https://kolorline.hu/Újabb romos épületet bontottak el Herbolyán

Újabb romos épületet bontottak el Herbolyán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy épületet már elbontott az önkormányzat, most egy újabb került sorra, és a harmadiknak is közeledik az ideje. Folytatódik a herbolyai városrészben a szanálásra ítélt ingatlanok bontása, hogy a terület újra használhatóvá váljon, és szebb, méltóbb napokat is megélhessen, mint annak idején, fénykorában.

Jó néhány éve úgy döntött az önkormányzat, hogy a szegregált területeken lévő felújíthatatlan, gazdaságilag totálkáros épületeket visszavásárolja, majd lebontja. A napokban a klasszikus régi telepen egy saját tulajdonba került ingatlant dózeroltak el, ezt megelőzően pedig egy barakkban található épületet.

Ezek olyan régi kolóniák, amelyeket a bányászat fénykorában az ott dolgozóknak építettek. Önkormányzati tulajdonból annak idején szinte mindegyik magántulajdonba került, és jelentősen amortizálódtak.

„Korábban az önkormányzat a szociális városrész-rehabilitáció keretében felújította az épületek egy részét, és fejlesztette az infrastruktúráját. Minden ingatlanba bekötöttük a vízmérő órát és kiépítettük hozzá az aknát. Volt, aki rákötött a víziközmű-hálózatra, ám sokan nem éltek ezzel — ők a mai napig kijárnak a közkútra, és onnan hordják maguknak a vizet.”

- idézte fel az önkormányzat felzárkóztatásra vonatkozó korábbi lépéseit Klimon István, a város alpolgármestere

A szociális városrész-rehabilitáció keretében a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ itt létrehozott új telephelyén egy ideje mosoda működik, amit a helyiek használhatnak. De nem ez az egyetlen az ott élők számára nyújtott lehetőségekből.

„Az önkormányzat együttműködő partnerei, a Szalézi Rend és az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai felzárkóztató foglalkozásokat tartanak az itt élő gyerekeknek, az oktatási központ pedig az átképzésre fókuszál, valamint arra, hogy segítse az emberek munkában való helytállását, hogy több lehetőséget kapjanak.”

- mondta Klimon István.

Herbolya_epulet_bontas_1

Az alpolgármester azt is közölte, hogy a herbolyai ingatlanok nagy részét gazdaságosan felújítani már nem lehet, de vannak jó állapotúak, amelyeket tulajdonosaik jó gazda módján karbantartanak. A bontásra érettek sajnos nem kapták meg az odafigyelést.

A városrészben hamarosan egy harmadik ingatlan elbontása is várható, de hasonló sors vár a legtöbb használhatatlan, korszerűtlen és elavult épületre. Az önkormányzat szeretné egységesen kezelni a területet, és továbbra is a lakófunkcióban látja a jövőt. A lehetőség azon múlik, hogy a korábbi bányászati tevékenység miatt milyen a talaj állékonysága, hogyan változik a terep. A mostani munkálatok helyszínétől néhány méterre már megfigyelhető a talaj suvadása, így szükséges lesz a talajszerkezet minőségének és a talajnak a vizsgálata ahhoz, hogy kiderüljön: a jövőben építhetőek-e ide lakóingatlanok.

„Ha valaki megfordul majd a régi telepen, remélem hamarosan azt fogja látni, hogy egyre szebbé válik a környezet, és egyre inkább használhatóvá.”

- így vízionálja Herbolya jövőképét Klimon István.

 

További híreink

Fejlesztések Kazincbarcikán

Dátum: 2023. jún 04. 12:00

Kazincbarcika Város Önkormányzata — Szitka Péter polgármester irányításával — 2022-ben is felelősen és takarékosan gazdálkodott, így további fontos fejlesztések kezdődhetnek el és valósulhatnak meg idén a városban. A teljesség igénye nélkül: műfüves pálya épül több tagiskola udvarán, felújítások zajlanak majd a Varázskert Bölcsődében és a Kincsem Napköziben, várhatóan újabb házfalakra kerülhetnek falfestmények, és energetikai korszerűsítés kezdődik az Egressy Béni Művelődési Központban.

Ismét zenével és szépséggel játszik a víz a városban

Dátum: 2023. jún 04. 09:00

Újra eljött az év jobbik fele a szökőkút-hódolók számára is. Megeredtek Kazincbarcika bombázó vízi szépségei, élükön a főattrakciót jelentő Fő téri zenés vízijáték-show-val, hogy beindítsák a tekintetet és a nyári hangulatot is.

Erasmus program — a fenntarthatósággal ismerkedtek nemzetközi vendégek Kazincbarcikán

Dátum: 2023. jún 03. 21:00

A Kazinczy Ferenc Tagiskola sikeresen pályázott az Erasmus fenntarthatósági és környezetvédelmi programra, melynek részeként török, román és olasz delegációval közösen térképezik fel a résztvevők egymás zöldprogramjait. A projekt 3. állomásaként — az olaszországi és a törökországi látogatásokat követően — a delegáció tagjai Kazincbarcikára érkeztek egy hétre, ahol helyi fenntarthatósági megoldásokkal ismerkedtek.

Átadták a műfüves pályát a Kazinczy udvarán

Dátum: 2023. jún 03. 18:15

Ünnepélyesen átadták a Kazinczy Ferenc Tagiskola udvarán épült műfüves pályát és atlétikai pályát. A beruházás többes célt szolgál: egyrészt a mindennapos testnevelés keretében a sportiskola diákjai vehetik igénybe, másrészt pedig a Kolorcity Kazincbarcika edzéseinek is ez lesz az egyik helyszíne a jövőben.

KolorTV élőben

Programajánló

Pedagógusnapi ünnepség Kazincbarcikán

Don Bosco Sportközpont

Nyári színházi esték Kazincbarcikán — Körúti Színház: Zsákbamacska

Mezey István Művészeti Központ udvara

A Barcika Art 2023-as sokszínű gyerektáborai

Kazincbarcika

A Miskolci Szimfonikus Zenekar promenád koncertje

Mezey István Művészeti Központ udvara

Nyári színházi esték Kazincbarcikán — Körúti Színház: Óz, a csodák csodája

Mezey István Művészeti Központ udvara

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk