https://kolorline.hu/Újabb romos épületet bontottak el Herbolyán

Újabb romos épületet bontottak el Herbolyán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy épületet már elbontott az önkormányzat, most egy újabb került sorra, és a harmadiknak is közeledik az ideje. Folytatódik a herbolyai városrészben a szanálásra ítélt ingatlanok bontása, hogy a terület újra használhatóvá váljon, és szebb, méltóbb napokat is megélhessen, mint annak idején, fénykorában.

Jó néhány éve úgy döntött az önkormányzat, hogy a szegregált területeken lévő felújíthatatlan, gazdaságilag totálkáros épületeket visszavásárolja, majd lebontja. A napokban a klasszikus régi telepen egy saját tulajdonba került ingatlant dózeroltak el, ezt megelőzően pedig egy barakkban található épületet.

Ezek olyan régi kolóniák, amelyeket a bányászat fénykorában az ott dolgozóknak építettek. Önkormányzati tulajdonból annak idején szinte mindegyik magántulajdonba került, és jelentősen amortizálódtak.

„Korábban az önkormányzat a szociális városrész-rehabilitáció keretében felújította az épületek egy részét, és fejlesztette az infrastruktúráját. Minden ingatlanba bekötöttük a vízmérő órát és kiépítettük hozzá az aknát. Volt, aki rákötött a víziközmű-hálózatra, ám sokan nem éltek ezzel — ők a mai napig kijárnak a közkútra, és onnan hordják maguknak a vizet.”

- idézte fel az önkormányzat felzárkóztatásra vonatkozó korábbi lépéseit Klimon István, a város alpolgármestere

A szociális városrész-rehabilitáció keretében a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ itt létrehozott új telephelyén egy ideje mosoda működik, amit a helyiek használhatnak. De nem ez az egyetlen az ott élők számára nyújtott lehetőségekből.

„Az önkormányzat együttműködő partnerei, a Szalézi Rend és az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai felzárkóztató foglalkozásokat tartanak az itt élő gyerekeknek, az oktatási központ pedig az átképzésre fókuszál, valamint arra, hogy segítse az emberek munkában való helytállását, hogy több lehetőséget kapjanak.”

- mondta Klimon István.

Herbolya_epulet_bontas_1

Az alpolgármester azt is közölte, hogy a herbolyai ingatlanok nagy részét gazdaságosan felújítani már nem lehet, de vannak jó állapotúak, amelyeket tulajdonosaik jó gazda módján karbantartanak. A bontásra érettek sajnos nem kapták meg az odafigyelést.

A városrészben hamarosan egy harmadik ingatlan elbontása is várható, de hasonló sors vár a legtöbb használhatatlan, korszerűtlen és elavult épületre. Az önkormányzat szeretné egységesen kezelni a területet, és továbbra is a lakófunkcióban látja a jövőt. A lehetőség azon múlik, hogy a korábbi bányászati tevékenység miatt milyen a talaj állékonysága, hogyan változik a terep. A mostani munkálatok helyszínétől néhány méterre már megfigyelhető a talaj suvadása, így szükséges lesz a talajszerkezet minőségének és a talajnak a vizsgálata ahhoz, hogy kiderüljön: a jövőben építhetőek-e ide lakóingatlanok.

„Ha valaki megfordul majd a régi telepen, remélem hamarosan azt fogja látni, hogy egyre szebbé válik a környezet, és egyre inkább használhatóvá.”

- így vízionálja Herbolya jövőképét Klimon István.

 

További híreink

Kolorcitybe érkezett a Mikulás

Dátum: 2022. dec 06. 21:52

Idén duplázott Kazincbarcikán a Mikulás, aki hétfőn és kedden is várta a gyerekeket a Mezey István Művészeti Központban. Nemcsak az óvodás és iskolás csoportok találkozhattak a Télapóval, hanem a családok is, mégpedig a Mikulás-házban.

Kazincbarcikát is elérte az országos üzemanyaghiány

Dátum: 2022. dec 05. 19:36

A kazincbarcikai kutak nagy részén hétfőn már egyáltalán nem volt üzemanyag, a belvárosban található töltőállomáson pedig több sorban kígyóztak az autók arra várva, hogy eljussanak az oszlopokig. Volt, akinek nem volt szerencséje.

Időszakosan megállítják a forgalmat a Mikulás-kocogás idején

Dátum: 2022. dec 05. 11:10

Néhány perces megállásra kényszerülnek az autósok december 5-én, 17:00 órától Kazincbarcika belvárosában.

II. adventi gyertyagyújtás

Dátum: 2022. dec 04. 20:19

December 4-én, vasárnap felgyúlt az advent koszorún a második gyertya lángja. A kazincbarcikaiak a Mezey István Művészeti Központ udvarán gyűltek össze.

KolorTV élőben

Programajánló

III. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

IV. adventi gyertyagyújtás

Mezey István Művészeti Központ udvara

A borsodi gyökerek

Don Bosco Sportközpont

Élő betlehem

Szent János görögkatolikus templom

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk