https://kolorline.hu/Hogyan készüljünk fel rá? Zivatar, szélvihar

Hogyan készüljünk fel rá? Zivatar, szélvihar

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egyre gyakrabban szembesülünk orkán erejű széllel és hirtelen lezúduló, nagymennyiségű csapadékkal, így ezekben az esetekben az értékes víz gyorsan megoldandó problémát jelenthet.

Ha végigvesszük, hogy milyen időjárási jelenségek markánsak egy zivatar, szélvihar során, akkor kirajzolódik, hogy milyen vezérelvek mentén érdemes felkészülni ezekre a kihívásokra. Illetve előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor vagy fizikai akadályok vagy kapacitásbeli okok miatt várnunk kell a segítségre. A saját érdekünk tehát, hogy legyenek olyan ismereteink és tartalékaink, amelyekkel ki tudjuk várni a segítség megérkezését, vagy a veszélyhelyzet megszűnését.

Néhány gyakorlati példa a zivatarokra, szélviharokra való felkészüléshez:
•    A munkahelyeken a munka-, és tűzvédelmi oktatás alkalmával mindenképp részletes tájékoztatást kell adni a dolgozók számára, hogy kinek, mi a feladata vihar esetén.
•    A köztereken, parkokban, kertekben érdemes a faállományt rendben tartani, az elkorhadt, száraz ágakat a viharos szél előtt eltávolítani. 
•    Az autópályákon, közutakon ki vagyunk téve az erős széllökéseknek. Ebben az esetben javasolt a pihenőhelyeken megvárni, amíg mérséklődik a szélerősség.
•    Bármilyen vízi járművel is tartózkodunk a vízen (pl. vitorlás hajó vagy gumicsónak), még a vihar kitörése előtt igyekezzünk kikötni a parton. 
•    Parkok, udvarok esetében érdemes szélfogó élő zöld falakat, fa-, és bokorsorokat kialakítani.
•    Legtöbbször az erős szél a villamoshálózat működésében okoz fennakadásokat, üzemzavart. Így érdemes feltöltött fejlámpákkal, gyertyával, aggregátorral készülni ezek bekövetkezésére. 

•    Várható nagyobb csapadék előtt érdemes előkészíteni a vízgyűjtésre alkalmas tartályokat, illetve kialakíthatunk kertjeinkben kisebb esőkerteket, időszakos tavakat is, amelyek segítik a nagy csapadékok beszivárogtatását, és az értékes csapadék tározását a száraz, aszályos időszakokra.
•    Az ereszek, árkok kitisztításával meg tudjuk előzni a víz túlcsordulását a nemkívánatos helyeken.
•    Minél nagyobb felületen érdemes alkalmazni a vízáteresztő burkolatot, ezzel megelőzzük a pangó, vizes területek kialakulását, segítjük a talaj vízkészleteinek visszatöltődését.
•    A talaj szervesanyag tartalmának növelésével javítjuk annak vízmegkötő kapacitását. Több vizet képes felvenni és tárolni.

•    A csapadék adott esetben jég is lehet, mely ellen a mezőgazdaságban jéghálóval, az ablakok védelme érdekében zsaluval, spalettákkal, redőnnyel lehet védekezni. A gépjárművekkel, ha tudunk, álljunk be garázsba, fedett helyre, amennyiben ez nem lehetséges a jég méretétől függően mérsékelni tudjuk a károkat egy pléd, szőnyeg leterítésének segítségével.

•    Ha lakóépületünk villámhárítóval rendelkezik, akkor közvetlen villámcsapáskor a villám áramának jelentős része az épület elektromos hálózatába juthat, túlfeszültséget létrehozva, így érdemes hálózaton belüli, túlfeszültség elleni védelmet is kialakítani. 
•    A felül is fémmel borított gépjármű védelmet ad a villámlással szemben, viszont ügyelni kell arra, hogy a belső, fémes részekhez ne érjünk hozzá.
•    Közvetlen villámcsapás előtt sercegő vagy recsegő hangot hallunk. Bőrünkön esetleg bizsergést érzünk vagy feláll a szőr rajta, akár a hajunk is. A fém eszközök szikrázhatnak, csilingelhetnek. Ebben az esetben azonnal guggoljunk le lábujjhegyen, sarkunkat összeérintve, fejünket behúzva és fogjuk be a fülünket. Ezzel csökkenthetjük a közvetlen villámcsapás esélyét, sérülés mértékét és a dobhártya sérülését. Amennyiben csoportban vagyunk, legalább 4-5m távolságra rendeződjünk egymástól és guggoljunk le a földre, de semmiképpen sem hasaljunk le.1
•    Épületen belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat.
•    Amennyiben horgászunk, azonnal csukjuk össze és fektessük le a horgászbotokat, mert azok a nyílt vízen villámhárítóként működnek. 
•    Strandoláskor mindenképp ki kell jönnünk a vízből, hiszen, ha tőlünk távolabb is csap le a villám, akkor is veszélyes ránk nézve. 

Összefoglalva a főbb teendőket a zivatarra, szélviharra való felkészülésben, elmondható, hogy érdemes tájékozódni a különböző időjárás jelző rendszerek segítségével a várható időről, hogy a megfelelő intézkedéseket megtehessük, vagy programjainkat ennek megfelelően tudjuk szervezni.2 
Ha megfelelően felkészülünk ezekre az időjárási eseményekre emberéletet menthetünk, anyagi károkat előzhetünk meg, segíthetjük a vízkészletek visszatöltődését és tehermentesíthetjük a katasztrófavédelem rendszerét, segítve őket abban, hogy hatékonyabban tudjanak reagálni és gyorsabban elhárítani a keletkezett károkat!  

Készítették: Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. munkatársai
Források:
1  https://www.turistamagazin.hu/hir/mit-tegyunk-es-mit-ne-ha-villamlik
2  https://life-climcoop.hu/2022/03/17/mi-varhato-a-kornyezetunkben/
https://index.hu/gazdasag/2021/09/06/viharok-magyarorszag-horvath-akos-meteorologus/
https://pest.katasztrofavedelem.hu/19224/arviz

life logó

züld központ

A projekt az Európai Unió LIFE program és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatásával valósul meg.

 

 

További híreink

Megszaporodtak az internetes és telefonos csalások

Dátum: 2024. ápr 26. 10:38

Az utóbbi időben megugrott az online csalások száma. A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy telefonon és számítógépen keresztül is veszélyt jelenthetnek a lakosság pénzére a csalók akciói.

Sokat ér Kazincbarcikán a jeles érettségi — tanulást ösztönző támogatások a várostól

Dátum: 2024. ápr 25. 22:55

A jeles érettségit is díjazza Kazincbarcika Város Önkormányzata, és a nyári, balatoni táborozás költségeibe is beszáll a város. A félévi után idén másodszor, nyáron újra kaphatnak tanulást ösztönző támogatást a bizonyítványukért a kazincbarcikai diákok. Ezek a lehetőségek január óta adottak, az önkormányzat új támogatási formáinak köszönhetően.

Szárazon megúszós civilbejárás az új Vízi komplexumban

Dátum: 2024. ápr 25. 07:12

A várva várt kazincbarcikai Vízi komplexum első ütemének befejezésénél az érdeklődő civilek is lehetőséget kaptak belülről megtekinteni az izgalmas beruházás jelenlegi állását, egyelőre még szárazon. A város sport- és rekreációs életét hamarosan jócskán feldobó vízi létesítmény előre meglesését várakozáson is túli érdeklődés kísérte.

Sajókazinc híres szülötte

Dátum: 2024. ápr 24. 22:13

Egressy Bénire emlékeztek születésének 210. évfordulóján Kazincbarcikán.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk