https://kolorline.hu/Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Kimaradt a kormányzati rezsitámogatásból Kazincbarcika

Szerző:

Kolorline szerkesztőség

Publikálva:

Utolsó frissítés:

Kategória:

Kazincbarcika

Kazincbarcika nem kapott kormányzati támogatást az elszabadult energiaárak mérséklésére, ellenben az ország több települése pozitív elbírásában részesült: például Debrecennek 3 milliárd Ft-ot ítéltek oda. Nem városunk az egyetlen, amely egyelőre semmit sem kapott. Így járt többek között Hódmezővásárhely, néhány fővárosi kerület, valamint Tiszaújváros is.

Az előzmények 

A távhőárak elszabadulása intézményi szinten tavaly október 1-jén kezdődött. A lakosság energiaárai nem változtak, ott maradt a rezsicsökkentett ár, ám a Magyar Közlönyben megjelent új tarifa szerint 2022 utolsó negyedévében az intézményeknek 18-szorosára emelkedett a hődíja Kazincbarcikán és az ország többi településén is.

Az ősz elején Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy faragják le kiadásaikat, és mutassanak be egy takarékossági tervet arról, milyen lépésekkel csökkentik költségeiket. 

A kazincbarcikai városvezetés ekkor úgy döntött, hogy a kigazdálkodhatatlan árak miatt saját maga öncsonkításába kezd, és több intézményt bezárt a városban. Lakat került többek között az uszoda, az Egressy Béni Művelődési Központ, a holding irodaépülete és a Polgármesteri Hivatal ajtajára is. A bezárt hideg irodaépületekből a dolgozók önkormányzati lakásokba költöztek, ahol lakossági tarifát kell fizetni a távfűtésért.

Kazincbarcika kimaradt a támogatásból

Január első napjaiban jelent meg azon 10 ezer főnél nagyobb lakosú települések listája, amelyek rendkívüli támogatást kapnak a kormánytól az elszállt energiaárak miatt. A rendelet indoklása szerint a támogatási összegek odaítélésénél az önkormányzatok egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képességét és az energiatakarékossági tervüket is figyelembe vették. A lista ugyanakkor ennek ellentmond, hiszen sem lélekszámmal, sem pedig GDP-arányossággal nem magyarázhatóak az összegszerű eltérések.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a rendeleti úton megváltoztatott költségvetés lényegében 144 milliárd forintot hagyott jóvá a rendkívüli támogatásra. 44 milliárdon a 10 ezer fölötti, 100 milliárdon a 10 ezer alatti települések osztozhatnak.

A pénzt normatív alapon osztják szét, amiben – a kormány képviselőinek nyilatkozatai alapján – adóerő-képességi, de szubjektív szempontok is szerepet játszanak – tette hozzá Gémesi György. Az utóbbit az elnök túl szembetűnőnek érzi, hiszen például a teljes összeg majd’ 10 százalékát (3,2 milliárdot) Debrecen városa kapja.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere teljesen megdöbbent, amikor a kihirdetés után nem találta városunk nevét a támogatási listán. A baj azért nagy, mert itt gázalapú erőmű üzemel, és körzetközpontként több fontos intézmény ellátását is biztosítani kell. 



Csökkent az államilag meghatározott tarifa, de még mindig kifizethetetlen

Január 1-jétől a gáz- és távhőárak kedvezőbb irányba változtak Kazincbarcikán. Ettől az évtől „csak” 9-szeres hődíjat kell fizetni a távfűtésért, ami ugyan fele a korábbinak, de így is sokszorosa az október előtti áraknak, és továbbra is kigazdálkodhatatlan.

„Lehet gondolni, hogy a 18-szoros árhoz képest a 9-szeres drágulás nem olyan sok, de városunk számára ez is egy kifizethetetlen kategória.”

— kezdte összegzését Szitka Péter polgármester, miután kiderült, hogy Kazincbarcika sajnos több településsel egyetemben nem került a támogatottak körébe. Hasonló helyzetbe került például Hódmezővásárhely, Tiszaújváros és néhány budapesti kerület is. 

„Az árrobbanást követően mi voltunk az elsők, akik jelentkeztünk a kormányzatnál, hogy az általuk ígért támogatás kapcsán a tárgyalások elinduljanak. Balla György miniszteri biztossal meg is osztottuk a kért információkat. A személyes megbeszélésen városunkat dr. Kovács László, a Barcika Szolg Kft. ügyvezetője, Halász Béla, a Városüzemeltetési és Rendészeti Osztály vezetője, valamint jó magam képviseltem. A Budapesten zajló tárgyaláson minden tényszerű adatot rendelkezésre bocsátottunk, valamint azokat a számításokat és kalkulációkat is, amelyek az elkövetkezendő időszakban a városunkat terhelik. Ezen kívül hosszas beszélgetést folytattunk arról a stratégiáról, amelyet országosan is egyedülállóan hozott meg Kazincbarcika a takarékossági intézkedések részeként.”

— foglalta össze a megbeszélések tényszerű tartalmát Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.



Az adatszolgáltatás 100%-os volt Kazincbarcikán

Bár a város több körben és több alkalommal is benyújtott minden információt a minisztérium felé, amelyek a támogatáshoz szükségesek voltak, mégis döbbenettel vette tudomásul a városvezetés a bejelentést, miszerint Kazincbarcika nem kapott támogatást. 

Szitka Péter ennek kapcsán azt hangsúlyozta: mostantól a térség országgyűlési képviselőjének a feladata, hogy megfelelő lobbitevékenység mellett képviselje saját körzetét. 

Magasabb szintű közbenjárásra van szükség

Miután kiderült, hogy „egy huncut vasat sem kap” Kazincbarcika, a polgármester felhívta Demeter Zoltánt, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét.

„A választókerületemben a városok közül a kormányzat jelenlegi döntése alapján egyedül Kazincbarcika nem kapott rezsitámogatást annak ellenére, hogy folyamatosan részt vett a kormányzati egyeztetéseken. Bízom benne, hogy segítségemmel a következő körben Kazincbarcika is részesül kiegészítő támogatásban.”  

— így reagált a hírre Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. 

Szitka Péter szerint a képviselőnek is komoly presztízsveszteség, hogy a választókerület központja kimaradt a támogatásból.

„Demeter Zoltán országgyűlési képviselőt tájékoztattam, hogy városunk nem kapott támogatást. A hír a térség országgyűlési képviselőjét is meglepte, így ígéretet tett arra, hogy valamilyen formában segítséget nyújt, és képviselni fogja választókörzetének központját a megfelelő szerveknél. Ezt azért is várjuk nagyon, mert minden kötelezettséget teljesítettünk, és saját magunk öncsonkítása árán takarékoskodtunk a távhővel akkor, amikor több intézményünk épületét is bezártuk.”

— közölte Szitka Péter. A polgármester úgy véli: most már országgyűlési képviselői szintű egyeztetés szükséges ahhoz, a választókörzet központja kompenzációt kaphasson a drasztikusan megemelkedett távhődíjak miatt. 

„Én azt gondolom, hogy az ügy fontosságára való tekintettel azt nem teheti meg egy országgyűlési képviselő, hogy ilyen jellegű problémával ne foglalkozzon az elkövetkezendő időszakban. A presztízsveszteség mellett most az ő vállát nyomja az a teher, hogy milyen formában tudja majd érvényesíteni saját körzetének igényeit.”

— fogalmazott Kazincbarcika polgármestere.

Amennyiben nem sikerül támogatáshoz jutnia Kazincbarcikának, a város rendkívül nehéz helyzetbe kerül. Még az új, csökkentett távhőár is akkora terhet ró a költségvetésre, amely kigazdálkodhatatlan és kifizethetetlen. Ahogyan Kazincbarcika polgármestere fogalmazott: stratégiai közös gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy városunkon túl az ország minden települése és térsége kilábaljon az energiaárak elszabadulása okozta válságból. Ehhez pedig az adott országgyűlési képviselők, valamint a kormány segítsége is elengedhetetlen.

További híreink

Virágbörze Kazincbarcikán

Dátum: 2024. ápr 22. 21:01

A Kazincbarcikai Városszépítő Egyesület Virágbörzét rendezett szombat. A programon délelőtt mintegy 2000 tő növény talált gazdára, majd délután Szomorú Miklós okleveles kertészmérnök tartott előadást az organikus gazdálkodásról.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőr focistái országos elődöntőbe jutottak

Dátum: 2024. ápr 22. 13:00

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium amatőrökből álló rendkívüli labdarúgócsapata a McDonald's Fair Play Cup őszi és tavaszi fordulóján veretlenül végzett. Ezt megyei szintre emelve bejutottak az országos bajnokság elődöntőjébe, amelyet Debrecenben rendeznek április 23-án.

Progresszív Digitális Témahét a Tompa Mihály iskolában

Dátum: 2024. ápr 22. 08:19

Az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Általános Iskolája idén 9. alkalommal csatlakozott a Digitális Témahét nevű országos digitális pedagógiai mozgalomhoz. Az április 8-tól 16-ig tartó program címeres témája pedig kiváló alkalomszerűen Kazincbarcika kerek 70 éves születésnapja lett, köré épített kreatív feladatokkal az alsósok számára.

Kazincbarcikai siker a 6. Kassa-Miskolc Ultramarathonon

Dátum: 2024. ápr 21. 17:50

Nem akármilyen kazincbarcikai sikerek is születettek a 6. Kassa—Miskolc Ultramarathonon. A BorsodChem Runners férfi ötös váltója rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott fel, de szépen szerepeltek további egészben vagy részben kazincbarcikai formációk is.

KolorTV élőben

Programajánló

70 éves a mi városunk! - ovis gála

Don Bosco Sportközpont

Futókörök napja 2024

Kazincbarcika, Csónakázó-tó

Retro majális

Kazincbarcika, Fő tér

Tour de Hongrie 2024 - május 9-i kazincbarcikai célállomással

Kazincbarcika

Legfrissebb galéria

Legfrissebb videók

Facebook

Szurkoljunk