https://kolorline.hu/Újabb romos épületet bontottak el Herbolyán

Újabb romos épületet bontottak el Herbolyán

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Egy épületet már elbontott az önkormányzat, most egy újabb került sorra, és a harmadiknak is közeledik az ideje. Folytatódik a herbolyai városrészben a szanálásra ítélt ingatlanok bontása, hogy a terület újra használhatóvá váljon, és szebb, méltóbb napokat is megélhessen, mint annak idején, fénykorában.

Jó néhány éve úgy döntött az önkormányzat, hogy a szegregált területeken lévő felújíthatatlan, gazdaságilag totálkáros épületeket visszavásárolja, majd lebontja. A napokban a klasszikus régi telepen egy saját tulajdonba került ingatlant dózeroltak el, ezt megelőzően pedig egy barakkban található épületet.

Ezek olyan régi kolóniák, amelyeket a bányászat fénykorában az ott dolgozóknak építettek. Önkormányzati tulajdonból annak idején szinte mindegyik magántulajdonba került, és jelentősen amortizálódtak.

„Korábban az önkormányzat a szociális városrész-rehabilitáció keretében felújította az épületek egy részét, és fejlesztette az infrastruktúráját. Minden ingatlanba bekötöttük a vízmérő órát és kiépítettük hozzá az aknát. Volt, aki rákötött a víziközmű-hálózatra, ám sokan nem éltek ezzel — ők a mai napig kijárnak a közkútra, és onnan hordják maguknak a vizet.”

- idézte fel az önkormányzat felzárkóztatásra vonatkozó korábbi lépéseit Klimon István, a város alpolgármestere

A szociális városrész-rehabilitáció keretében a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ itt létrehozott új telephelyén egy ideje mosoda működik, amit a helyiek használhatnak. De nem ez az egyetlen az ott élők számára nyújtott lehetőségekből.

„Az önkormányzat együttműködő partnerei, a Szalézi Rend és az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai felzárkóztató foglalkozásokat tartanak az itt élő gyerekeknek, az oktatási központ pedig az átképzésre fókuszál, valamint arra, hogy segítse az emberek munkában való helytállását, hogy több lehetőséget kapjanak.”

- mondta Klimon István.

Herbolya_epulet_bontas_1

Az alpolgármester azt is közölte, hogy a herbolyai ingatlanok nagy részét gazdaságosan felújítani már nem lehet, de vannak jó állapotúak, amelyeket tulajdonosaik jó gazda módján karbantartanak. A bontásra érettek sajnos nem kapták meg az odafigyelést.

A városrészben hamarosan egy harmadik ingatlan elbontása is várható, de hasonló sors vár a legtöbb használhatatlan, korszerűtlen és elavult épületre. Az önkormányzat szeretné egységesen kezelni a területet, és továbbra is a lakófunkcióban látja a jövőt. A lehetőség azon múlik, hogy a korábbi bányászati tevékenység miatt milyen a talaj állékonysága, hogyan változik a terep. A mostani munkálatok helyszínétől néhány méterre már megfigyelhető a talaj suvadása, így szükséges lesz a talajszerkezet minőségének és a talajnak a vizsgálata ahhoz, hogy kiderüljön: a jövőben építhetőek-e ide lakóingatlanok.

„Ha valaki megfordul majd a régi telepen, remélem hamarosan azt fogja látni, hogy egyre szebbé válik a környezet, és egyre inkább használhatóvá.”

- így vízionálja Herbolya jövőképét Klimon István.

 

További híreink

Bike Day

Dátum: 2023. szept 23. 08:00

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság idén is megrendezte a Bike Day elnevezésű balesetmegelőzési programját. A Don Bosco Sportközpont parkolójában több mint 100 helyi óvodás és általános iskolás mutatta meg, mennyire jártas a KRESZ-ben, és mennyire veszi jól a gyakorlatban a közlekedési akadályokat.

Feloldották az útzárat a Lidl-körforgalomnál

Dátum: 2023. szept 22. 19:25

Nem készült el még teljesen, ám szeptember 22-én feloldották a Mátyás király út-Pollack Mihály utca kereszteződésében az útzárat. Azok a munkálatok, amelyek még hátravannak, már nem járnak teljes korlátozással.

ERASMUS+ BARCELONA – 2023

Dátum: 2023. szept 20. 20:38

Az Ózdi SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola megnyerte az Erasmus+ rövidtávú szakmai gyakorlatának lehetőségét. 2023. június 25. és július 16. között Barcelonában bővült 12 grafikus tanuló szakmai tapasztalata, kulturális műveltsége.

Kertünk felkészítése a szélsőséges időjárásra — a kertben alkalmazható alkalmazkodási válaszlépések

Dátum: 2023. szept 19. 09:00

Kertünk fokozottan ki van téve az éghajlati elemeknek, a globális szintű klímaváltozás okozta extrém időjárás súlyosan károsíthatja a növényeket, kerti eszközöket és melléképületeket, ezzel akár jelentős anyagi károkat és terméskiesést okozva. Az ilyen jellegű károk egy része megelőzhető, ha tudatosan felkészítjük kertünket és – ha kert hiányában is kertészkednénk, akkor – erkélyünket az extrém időjárási események okozta kihívásokra. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy a kertünknek vagy erkélyünknek milyen adottságai vannak, és a várható jövőbeli éghajlati változásokat figyelembe véve, tudatosan célszerű megtervezni a változtatásokat, beavatkozásokat.

KolorTV élőben

Programajánló

Mezey-workshop II.

Mezey István Művészeti Központ

Idősek világnapja 2023

Don Bosco Sportközpont

Alakreform-edzés Rubint Rékával

Kazinczy Ferenc Tornacsarnok

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk