https://kolorline.hu/Új időszámítás kezdődik Kazincbarcikán — mindenki türelmére és megértésére szükség lesz

Új időszámítás kezdődik Kazincbarcikán — mindenki türelmére és megértésére szükség lesz

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kényszerű bezárásokról született döntés csütörtökön Kazincbarcikán. Intézményi szinten az ország szinte minden településén, így városunkban is begyűrűzött az energiaárak elképesztő mértékű emelkedésének hatása. A képviselőtestület rendkívüli ülésén egy komplett intézkedéscsomagot fogadott el, amelynek első lépéseként a fűtési szezon idejére, november közepétől várhatóan április közepéig néhány intézmény bezár.

Az előzményekről
A kormányzati döntés értelmében Kazincbarcikán (ahogyan a települési önkormányzatok mindegyikénél) október 1-jétől a távhőárak drasztikusan megemelkedtek. Tizennyolcszoros hődíjköltséget jelent ez az önkormányzati intézmények tekintetében. Természetesen a lakosság továbbra is rezsicsökkentett áron kapja a szolgáltatást, de miután néhány épület nem a lakossági, hanem az intézményi kategóriába tartozik, így tulajdonosaiknak a támogatás nélküli árakat kell megfizetniük.

 

Megszületett a döntés, változik az élet Kazincbarcikán is

A kormányzati drasztikus áremelések az önkormányzatot arra kényszerítették, hogy megoldást keressen arra, hogyan és miként lehet a lehetetlent kigazdálkodni.

A törekvés az, hogy a gyermek- és idősellátó intézmények, valamint az egészségügyi alapellátást nyújtó gyermek és felnőtt háziorvosok, fogorvosok rendelői, valamint a Védőnői Szolgálat helyiségei változatlan hőfok mellett működhessenek tovább.

— A legfontosabb, hogy ezen ellátó épületekben a rezsiköltségeket a továbbiakban is tudjuk finanszírozni. Előreláthatólag kormányzati segítség nélkül kell ezt kigazdálkodnunk. Ezért arra kényszerülünk, hogy első körben bizonyos kulturális szolgáltatásoktól, programoktól egy időre elköszönjünk — ezt dr. Makkai Orsolya, a város alpolgármestere hangsúlyozta kérdésünkre.

Bezár a Polgármesteri Hivatal, új helyszíneken lesz ügyfélfogadás

A Polgármesteri Hivatal önkormányzati lakásokba és egyéb ingatlanokba költözik. A védőnők továbbra is az Egressy úti székhelyükön maradnak, a rendészek pedig a Rákóczi téren. Ellenben a hatósági ügyintézők, a jegyző, az aljegyző, a Polgármesteri Hivatal dolgozói, a polgármester és az alpolgármesterek is külső helyszínekre bútoroznak át. 

A belvárosban dolgoznak majd azok, akik napi szinten a városlakók ügyeit intézik: például az anyakönyvvezetők, a hatósági ügyintézők és a szociális csoport munkatársai.

Ők olyan társasházakba költöznek, ahol lakossági, rezsicsökkentett árat kell fizetni, vagyis a töredékét annak, mintha a Polgármesteri Hivatalban maradnának, és a hődíj tizennyolcszorosát kellene kigazdálkodniuk.

A Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatai

A Polgármesteri Hivatal osztályainak és csoportjainak új elérhetőségeiről, valamint az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejéről itt írtunk részletesen.

Bezár az Egressy Béni Művelődési Központ

A bezárások — vélhetően első hulláma — jelentősen érintik a kulturális intézményeket. Az Egressy Béni Művelődési Központ ajtajára már novemberben lakat kerül. Ennek az ingatlannak a fűtése több mint 46 millió Ft-ba kerülne, így az épületet víztelenítik, és még temperáló fűtés sem lesz benne. Vagyis nemcsak a városlakók, hanem a Barcika Art Kft. munkatársai sem használják majd. 

A jelenlegi helyzetben az sajnos csak egy zárójeles hír, hogy a város korábban energetikai pályázatot nyert az Egressy korszerűsítésére. Így hamarosan megindul a háttérmunka az energetikai tervek felülvizsgálatával, valamint a közbeszerzés kiírásával, és várhatóan jövő év közepe körül akár meg is kezdődhet az épület energetikai fejlesztése.

A Mezey István Művészeti Központ az ünnepekig kitart

A város vezetése úgy döntött, hogy ez a helyszín ad majd otthont az adventi időszakban az ünnepi programoknak, így legalább decemberben nem maradnak el a kulturális események Kazincbarcikán. A takarékoskodás azonban sajnos a Mezeyt is eléri. Csökkentett energiafelhasználással, alacsonyabb hőfokkal működik majd az ünnepek végéig. Aztán karácsony után várhatóan ez az épület is bezár. Itt az állagmegóvás miatt temperáló fűtés megy majd, reménykedve várva, hogy ha a távhő ára januárban csökkenne, akkor akár újra lehessen indítani a működtetését. 

A Kazinczy Ferenc Tornacsarnokra nagy az igény

A tornacsarnok helyzete szintén drámai, a létesítmény szerepe pedig rendkívüli. Itt edzenek a kézilabdások, a teniszezők, a birkózók, a súlyemelők, ide járnak a focisták, de a Kazinczys diákok testnevelésóráinak is ez a helyszín ad otthont. Az önkormányzat a jelenlegi helyzetben első körben nem tudja biztosítani a csarnok fűtését, ám ha megérkezik a fagyos idő, akkor egy temperáló fűtéssel igyekeznek majd egy minimálisan elfogadható hőmérsékletet biztosítani odabent, hogy sportolásra alkalmas legyen a létesítmény. 

Az biztos, hogy a sportolók részéről van igény a csarnok működtetésére, még úgy is, ha alacsonyabb hőmérsékleten, ám a kinti időjárási viszonyokhoz képest mindenképpen elfogadhatóbb körülmények között lehet az edzéseket megtartani. 

Tabu: óvodák, bölcsődék, nyugdíjas intézmények és az egészségügyi alapellátás

A városvezetés minden erejével azon dolgozik, hogy az óvodák, a bölcsődék, a nyugdíjas létesítmények és az egészségügyi alapellátás ne essen a távhőárak áldozatává. 

— Küzdünk azért, hogy ezek a létesítmények nyitva maradhassanak, így nincsenek ezekre vonatkozó, bezárással kapcsolatos terveink. Szitka Péter, városunk polgármestere minden erejével azon van, hogy ezek az intézmények tovább működhessenek. A kérdés azonban az, hogy meddig tudjuk fenntartani kormányzati segítség nélkül ezeket a szolgáltatásokat úgy, hogy a több mint 1,3 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást az állam részére be kell fizessük, és jól tudják a városlakók, hogy a kormány elvonta a gépjárműadót, az iparűzési adó egy részét és még sorolhatnám. Olyan nehézségek elé állítják ezzel az önkormányzatokat, ami tervezhetetlenséget, kilátástalanságot hoz, és nem utolsó sorban akkora összegről beszélünk, ami kigazdálkodhatatlan egy ekkora település esetében — ezt már Klimon István alpolgármester hangsúlyozta.

Költözik a Barcika Holding is

A holding Munkácsy téri irodaházában nem érvényesíthető a lakossági ártámogatás, vagyis a tizennyolcszoros árat kellene fizetni a hődíjért. A holding munkatársainak egy része ezért  saját tulajdonú Egressy úti ingatlanokba költözik, míg a Barcika Príma Kft. dolgozói és a könyvelők a Jóbarát Étteremben, illetve a központi konyhán tevékenykednek a következő hónapokban. 

— Kicsit szűkebben lesznek a kollégák, de meg fogják oldani a feladatokat, hiszen az a cél, hogy a béreket továbbra is ki tudjuk fizetni, valamint hogy a távhőszolgáltató cégünk, a Barcika Szolg Kft. likviditását meg tudjuk őrizni — erősítette meg kérdésünkre dr. Kovács László holdingvezető.

A beszédes számok 

 

Nehéz téli hónapok következnek

A bezárások és összevonások a fűtési szezont érintik, de természetesen az időjárás alakulása lesz a meghatározó. Valószínűsíthetően április közepén jöhet szóba az önkormányzati intézményekbe való visszaköltözés. Ha addig bármilyen döntés születik arról, ami könnyít az önkormányzat terhein, és az vállalható, akkor a városvezetés mérlegelni fogja a lehetőségeket, miként az uszoda újranyitását is.

Igazgatási szünet 

A Polgármesteri Hivatal egy hosszabb igazgatási szünetet is elrendel. Ez azt jelenti, hogy január 2-tól 8-ig, hétfőtől péntekig 5 munkanap igazgatási szünet lesz érvényben, igazodva az iskolai téli szünethez.

A megtakarítás

A bezárásokkal megtakarított pénz több száz millió Ft. A városvezetés azonban az év elején az energiaárak ilyen mértékű emelkedésével nem számolt. A legutolsó számítások szerint matematikailag 500-600 millió Ft-os megtakarítás lenne elérhető, de miután az óvodák, bölcsődék, idősellátó és alapellátást nyújtó egészségügyi intézmények esetében ez nem érvényesíthető, így csak részleges megtakarítással lehet számolni.

Kiegyenlítetlen számlák = ellehetetlenülő távfűtés

A kiegyenlítetlen számlák veszélyeztetik a városban élő, időben és becsülettel fizető lakók távhőellátását is. Hiszen, ha a nagyobb összegű számlák rendezetlenek maradnak például a kórház vagy a tankerület részéről, akkor a Barcika Szolg Kft. sem tudja teljesíteni az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. felé a szerződéses fizetési kötelezettségeit, így a teljes szolgáltatás ellehetetlenülhet.

A legelső megszorítás az uszoda bezárása volt

A Kazincbarcikai Fedett Uszoda október 1-jétől határozatlan időre bezárni kényszerült. Ennek oka, hogy a gáz árának drasztikus emelkedése miatt körülbelül a négyszeresébe kerülne az üzemeltetési költsége.

A gázárváltozás az uszoda évi 85-110 millió forintra rúgó üzemeltetési költségét majd’ 300 millió forinttal növelte volna meg, vagyis a teljes üzemeltetési költség 450 millióra emelkedett volna. Ezt pedig a város saját forrásból nem tudja kigazdálkodni.

A városvezetés azt tervezi, hogyha a gázárak lejjebb mennek, és egy stabilabb költségvetés mellett az anyagi lehetőségek engedik, akkor újranyithat Kazincbarcika uszodája.

Nagy a baj!

A takarékossági intézkedések részeként első körben november 15-től bezár a Polgármesteri Hivatal és az Egressy Béni Művelődési Központ épülete. Az ezekről szóló döntés a városvezetés számára is fájdalmas és húsbavágó, de fontos a lakosság megértése és türelme. Az intézkedések csak a szükséges szinten fognak realizálódni, ám hogy nagy a baj, azzal a városlakóknak is szembesülniük kell.

— A barcikaiak közvetlenül egyelőre keveset éreznek a drasztikus energiaár-emelésből, hiszen otthonaikban továbbra is rezsicsökkentett áron kapják a távhőszolgáltatást, a gázt és a villamosenergiát. De hogy milyen nehéz helyzetbe került a távhőárak drágulása miatt az önkormányzat, az közvetlenül az itt élőket is érinti majd. Ugyanis, ha a bezárásokkal nem sikerül megfelelő szintű megtakarítást elérni, akkor kénytelen lesz a város az intézményi, céges vagy épp hivatali rendszerében a dolgozói létszámot csökkenteni, azaz lehetnek olyanok, akik elveszíthetik munkájukat és ezzel megélhetésüket — magyarázta dr. Makkai Orsolya, a város alpolgármestere.

 

További híreink

Új járművek a Kazincbarcikai Önkormányzati Rendészet szolgálatában

Dátum: 2024. márc 28. 22:05

Idős autóikat sikerült lecserélniük újakra a kazincbarcikai rendészeknek, így mostantól még gyorsabban és hatékonyabban érhetnek ki a lakossági bejelentések helyszínére, valamint a járőrözésben is eredményesebben vehetnek részt. A fejlesztéseknek még nincs vége.

Lakossági információk a tavasszal keletkező zöldhulladék-többlet elszállításáról

Dátum: 2024. márc 27. 18:08

Újra elindul a lakosságnál külön gyűjtött zöldhulladék szállítása. A Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás — tekintettel a tavasszal keletkező nagyobb mennyiségű zöldhulladékra és ágnyesedékre — arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az ingyenesen biztosított 240 literes zöld kukák használhatók erre a célra.

Kazincbarcikán debütált kiállítás járt a Hungexpon

Dátum: 2024. márc 27. 13:05

„Totems of Csabesz” világritkaság-értékű Ferrari ruhagyűjteménye korábban Kolorcityben mutatkozott be kiállításként, amelyet már kétszer is élvezhetett a helyi közönség. Az elmúlt hétvégén viszont a budapesti AutoMobil és Tuning Show-n tündökölhetett a Hungexpo területén, sok csillogó áramvonalas jármű és villogó hoszteszmosoly közepette. Városunk további komoly terveket sző vele.

Fél évszázadot ünnepelt a Kazincbarcikai VSE súlyemelő szakosztálya

Dátum: 2024. márc 27. 07:05

A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület súlyemelő szakosztálya 2024. március 23-án ünnepelte a Kocka Étterem és Rendezvényházban működésének nagyívű 50. évfordulóját. Az esemény házigazdája Pátrovics Géza veterán súlyemelő, edző, egyúttal a szakosztály vezetője volt.

KolorTV élőben

Programajánló

Tojásra fel! Húsvéti kincskereső program a Völgy parkban

Kazincbarcika, Völgy park

Visszatekintő - Szatmáry-Király Ádám kiállítása

Mezey István Művészeti Központ

Magyar költészet napja — Mező Misi — Mesélő

Mezey István Művészeti Központ

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk