz hasznosításra, amelynek számos felhasználási lehetősége van egyéni szinten is. Az összegyűjtött csapadékvíz locsolásra, mosásra, WC öblítésre is alkalmas, amellyel vezetékes vízfogyasztásunkat csökkenthetjük. Új építés esetében kis ráfordítással könnyen kialakítható komplex csapadékvíz-hasznosítás, amely a háztartási gépek élettartamát is jelentősen megnöveli hiszen az esővíz lágy víz. Ha nincs lehetőségünk ilyen komplex rendszer kiépítésére az esővíz összegyűjtésére használhatunk hordót vagy kültéri tartályt, amelyből locsolhatjuk a növényeinket.

További híreink

Kolorfesztivál 2023 — zöld és zenés zendülés

Dátum: 2023. máj 29. 16:00

A 10. Kolorfesztivál sok zenei stílus ikonjainak koncertjeivel, és az eddigi legzöldebb környezettudatossággal várja az érdeklődőket. Idén, augusztus 1. és 20. között újra Kolorcity-színpaddá alakul Kazincbarcika belvárosa.

Kihívás napja 2023

Dátum: 2023. máj 29. 11:28

Kazincbarcika idén is csatlakozott a Kihívás napja országos programhoz. Városunk május 31-én napközben arra buzdít minden intézményt, céget és csoportot, hogy legalább 15 percet intenzíven sportoljanak. A csatlakozók azért mozognak majd, hogy Kolorcity idén saját kategóriájában elhozza az első helyet.

Újraindul a gyógyúszás az uszodában

Dátum: 2023. máj 28. 18:00

A nyári szünetben ismét gyógyúszáson lehet részt venni a Kazincbarcikai Fedett Uszodában.

Szalézi-nap

Dátum: 2023. máj 27. 18:00

Számos program várta az érdeklődőket a héten a Don Bosco Sportközpontban. Szerdán a Szalézi-gálának adott otthont az intézmény. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai és pedagógusai a reggeli ünnepi szentmise után a sportközpontban emlékeztek az iskola névadójára.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

Sportlegendák relikviái II.

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Kul-túr kocsmatúra

Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk